Mnoge zemlje očekuju manje turista iz Rusije

21/05/2014

Bugarska i Crna Gora očekuju pad posete ruskih turista ovog leta. U ostalim poslovnim vestima: Evropska banka za obnovu i razvoj će investirati 500 miliona evra na Kipru.
photo

Očekuje se pad broja turista iz Rusije koji će posetiti region ovog leta. [AFP]

Eskalacija situacije u Ukrajini utiče na ekonomije u regionu, navodi se u izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj. Bugarska i Crna Gora će možda doživeti pad broja ruskih turista, ali Srbija zadržava jake trgovinske veze sa Rusijom, dodaju u banci. Banka je snizila predviđanje rasta za države bivšeg Sovjetskog Saveza, istočne Evrope i Turske na 1,3 odsto, sa 2,8 odsto u januaru.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj će investirati 500 miliona evra na Kipru kako bi pomogla da se ova zemlja izvuče iz ekonomske krize. Odluka je usledila nakon zahteva za finansijsku pomoć sa Kipra i dopuniće međunarodni program spasa vredan 10 milijardi evra za ostrvo.

***

Nakon šest godina sa „džank“ rejtingom, agencija Standard end Purs je povisila kratkoročne i dugoročne kreditne rejtinge Rumunije sa BB+/B na BBB-/A3. Predviđanja su revidirana sa ocene pozitivan na stabilan. Odluka je doneta u svetlu brzog napretka Rumunije u smanjenju spoljnog duga.

***

Glasači u Solunu, drugom najvećem gradu Grčke i 10 okolnih opština glasali su protiv privatizacije solunskog javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju. Cilj referenduma je bio provera mišljenja građana o prodaji, koja je deo vladinih napora da ispuni uslove međunarodnog programa spasa.

***

Albanska ekonomija je dostigla sve ciljeve programa kredita od 330,9 miliona evra koje je postavio MMF, izjavio je šef albanskog tima MMF-a Nadim Iljahi. Međutim, ova zemlja će morati hitno da primeni reforme sektora električne energije, koji predstavlja ozbiljan fiskalni rizik.

***

Berze u Makedoniji, Bugarskoj i Zagrebu osnovale su zajedničko preduzeće sa sedištem u Skoplju, čiji cilj je da stvori regionalnu infrastrukturu za kompanije koje su prisutne na sve tri berze. Berze su izrazile nadu da će se u budućnosti i druge berze u regionu priključiti projektu.

***

European Coastal Airlines planira da pokrene prvu hidroavionsku uslugu u Hrvatskoj ovog leta. Ona će povezati gradove na obali sa nekim od ostrva koja su najpopularnija za turiste. Početak rada linije se očekuje 1. avgusta, sa letovima od Splita do Jelse i ostrva Hvara.

***

Slični tekstovi

Loading

Tri međunarodna naftna i gasna konzorcijuma su konkurisala za dobijanje prava za istraživanje i eksploataciju nafte kod jadranske obale Crne Gore. To su Marathon Oil Corporation iz SAD i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novtek, kao i britanski Mediterranean Oil & Gas Plc i grčki Energean Oil & Gas. Ove kompanije izlaze na tender za ugovor koji bi trebalo da bude potpisan do kraja 2014.

***

Kipar je po četvrti put dobio pozitivne ocene međunarodnih kreditora u pogledu plana spasa, rekao je ministar finansija Haris Georgijades. On je dodao da će ove godine ekonomija zabeležiti manji pad nego što je ranije predviđeno: za 4,2 odsto ili 0,6 manje nego što se očekivalo.

(Razni izvori -- 14.5.2014–21.5.2014)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam