MMF dodelio 3,4 milijardi evra Grčkoj

04/06/2014

U Fondu kažu da Atina ne mora da uvodi nove stroge mere štednje ove godine. U ostalim poslovnim vestima: Bugarska prva u regionu po indeksu osnovne profitabilnosti magazina Foreign Policy.
photo

Protestanti na skupu protiv mera štednje u aprilu. MMF kaže da Grčka ne mora da zavodi nove mere štednje ove godine. [AFP]

MMF je pristao da isplati novu sumu od 3,41 milijardu evra Grčkoj. Fond je do danas pozajmio ovoj zemlji 11,6 milijardi evra prema četvorogodišnjem programu. Fond je takođe predložio da Atina ne zavodi nove stroge mere štednje ove godine.

***

Svetska banka je odobrila dva budžetska kredita Albaniji, od ukupno 162 miliona evra. Novac će biti utrošen za podršku budžetu zemlje, posebno u pogledu problema sa zaostalim dugom, i za pomoć reformama poreskog, penzijskog i energetskog sistema.

***

Švedska će dati pomoć od 400 miliona evra zapadnom Balkanu kako bi pomogla zemljama regiona da sprovedu reforme potrebne za pristup EU. Sredstva će pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji da reformišu javnu administraciju i pravosuđe, kao i da zaštite ljudska prava.

***

Bugarska je kao 28, najbolje rangirana od balkanskih suseda po indeksu osnovne profitabilnosti magazina Foreign Policy, koji meri privlačnost zemalja za strane investitore. Makedonija je 29, a sledi Rumunija na 43, Albanija na 53, Srbija na 55, Turska na 79, Hrvatska na 90 i Grčka na 101. mestu.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj je objavila da je šteta od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH) procenjena na oko 3 milijarde evra. Za Srbiju, taj iznos je od 1,5 do 2 milijarde evra, a za BiH suma je oko 1,3 milijarde evra, kažu u banci.

***

Ujedinjenjem Kipra generisala bi se mirovna dividenda od 20 milijardi evra za ostrvo, navodi se u studiji pod naslovom „Novi osvrt na kiparsku mirovnu dividendu“, koju finansiraju Švedska, Danska, Finska i Norveška. Prema tom izveštaju, mirovni sporazum bi podigao prihod po glavi stanovnika za oko 12.000 evra godišnje, dok bi BDP rastao za oko 2,8 procenata godišnje tokom perioda od 20 godina.

***

Švajcarska će produžiti ograničenje tržišta rada za Bugare i Rumune do 31. maja 2016. Ova odluka obuhvata sve radnike i pružaoce usluga u određenim ekonomskim sektorima, kao što su građevinarstvo i gajenje cveća.

***

Slični tekstovi

Loading

Japanska kompanija Nikkei Business Publications kupila je 80 odsto turske izdavačke grupe Multu Dergi Grubu, koja će se zvati Nikkei-Multu Dergi Grubu sa sedištem u Istanbulu. Kompanija ima licencne ugovore sa korporacijom Time Inc. i drugim poznatim izdavačima.

***

Nemačka kompanija Technical Textile će investirati 12 miliona evra u aktivnosti istraživanja i razvoja u fabrici u makedonskom gradu Štipu. Uprava kompanije planira da zaposli 500-600 radnika.

(Razni izvori – 5.28.2014-6.4.2014)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam