Zemlje zapadnog Balkana intenziviraju vojnu i obaveštajnu saradnju

27/05/2013

Na nedavno održanoj konferenciji naglašena je potreba zajedničkog rada zemalja regiona na rešavanju međuetničkih konflikata, organizovanog kriminala i terorizma.

Aleksandar Pavlevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 27.5.2013.

photo

Vojni i obaveštajni lideri na Balkanu rade zajedno na rešavanju bezbednosnih zabrinutosti u regionu. [Aleksandar Pavleveski/SETimes]

Zvaničnici ministarstva odbrane i bezbednosnih snaga razmatrali su načine saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i sprečavanju međuetničkih sukoba, na konferenciji koja je nedavno doržana u Skoplju.

Najviši zvaničnici vojnih i obaveštajnih službi Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Italije i zvaničnici NATO-a okupili su se na trećem sastanku šefova odbrana i obaveštajnih službi zapadnog Balkana krajem prošlog meseca.

„Moj zaključak sa sastanka je da bezbednosni sistem mora da se posmatra kao živi organizam koji mora da se prilagođava postojećoj klimi“, rekao je Sašo Stefanovski, državni sekretar makedonskog ministarstva odbrane, u izjavi za SETimes.

„Regionalna saradnja vojnih i obaveštajnih službi je od najvećeg značaja i dovešće do poboljšanja bezbednosnih sistema zapadnog Balkana“, rekao je on. „Razgovori na sastanku bili su usmereni ka daljoj saradnji, unapređivanju postojeće, ali i na pronalaženje novih načina za razmenu informacija između službi.“

Blagoja Markovski, bivši pukovnik Armije Makedonije i predsednik nevladine organizacije Balkanski bezbednosni forum, izjavio je za SETimesda konferencije kao što je ova u Skoplju „treba da budu češće“.

Prva takva konferencija održana je pre dve godine, a sledeća je planirana za 2014. godinu.

„Pitanje je kako efikasno razmenjivati informacije da bi se pomogla zajednička nastojanja u borbi protiv terorizma i pretnji protiv zemalja regiona, ali i da bi se očuvala bezbednost građana. Regionalna saradnja u sektorima odbrane, policijskog i obaveštajnog rada ključna je za uspeh borbe protiv terorizma i kriminala“, rekao je Markovski.

Aleksandar Radić, vojno-politički analitičar iz Beograda i bivši konsultant srpske vlade, rekao je za SETimes da je uticaj kooperativnih nastojanja značajan.

„Informacije će biti brzo razmenjivane i efektivno će uticati na sve moguće probleme. Mislim da Balkanu preti veća opasnost od organizovanog kriminala i etničkog sukoba nego globalnog terorizma... Organizovani kriminal podriva naša društva i preduslov je širenja siromaštva i frustracije u ionako siromašnim zemljama“, rekao je Radić.

On je rekao da je sprečavanje etničkog sukoba značajnija zabrinutost od potrage za teroristima.

„To kažem zato što sam siguran da takvi etnički sukobi među nama mogu da izazovu puno više žrtava i destrukcije koja može da se broji u stotinama hiljada, nego bilo koji postupci terorista“, rekao je Radić.

Načelnik Generalštaba Armije Makedonije general-major Gorančo Koteski istakao je odličnu saradnju na polju odbrane i bezbednosti u regionu, posebno tamo gde je integrisana sa Jadranskom grupom, kao model za sveobuhvatnu saradnju u svim segmentima regionalne bezbednosne politike.

Slični tekstovi

Loading

On je mislio na saradnju u vojno-obaveštajnom radu kada su u pitanju bezbednosne pretnje, naglašavajući da će razmena informacija pomoći u jačanju zajedničkih nastojanja u borbi protiv terorizma i opasnosti koje prete državama.

Endrju Bogdanovski, analitičar Analitiksa iz Skoplja, rekao je da je promovisanje regionalne vojne i bezbednosne saradnje neophodan korak ka regionalnom reagovanju na zajedničke pretnje i da signalizira povećanje poverenja između država.

„U tom smislu, zemlje kao što su Makedonija, Hrvatska i Albanija, mogu da ponude svoja iskustva u doprinošenju mirovnim operacijama i nacionalnoj odbrani“, rekao je Bogdanovski za SETimes.

Na koje sve načine vojne i obaveštajne agencije mogu da rade zajedno kako bi izašle na kraj sa terorizmom? Podelite svoja razmišljanja u delu za komentare.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region radi na rešavanju stambenog pitanja RomaRegion radi na rešavanju stambenog pitanja Roma

Zemlje se uredsređuju na pomoć Romima da legalizuju svoja naselja.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske zemlje sarađuju u reagovanju na ilegalne aktivnosti poput sajber kriminala. Da li biste voleli da vidite povećanje te saradnje?

Da
Ne
Ne znam