Poštanska štedionica pomaže ugroženim deponentima Agrobanke

02/11/2012

Imovina i dugovi Agrobanke prebačeni su ove nedelje drugoj državnoj banci, a skandal nastavlja da se širi.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 2.11.2012.

photo

Sredstva deponenata Agrobanke sada su u Poštanskoj štedionici. [Arhivski snimak]

Zakon koji je doneo parlament omogućava deponentima Agrobanke da prebace novac u državnu Poštansku štedionicu, čime im se pruža određen nivo sigurnosti tokom skandala oko pronevere, kojim je sada obuhvaćeno 19 osumnjičenih osoba.

Zakon je stupio na snagu u ponedeljak (29. oktobra) i omogućava transfer imovine i obaveza problematične banke finansijski stabilnoj instituciji. Trajanje zakona ograničeno je na dve godine i odnosi se samo na državne banke.

„Moj novac je sada definitivno sigurniji. Iako sam ga generalno uvek imao na raspolaganju, bilo je nekih slučajeva kada Agrobanka nije mogla da me isplati. To se nije često dešavalo, ali sada imam račun u velikoj, stabilnoj banci i, normalno, osećam se sigurnije“, rekao je jedan od klijenata Agrobanke Zoran Vuković u izjavi za SETimes.

Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da će 250 miliona evra iz Agencije za osiguranje depozita takođe biti prebačeno Poštanskoj štedionici kako bi se osigurali depoziti.

Predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Srđan Čekić rekao je da je preuzimanje proteklo nesmetano i da će nakon okončanja birokratske procedure svi imati potpuni pristup svojim sredstvima.

Kada je u maju saopšteno da ja Agrobanka, čiji je većinski vlasnik bila država, izgubila dozvolu za rad i da je u dugu 300 miliona evra, ekonomisti su upozorili da je državni bankarski sistem u opasnosti.

Da bi izbegla kolaps, s obzirom da je banka imala oko 250.000 deponenata, država je odmah osnovala Novu Agrobanku, ali to, dugoročno gledano, nije bilo održivo.

Međutim, nisu svi zadovoljni situacijom. Manjinski deoničari Agrobanke iz EU rekli su da je Srbija, u procesu zatvaranja te banke, privatnu imovinu pretvorila u državnu.

„Celokupan proces uništavanja Agrobanke detaljno je planiran i sproveden je sa namerom da se sa oduzetom imovinom deoničara formira Nova Agrobanka, čime se privatni kapital pretvara u državnu imovinu“, rekao je Aleš Škoberna, predstavnik deoničara Agrobanke iz EU. On je dodao da je na taj način zaplenjeno oko 70 miliona evra, suprotno međunarodnim bilateralnim sporazumima.

Slični tekstovi

Loading

Predstavnik opozicione Demokratske stranke Srbije Rade Obradović takođe je izneo primedbe. On je rekao za SETimesda ne postoji garancija da će novac prebačen iz Nove Agrobanke u Poštansku štedionicu moći da se podigne.

Međutim, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je spajanje Nove Agrobanke sa Poštanskom štedionicom pravovremen potez države usmeren na odstranjivanje neizvesnosti klijenata banke koja je otišla u stečaj.

„Time su vraćeni poverenje i sigurnost koje su klijenti i deponenti Agrobanke delimično izgubili“, rekao je Dugalić. „Neizvesno je šta će se desiti sa njihovim depozitima, njihovim bankovnim knjižicama i potraživanjima, pa je zato ovo blagovremena reakcija i dobar način za uklanjanje straha i neizvesnosti.“

U međuvremenu, slučaj Agrobanke pretvorio se u veliki korupcionaški skandal, sa 19 uhapšenih osumnjičenih lica i najavom vladinih zvaničnika da će se istraga proširiti da bi se ustanovilo kako je korupcija na visokom nivou funkcionisala u prethodnoj vladi koju je vodila Demokratska stranka.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam