Banke se dogovorile u vezi sa Grčkom

07/03/2012

Istovremena prodaja jedne emisije obveznica i kupovina druge koštaće dvanaest banaka polovinu njihove imovine. U vestima iz biznisa još: Fič Rejtings potvrdio Hrvatskoj kreditni rejting BBB, a Rumunija pokušava da postane energetski efikasna.
photo

Bez tog aranžmana, u kome učestvuje i Nacionalna banka Grčke, ta zemlja ne bi mogla da dobije drugi paket pomoći [Reuters].

Dvanaest najvećih privatnih investitora u grčke državne obveznice obavezale su se u ponedeljak (5. marta) da će učestvovati u istovremenoj prodaji jedne emisije obveznica i kupovini druge, što će ih kostati više od polovine njihove imovine. Među tim ulagačima su nemački Alijanz, francuska banka BNP Pariba, nemačke Komercbanka i Dojče banka, kao i grčke Eurobanka EFG i Nacionalna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su dogovor u ponedeljak (5. marta) o novom stend-baj aranžmanu. Aranžman vredan 107 miliona evra realizovaće se pošto je Fond poništio prethodni sporazum prošlog leta zbog povećanja plata u javnom sektoru za i do 50 odsto koja je odobrila vlada premijera Hašima Tačija.

***

Jedna nevladina organizacija pozvala je Bugare i Rumune da bojkotuju holandsku robu, zbog čvrstog stava Holandije da se usprotivi otvaranju tržišta EU radnicima iz te dve zemlje, što je dovelo do odlaganja donošenja odluke po tom pitanju do naredne jeseni. Organizacija Priroda za ljude saopštila je u ponedeljak (5. marta) da bi građani trebalo da prestanu da toče gorivo na holandskim benzinskim pumpama i da prestanu da kupuju holandsku kozmetiku, povrće i drugu hranu.

***

Agencija Fič potvrdila je u ponedeljak (5. marta) Hrvatskoj kreditni rejting BBB, uz negativnu perspektivu zbog velikog budžetskog deficita i nedovoljnih političkih mera da se konsoliduju finansije u toj zemlji. Bugarska i Rumunija imaju isti rejting, što je najniža investiciona ocena.

***

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje otvorio je u ponedeljak (5. marta) novi proizvodni pogon u Zaječaru, Srbija. To postrojenje, u kome će se praviti sanitarni uređaji i veš mašine, već je otvorilo 96 radnih mesta, a očekuje se da će ih ukupno biti 300.

***

Na obalama makedonskih jezera - Ohrida, Prespe, Dojrana i Mavrova - sa ciljem promovisanja turističkih aktivnosti, stoji u akcionom planu koje je usvojilo ministarstvo transporta i komunikacija. Planirane luke bi takođe trebalo da znatno poboljšaju plovidbene uslove u Makedoniji.

***

Centralna banka Crne Gore saopštila je u četvrtak (1. marta) da bi ta zemlja mogla da zatraži od MMF-a zajam kako bi popravila finansijsko stanje u zemlji. Saopštenje je usledilo posle sastanka guvernera Centralne banke Radoja Žugića i predstavnika MMF u Podgorici.

***

Slični tekstovi

Loading

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je u ponedeljak (5. marta) da bi njegova zemlja do kraja ove decenije mogla da postane energetski samodovoljna zahvaljujući otkrivanju značajnih rezervi gasa u rumunskim teritorijalnim vodama u Crnom moru. Basesku je to izjavio pošto je posetio naftnu platformu američkog naftnog giganta Eksonmobil.

***

Premijer Kipra Neoklis Silikiotis izjavio je da je kineski državni gigant u proizvodnji nafte i gasa CNOOC jedna od nekoliko kompanija koje su izrazile interesovanje da investiraju u polje prirodnog gasa koje se nalazi na pučini i koje pripada Kipru. Otkriće tog polja objavila je u decembru američka firma Nobl enerdži i smatra se da sadrži između 140 i 230 milijardi kubnih metara gasa.

(Razni izvori -- 29.02.2012-07.03.2012.)

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 
  • Pošalji prijatelju
  • icon Štampana verzija
  • Share/Save/Bookmark

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam