Sarajevo proglašeno za najbolju turističku destinaciju

04/04/2012

Glavni grad BiH je proglašen za najbolju turističku destinaciju, pretekavši nekoliko gradova na Mediteranu. U vestima iz biznisa još: američka kompanija Ševron za ovu godinu stavlja tačku na svoje aktivnosti vezane za gasnim škriljcima u Rumuniji.
photo

Sarajevo je na jednom turističkom veb sajtu proglašeno za najbolju turističku destinaciju. [arhivski snimak]

Sarajevo je proglašeno „Najboljom turističkom lokacijom za 2012. godinu“ u anketi koju je preko interneta sproveo turistički veb sajt foxnomad.com. Anketa je završena u petak (30. marta). Glavni grad Bosne i Hercegovine (BiH) našao se tako ispred portugalskog grada Gimareša u finalu, pošto je prethodno bio bolji od mediteranskih protivnika poput Izmira, Fetije, Sevilje i drugih.

***

Od svih republika bivše Jugoslavije, Hrvatska i Slovenija najteže su pogođene svetskom ekonomskom krizom, istakao je srpski analitičar Miroslav Zdravković u izveštaju u nedelju (1. aprila). Prema njegovoj računici, od kako je kriza počela 2008, broj zaposlenih u Hrvatskoj opao je za 9,9 odsto, u Sloveniji za 9,2 odsto, a slede Srbija sa 6,4%, Crna Gora sa 3,1 odsto i Bosna i Hercegovina sa 2,6 odsto.

***

Američka kompanija Ševron saopštila je u ponedeljak (2. aprila) da prekida svoje aktivnosti vezane za gasne škriljce u Rumuniji do kraja ove godine. Saopštenje se pojavilo posle protesta javnosti zbog straha da bi te aktivnosti mogle da ugroze životnu sredinu. Rumunija je krajem marta Ševronu dala dozvolu da istražuje i eksploatiše gas iz škriljaca u tri obalne oblasti - Vama Veke, Adamklisi i Kostinešti.

***

Francuska kompanija Mišlen i predstavnici srpskih vlasti potpisali su memorandum o razumevanju u Pirotu u ponedeljak (2. aprila) o investiciji vrednoj 170 miliona evra radi širenja proizvodnih kapaciteta te kompanije u tom gradu u naredne četiri godine. U prvoj fazi projekta očekuje se otvaranje 700 novih radnih mesta. Plan predviđa povećanje proizvodnog kapaciteta fabrike sa 8 na 12 miliona guma godišnje do 2016.

***

Turska ekonomija zabeležila je rast od 8,5 odsto 2011, pokazali su podaci turskog zavoda za statistiku Turkstat u ponedeljak (2. aprila). BDP po glavi stanovnika je prošle godine dostigao 10.444 američkih dolara. Na drugoj strani, Svetska banka usvojila je novu četvorogodišnju strategiju saradnje sa Turskom, koja predviđa 4,45 milijardi dolara za jačanje konkurentnosti i povećanje zaposlenosti, promociju jednakosti polova i daljeg stabilnog razvoja. Cilj je da se pomogne Turskoj i njenoj ambiciji da postane jedna od prvih deset ekonomija na svetu do 2023. godine, saopštila je Svetska banka.

***

Grčka, Izrael i Kipar obavezali su se u sredu (28. marta) da će pojačati međusobnu saradnju u domenu istraživanja ležišta prirodnog gasa posle otkrivanja značajnih rezervi ugljovodonika u ekskluzivnim ekonomskim zonama Izraela i Kipra u istočnom Sredozemlju i u svetlu procene da ima još rezervi u Grčkoj. Dogovor su postigli ministri energetike triju zemalja na energetskoj konferenciji održanoj pored Atine, koju je organizovao časopis Ekonomist.

***

Na stotine srpskih poljoprivrednika blokirali su prošle nedelje Beograd i Vojvodinu svojim traktorima, u znak protesta zbog novog programa subvencija. Vlada je odbacila njihove zahteve kao neosnovane, tvrdeći da će novi propisi, kojima se subvencije dodeljuju na osnovu količine proizvedenih i isporučenih useva, umesto na osnovu površine obradivog zemljišta, podstaći veću produktivnost.

***

Slični tekstovi

Loading

Centralna banka Albanije snizila je svoju referentnu stopu za 0,24 procentnih poena na 4,25 odsto u utorak (29. marta). Ta mera ima za cilj stvaranje uslova za ispunjenje projektovane inflacije, kao i pružanje neophodnog finansijskog podsticaja ekonomiji.

***

Ruski državni gigant Gazprom pristao je da snizi cene prirodnog gasa koji isporučuje Bugarskoj za 11,1 odsto, saopštio je bugarski ministar ekonomije i energetike Delijan Dobrev posle sastanka sa predstavnicima pomenute kompanije u Moskvi u petak (30. marta). Popust na aktuelnih 600 američkih dolara za 1000 kubnih metara gasa važi od 1. aprila, u periodu od narednih devet meseci.

(Razni izvori – 28.3.2012-4.4.2012)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam