Savet bezbednosti UN ostaje podeljen oko Kosova

10/07/2007

NJUJORK, Sjedinjene Države -- Savet bezbednosti UN sastao se u ponedeljak (9. jula) da razmotri izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna o Kosovu, ali je ostao podeljen oko budućeg statusa pokrajine. Američki ambasador Zalmaj Kalilzad rekao je posle sastanka da će Vašington i evropski saveznici predstaviti četvrti nacrt rezolucije o Kosovu do kraja ove nedelje. "Verujem da je sledećih nedelju dana, deset dana, odlučujući period", rekao je on. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja sprečiti usvajanje bilo kakve rezolucije u savetu koja nije prihvatljiva Srbiji.

U međuvremenu, kosovski premijer Agim Čeku rekao je u radijskom obraćanju u ponedeljak da Zapad mora da odredi jasan rok za nezavisnost Kosova. "Predsednik [Džordž V] Buš rekao je da jednog dana treba da kažemo 'što je dosta dosta je'. Za to 'dosta' treba da postoji datum. Potreban nam je jasan kalendar, jasan datum i jasan način za rešavanje statusa Kosova", dodao je on. Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid, koji je u ponedeljak boravio u Prištini, upozorio je da "unilateralna proglašenja bazirana na strahovanjima i nedostatku poverenja neće pomoći nastojanjima za nezavisnost Kosova". On je ponovio stav Vašingtona u prilog omogućavanja dodatnog vremena za pregovore.

Inače, šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je tokom podnošenja svog redovnog izveštaja Savetu bezbednosti u ponedeljak (9. jula) da je potrebno da postoji plan za rešavanje pitanja statusa Kosova što je pre moguće. Kosovski građani i političari "strahuju da proces određivanja statusa gubi momentum i da će se ono što se činilo kao neminovno rešenje statusa Kosova izgubiti", rekao je Riker savetu. (Njujork tajms, Politika, Blic - 10/07/07; RTS, Beta, Tanjug, B92, AP, Rojters, Informativni centar UN, UPI - 09//07/07)

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u