Paravojska koristi pogibiju jednog čoveka kao alat za regrutovanje u sirijskom sukobu

14/05/2014

Paravojska u Siriji se trudi da iskoristi pogibiju stranih boraca kao dokaz da njihova borba ima široku podršku, što komplikuje napore drugih zemalja da spreče svoje građane da učestvuju u tom sukobu.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva – 14.5.2014.

photo

Hiljade evropskih građana je otišlo u Siriju da se bori na strani pobunjenika. [AFP]

Vođe radikalnih islamista sve više apeluju na balkansku javnost preko video klipova na internetu, izjava za štampu i javnih foruma i pozivaju ljude da se uključe u „sveti rat“ u Siriji, obećavajući bolji život i slavu. Ali ti apeli se samo završavaju smrću regruta.

Početkom ovog meseca, etnički Albanac Egzon Avdili, koji je emigrirao u Norvešku kao dete, ubijen je u borbama u Siriji. Navodno je poginuo boreći se u formacijama Islamske države Iraka i Levanta.

Avdili, 25-godišnjak iz Osla, bio je glasnogovornik norveške radikalne islamističke grupe Prorokova uma i branio je grupu od, kako je govorio, „lova na veštice“ 2012. kako javlja makedonska kancelarija lista Independent. Navodno je početkom godine iz Norveške otišao u Siriju.

Članovi Prorokove ume ga slave kao mučenika. Ubajdula Husain, nekadašnji vođa ove grupe, napisao je na Fejsbuku da Avdilija treba nagraditi „za najbolju smrt ... na Alahovom putu“.

Zvaničnici FBI-ja su izjavili 2. maja da je broj stranih boraca u Siriji naglo skočio u poslednjih nekoliko meseci. Više od 2,5 miliona izbeglica je napustilo zemlju bežeći od sukoba, uključujući više od 720.000 onih koji su pobegli u Tursku.

Među hiljadama Evropljana koji su otišli u Siriju da se bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada, borci iz balkanskih zemalja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova i Srbije, takođe sve više učestvuju u sukobu.

Zvaničnici policije BiH kažu da prate aktivnosti povezane sa borcima u Siriji.

„Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, u skladu sa Strategijom za sprečavanje i borbu protiv terorizma, neprestano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak građana BiH u Siriju“, kaže za SETimes portparolka agencije Kristina Jozić. Prošlog meseca, BiH je uvela kazne zatvora do 10 godina za bilo kog građanina koji se bori u inostranim ratovima ili regrutuje za to. Stručnjaci kažu da je oko 150 Bosanaca otišlo u Siriju tokom prošle godine, od kojih je njih 15 navodno poginulo.

„Ti ljudi se posle nekog vremena vraćaju u Bosnu i otpočinju propagandne aktivnosti da bi ohrabrili druge da počine isti zločin“, rekao je Mirsad Đugum, član Partije za bolju budućnost u predstavljanju inicijative u parlamentu.

Stručnjaci kažu da su poruke i radikalna islamistička propaganda potvrda da radikalne islamističke grupe postoje na Balkanu, kao i da regrutuju uglavnom mlade ljude da se bore u Siriji.

„Mesta u kojima deluju i regrutuju su džamije, zatvori, ekstremne religijske škole. Najradikalniji primer do sada su dve bosanske devojčice iz Beča koje imaju samo po 15 godina. Glavno pitanje je kako će država tretirati te ljude kada se vrate iz rata“, kaže za SETimes Dževad Galijašević, bivši direktor ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Prema policijskim izvorima, više od 100 kosovskih Albanaca je otišlo u Siriju da se bori za pobunjenike. Kosovski parlament razmatra nacrt zakona koji bi sprečio građane da se bore u stranim ratovima.

Teolog Faridun Kodizoda kaže da mladići ne shvataju da smrt za nemoralnu stvar ne donosi slavu koju im paravojska obećava.

„A njima je interesantno da se igraju rata“, kaže Kodizoda.

Slični tekstovi

Loading

Albanska policija je u aprilu uhapsila Gertija Pasju (30) pod sumnjom da je organizovao građane Albanije da se bore u Siriji, javlja Asošijeted Pres. Pasja je uhapšen kada se iskrcao iz aviona iz Istanbula na aerodromu u Tirani. Ako ga osude, preti mu zatvorska kazna od 10 godina.

Sedam drugih samoproglašenih imama koji su slali Albance u Siriju takođe su uhapšeni. Najmanje dva Albanca su poginula u borbama u Siriji.

Dopisnica Nadin Bahrom iz Dušanbea je doprinela pisanju ovog izveštaja.

Koje mere zemlje regiona mogu da preduzmu da bi sprečila radikalne islamiste da regrutuju balkanske građane? Podelite svoje mišljenje u nastavku.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam