Turska i Grčka grade mostove

08/08/2012

Dve zemlje će izgraditi dva nova mosta na reci Marici. U ostalim vestima iz biznisa: Standard end Purs snizio kreditni rejting Kipra zbog aktuelnih pregovora sa međunarodnim kreditorima.
photo

Reka Marica razdvaja Grčku i Tursku. [EU]

Turska i Grčkaplaniraju da grade dva mosta na reci Marici koja razdvaja dve zemlje, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova u petak (3. avgusta). U ovom trenutku dve obale spaja stari most, koji je sagrađen pre više od 60 godina i koji nema kapacitet za gust saobraćaj preko reke.

***

Rejting agencija Standards en Purs snizila je u četvrtak (2. avgusta) dugoročni kreditni rejtingKiprana BB sa negativnom perspektivom, navodeći rastući pritisak neizvesnosti zbog aktuelnih pregovora te zemlje sa međunarodnim kreditorima o paketu pomoći. Prema navodima agencije, Kipar pregovara o paketu od oko 11 milijardi evra, što predstavlja 60 odsto BDP-a te zemlje.

***

Grčka ima najvišu stopu nezaposlenosti omladine od svih država EU, pokazuju podaci Eurostata. Nezaposlenost mladih u Grčkoj u aprilu iznosila je 52,3 odsto, pokazuju najnoviji podaci, u poređenju sa 22,6 odsto, koliko je u junu iznosila ista stopa u EU.

***

Turska i Južna Koreja potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Sporazum na koji je stavljen paraf 1. avgusta stupa na snagu krajem godine.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj pristala je u petak (3. avgusta) da dodeli konzorcijumu makedonske kompanije Granit i firmi Integral inžinjering iz Laktaša posao izgradnje prve deonice puta između Banja Luke i Doboja u Republici Srpskoj. Izgradnja deonice duge 37 km, koju finansira Banka, koštaće 180 miliona evra.

***

Slični tekstovi

Loading

Albanija i Makedonija spadaju u zemlje sa najnižom produktivnošću na Balkanu, pokazalo je uporedno istraživanje sprovedeno u 40 zemalja, koje je objavila srpska organizacija Mikroekonomija u ponedeljak (6. avgusta). Istraživanje zasnovano na podacima MMF obuhvatilo je Grčku, Kipar, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Albaniju, a Srbija je uzeta kao polazna osnova. Ispostavilo se da je najveća produktivnost u Grčkoj.

***

Grčkavlada usvojila je zakon čiji je cilj da se ubrza privatizacija, saopštio je ministar finansija Janis Sturnaras u ponedeljak (6. avgusta). Kako javlja agencija ANA-MPA, među prvih deset kompanija koje će vlada prodati su bivši aerodrom Helinikon, državna lutrija i kompanija za distribuciju prirodnog gasa Depa.

(Razni izvori -- 1.8.2012-8.8.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Focus on Ukraine

Reportaža

EU traži od Balkana da udari na korupciju u sektoru energetikeEU traži od Balkana da udari na korupciju u sektoru energetike

U novom izveštaju preporučuje se reforma pravosudnog sistema radi borbe protiv korupcije u energetskim transakcijama.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Srbija je promenila pet od svojih sedam šefova policijskih uprava zato što vlada, kako je saopšteno, nije zadovoljna nastojanjima za eliminisanje korupcije. Koliko je vaša zemlja u ovom trenutku uspešna u borbi protiv korupcije?

Vrlo uspešna
Donekle uspešna
Prosečna
Donekle neuspešna
Vrlo neuspešna