Karfur se povlači iz Grčke

20/06/2012

Francuski maloprodajni gigant prodaće svoj udeo od 50 odsto u supermarketima grčkom partneru. U ostalim vestima iz biznisa: pušači u Jugoistočnoj Evropi troše gotovo 20 odsto svojih mesečnih prihoda na cigarete.
photo

Grčka je Karfurovo jedino neprofitabilno tržište. [Rojters]

Karfur je u petak (15. juna) saopštio da se povlači iz Grčke, koja je njihovo jedino neprofitabilno tržište. Kompanija planira da proda svoj udeo od 50 odsto u grčkom lancu supermarketa svom lokalnom partneru, porodici Marinopulos, za jedan evro. Karfur ima svoje prodavnice i na Kipru, u Bugarskoj, Albaniji i drugim zemljama na Balkanu.

***

Rumunija je jedna od članica EU sa najvišim udelom obnovljive energije u svojoj konačnoj bruto potrošnji energije, pokazuju podaci EUROSTAT-a. Taj udeo je 2010. godine bio 23,4 odsto, u poređenju sa 12,4 odsto koliko iznosi prosek u EU. I Bugarska je iznad EU proseka sa 13,8 odsto, dok su ispod Grčka i Kipar sa 9,2 odsto, odnosno 4,8 odsto.

***

Turska kovnica novca distribuirala je prvi metalni novac u Republici koji ni sa jedne strane nema lik Mustafe Kemala Ataturka. Kovanice koje su u opticaju - njih milion - napravljene su u čast desete godišnjice Turske olimpijade za decu.

***

Lanac restorana brze hrane Burger King objavio je u utorak (19. juna) da napušta rumunsko tržište. Kompanija Atlantic Restaurant System, koja vodi Burger King franšizu u toj zemlji, saopštila je da ove nedelje zatvara poslednja dva restorana.

***

Turska aviokompanija Turkiš erlajns saopštila je u četvrtak (14. juna) da stavlja tačku na svoje partnerstvo sa bosanskim avioprevoznikom BH erlajns. Turski avioprevoznik otkupio je 49 odsto akcija kompanije 2008. godine za 6,1 miliona američkih dolara i uložio još 24 miliona.

***

Pušači u Jugoistočnoj Evropi troše gotovo jednu petinu svojih mesečnih prihoda na cigarete, izjavio je u ponedeljak (18. juna) Davor Tomasković, predsednik Tvornice duhana Rovinj, u Hrvatskoj. On je istakao da su mesečni izdaci za cigarete u Hrvatskoj dostigli 17 odsto ukupnih prihoda u 2011. godini, što je za 12 odsto više nego 2008. U Srbiji, taj udeo je porastao sa 14 odsto na 17 odsto, dok je u Bosni i Hercegovini porastao sa 15 odsto na 19 odsto. Razlog tog porasta su više cene cigareta.

***

Slični tekstovi

Loading

Energetika, turizam i poljoprivreda su ekonomski sektori u Makedoniji koji nude najbolji potencijal za ruske investicije, izjavio je u ponedeljak u Moskvi premijer Nikola Gruevski (18. juna). Na sastanku sa ruskim privrednicima Gruevski je istakao povoljne ekonomske uslove u njegovoj zemlji, posebno u domenu poreske politike.

***

Turska i EU dogovorile su se u petak (15. juna) da prodube saradnju u oblasti energetike. Na sastanku u Štutgartu dogovoreno je da se integrišu tržišta i razvije infrastruktura za transport gasa, nafte i struje, promovisanje obnovljivih izvora energije i čistih tehnologija, kao i osiguranje nuklearne bezbednosti i zaštite od radijacije.

(Razni izvori -- 13.6.2012-20.6.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam