Karfur se povlači iz Grčke

20/06/2012

Francuski maloprodajni gigant prodaće svoj udeo od 50 odsto u supermarketima grčkom partneru. U ostalim vestima iz biznisa: pušači u Jugoistočnoj Evropi troše gotovo 20 odsto svojih mesečnih prihoda na cigarete.
photo

Grčka je Karfurovo jedino neprofitabilno tržište. [Rojters]

Karfur je u petak (15. juna) saopštio da se povlači iz Grčke, koja je njihovo jedino neprofitabilno tržište. Kompanija planira da proda svoj udeo od 50 odsto u grčkom lancu supermarketa svom lokalnom partneru, porodici Marinopulos, za jedan evro. Karfur ima svoje prodavnice i na Kipru, u Bugarskoj, Albaniji i drugim zemljama na Balkanu.

***

Rumunija je jedna od članica EU sa najvišim udelom obnovljive energije u svojoj konačnoj bruto potrošnji energije, pokazuju podaci EUROSTAT-a. Taj udeo je 2010. godine bio 23,4 odsto, u poređenju sa 12,4 odsto koliko iznosi prosek u EU. I Bugarska je iznad EU proseka sa 13,8 odsto, dok su ispod Grčka i Kipar sa 9,2 odsto, odnosno 4,8 odsto.

***

Turska kovnica novca distribuirala je prvi metalni novac u Republici koji ni sa jedne strane nema lik Mustafe Kemala Ataturka. Kovanice koje su u opticaju - njih milion - napravljene su u čast desete godišnjice Turske olimpijade za decu.

***

Lanac restorana brze hrane Burger King objavio je u utorak (19. juna) da napušta rumunsko tržište. Kompanija Atlantic Restaurant System, koja vodi Burger King franšizu u toj zemlji, saopštila je da ove nedelje zatvara poslednja dva restorana.

***

Turska aviokompanija Turkiš erlajns saopštila je u četvrtak (14. juna) da stavlja tačku na svoje partnerstvo sa bosanskim avioprevoznikom BH erlajns. Turski avioprevoznik otkupio je 49 odsto akcija kompanije 2008. godine za 6,1 miliona američkih dolara i uložio još 24 miliona.

***

Pušači u Jugoistočnoj Evropi troše gotovo jednu petinu svojih mesečnih prihoda na cigarete, izjavio je u ponedeljak (18. juna) Davor Tomasković, predsednik Tvornice duhana Rovinj, u Hrvatskoj. On je istakao da su mesečni izdaci za cigarete u Hrvatskoj dostigli 17 odsto ukupnih prihoda u 2011. godini, što je za 12 odsto više nego 2008. U Srbiji, taj udeo je porastao sa 14 odsto na 17 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini porastao sa 15 odsto na 19 odsto. Razlog tog porasta su više cene cigareta.

***

Slični tekstovi

Loading

Energetika, turizam i poljoprivreda su ekonomski sektori u Makedoniji koji nude najbolji potencijal za ruske investicije, izjavio je u ponedeljak u Moskvi premijer Nikola Gruevski (18. juna). Na sastanku sa ruskim privrednicima Gruevski je istakao povoljne ekonomske uslove u njegovoj zemlji, posebno u domenu poreske politike.

***

Turska i EU dogovorile su se u petak (15. juna) da prodube saradnju u oblasti energetike. Na sastanku u Štutgartu dogovoreno je da se integrišu tržišta i razvije infrastruktura za transport gasa, nafte i struje, promovisanje obnovljivih izvora energije i čistih tehnologija, kao i osiguranje nuklearne bezbednosti i zaštite od radijacije.

(Razni izvori -- 13.6.2012-20.6.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

EU menja ekonomski pristup BalkanuEU menja ekonomski pristup Balkanu

Unija će uvesti nove kriterijume za države kandidate za članstvo i potencijalne kandidate

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše poslednje pripreme kako bi neutralizovali najopasniji deo sirijskog hemijskog arsenala. Koliko je po vašem mišljenju ova operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog oružja?

Vrlo je važna
Nije mnogo važna
Nije uopšte važna
Ne znam