Suđenje kriminalcima u Makedoniji pokazuje dokaz zrelosti te zemlje

21/09/2012

Grupa kriminalaca optužena da je terorisala istočni deo Makedonije sada je na sudu.

Goran Trajkov za Southeast European Times iz Skoplja -- 21.09.2012.

photo

Grupi se sudi zbog posedovanja nekoliko ilegalnih kockarnica širom zemlje. [Arhiva]

U okviru jedne od najvećih akcija protiv organizovanog kriminala, šesnaestorici optuženih sudi se zbog nasilnih i finansijskih krivičnih dela u Makedoniji. Analitičari smatraju da to suđenje pokazuje da je ta zemlja podigla na viši nivo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Policijska akcija „detonator“, koja je započeta u martu, izvedena je u nekoliko gradova u istočnoj Makedoniji. Rezultat je zaplena više od hiljadu poker aparata, kao i otpuštanje više komandira policijskih stanica i načelnika policije u Štipu.

Kriminalna grupa se tereti za pranje novca, zelenašenje, reketiranje, iznudu i pokušaj ubistva.

„Dobro je za zrelost zemlje da se došlo do takve akcije zato što bi trebalo da na svakom nivou radimo na prevenciji kriminala. Mislim da je to pokazalo da naša zemlja radi punom parom protiv organizovanog kriminala“, kaže za SETimes Stojan Slavevski, dekan Fakulteta detektiva i kriminologije na Evropskom univerzitetu u Skoplju.

Prema navodima tužilaštva, grupa Titan bila je organizovana u nekoliko gradova, u kojima su reketirali ljude, iznuđivali im novac i organizovali pranje novca. Držali su i ilegalne kockarnice.

Veruje se i da su članovi te grupe umešani i u falsifikovanje evra i da su umešani u proizvodnju i prodaju opojnih droga, psihotropskih supstanci i prekursora.

Svi okrivljeni na suđenju koje je počelo 12. septembra izjasnili su se da su nevini po svim tačkama optužnice. Od njih šesnaest, dvojica -- Saško Stojčev i Simeon Mihajlov -- još uvek su u bekstvu.

Pošto su obelodanjene optužbe, ministarstvo unutrašnjih poslova smenilo je trinaest komandira policijskih stanica i načelnika policije u Štipu.

Istraga je pokazala da u 77 slučajeva policija nije adekvatno reagovala na prijave građana da ih maltretira kriminalna banda. Umesto za krivična dela, podizane su prijave za lake prestupe, a prijave su stavljane ad akta kao „pritužbe“.

Slični tekstovi

Loading

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska kaže da akcija pokazuje da oni koji misle da mogu da se iza političke pripadnosti ili profesije kriju i od odgovornosti za krivična dela neće uspeti u svom naumu.

Međutim, kaže Slavevski, Makedoniji predstoji još posla. „Potrebno je uraditi dublju analizu kako bi se ustanovilo ko je pomagao kriminalce. Ko ih je nadgledao i na izvestan način pomagao? U potpunosti podržavam akciju, ali ne smemo da stanemo“, kaže on za SETimes.

Neki građani dele njegovo mišljenje.

„Još ima mesta gde se može igrati ilegalni poker ili na automatima. Posle ove akcije, ljudi su dobili motiv da prijavljuju takve slučajeve policiji bez straha od odmazde. Što je dobro. Ipak, treba još da se čisti“, kaže za SETimes Dimitar Velković, student iz Kumanova.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam