Turska i Grčka grade mostove

08/08/2012

Dve zemlje će izgraditi dva nova mosta na reci Marici. U ostalim vestima iz biznisa: Standard end Purs snizio kreditni rejting Kipra zbog aktuelnih pregovora sa međunarodnim kreditorima.
photo

Reka Marica razdvaja Grčku i Tursku. [EU]

Turska i Grčkaplaniraju da grade dva mosta na reci Marici koja razdvaja dve zemlje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u petak (3. avgusta). U ovom trenutku dve obale spaja stari most, koji je sagrađen pre više od 60 godina i koji nema kapacitet za gust saobraćaj preko reke.

***

Rejting agencija Standards en Purs snizila je u četvrtak (2. avgusta) dugoročni kreditni rejtingKiprana BB sa negativnom perspektivom, navodeći rastući pritisak neizvesnosti zbog aktuelnih pregovora te zemlje sa međunarodnim kreditorima o paketu pomoći. Prema navodima agencije, Kipar pregovara o paketu od oko 11 milijardi evra, što predstavlja 60 odsto BDP-a te zemlje.

***

Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti omladine od svih država EU, pokazuju podaci Eurostata. Nezaposlenost mladih u Grčkoj u aprilu iznosila je 52,3 odsto, pokazuju najnoviji podaci, u poređenju sa 22,6 odsto, koliko je u junu iznosila ista stopa u EU.

***

Turska i Južna Koreja potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Sporazum na koji je stavljen paraf 1. avgusta stupa na snagu krajem godine.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj pristala je u petak (3. avgusta) da dodeli konzorcijumu makedonske kompanije Granit i firmi Integral inžinjering iz Laktaša posao izgradnje prve deonice puta između Banja Luke i Doboja u Republici Srpskoj. Izgradnja deonice duge 37 km, koju finansira Banka, koštaće 180 miliona evra.

***

Slični tekstovi

Loading

Albanija i Makedonija spadaju u zemlje sa najnižom produktivnošću na Balkanu, pokazalo je uporedno istraživanje sprovedeno u 40 zemalja, koje je objavila srpska organizacija Mikroekonomija u ponedeljak (6. avgusta). Istraživanje zasnovano na podacima MMF obuhvatilo je Grčku, Kipar, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Albaniju, a Srbija je uzeta kao polazna osnova. Ispostavilo se da je najveća produktivnost u Grčkoj.

***

Grčkavlada usvojila je zakon čiji je cilj da se ubrza privatizacija, saopštio je ministar finansija Janis Sturnaras u ponedeljak (6. avgusta). Kako javlja agencija ANA-MPA, među prvih deset kompanija koje će vlada prodati su bivši aerodrom Helinikon, državna lutrija i kompanija za distribuciju prirodnog gasa Depa.

(Razni izvori -- 1.8.2012-8.8.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam