Eksperti: Potrebna policijska saradnja u suzbijanju krađe vozila

20/09/2012

Policija kaže da je krađa automobila veliki problem i da regionalne policije moraju da preduzmu zajedničke napore da ga reše.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Beograda -- 20.9.2012.

photo

Većina ukradenih automobila se rastavi i prodaje u delovima. [Rojters]

Balkanska automobilska mafija jedna je od najorganizovanijih i najopasnijih u Evropi i zarađuje milione evra od te kriminalne aktivnosti, upozorava agencija EU za sprovođenje zakona Evropol.

Prema podacima osiguravajućih kompanija u EU, sa Balkana se godišnje ukrade oko 130.000 automobila, a oko 1,2 miliona automobila ukrade se svake godine u EU.

„Organizovano međunarodno krijumčarenje vozila je u porastu. S obzirom na otvorene granice Evrope i neujednačenu, skrpljenu mrežu baza podataka o vozilima, krađa automobila je relativno laka. Lopovi mogu da ukradu automobil u EU i dovezu ga u susednu zemlju na preprodaju bez većih poteškoća“, kaže Soren Krag Pedersen, portparol Evropola, u izjavi za SETimes.

U izveštaju Evropola navodi se da skupa vozila kradljivcu automobila mogu da donesu 15.000 evra. Takođe se procenjuje da se pola automobila ukradenih u EU prokrijumčari u susedne zemlje, što donese zaradu od 6,75 milijardi evra godišnje.

Prema beogradskom Institutu za kriminološka i socijalna istraživanja u Beogradu, jezičke, geografske i kulturološke sličnosti pomažu balkanskim kriminalnim grupa u njihovoj saradnji.

„Kriminalci su dobro povezani i poznaju se od ranije. Takođe, lakše im je da ostanu u kontaktu sa nekim iz regiona nego sa osobama iz drugih zemalja sa kojima nemaju bilo šta zajedničko“, kaže direktorka instituta Leposava Kron u izjavi za SETimes.

U Srbiji se godišnje ukrade 3.000 automobila.

Prema rečima srpske policije, kradljivci automobila usredsređuju se na luksuzna vozila, kao što su mercedes, audi, BMW i različite vrste džipova, ali i na starije automobile, kao što su golf i zastava, koji se obično rastave i prodaju se njihovi delovi.

Srpska policija tvrdi da se najveći broj vozila krade u Beogradu, dok su najpopularnije rute Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH), Makedonija i Bugarska, kao i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Povremeno se automobili ukradeni na Balkanu pronađu na Bliskom istoku. U poslednjih nekoliko godina Kosovo je postalo takozvana „crna tačka“ za automobile.

Prekogranična policijska saradnja i razmena informacija ključni su u borbi protiv ovog kriminala, kažu eksperti.

„Industrija automobila mora striktno da se uredi, s obzirom da mnogi kradljivci lako dolaze do njih. Registrovanje i praćenje treba da se urade čim se automobili predaju. Praćenje tih proizvoda jedan je od načina da se spreči krađa automobila“, objašnjava Milan Dimitrijević, načelnik Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u Beogradu, u izjavi za SETimes.

Policija kaže da je krađa automobila veliki problem i da regionalne policije moraju da preduzmu zajedničke napore.

„Ranije operacije, kao što su Majevica i Kamen, bile su dobri primeri uspešne saradnje, ali potrebno nam je još takvog rada. To je dobra prevencija u borbi protiv organizovanog kriminala i jasna poruka svim kriminalnim grupama u bivšoj Jugoslaviji“, rekao je Dimitrijević.

In Sarajevo, thieves steal three to four cars daily, and around 3,000 cars anually.

Prema Policijskoj direkciji Federacije BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prvoj polovini 2012. godine ukradeno je 526 automobila, 30 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

U Hrvatskoj se godišnje ukrade 2.000 automobila.

Slični tekstovi

Loading

U poslednjih nekoliko godina mnoga luksuzna vozila ukradena u Evropi pronađena su u Albaniji. Traktor koji je nestao u Južnoj Africi pronađen je u selu u blizini albanskog grada Drača.

Makedonski TV kanal Sitel nedavno je izvestio o minibusu ukradenom pre 13 godina u Bugarskoj, koji je upravo bio pronađen u albanskom gradu Podgradecu.

Većina žrtava krađe automobila ne očekuje da će ponovo videti svoje vozilo. Jedan od njih je Luka Pejović, 49, iz Podgorice, čiji je Golf 4 ukraden pre nekoliko godina.

„Pretpostavljam da je rastavljen i prodat u delovima, s obzirom da smo redovno posećivali auto pijace, jer smo se nadali da bismo mogli da ga pronađemo tamo. Izgleda da se vraćamo u devedesete kada je krađa automobila bila svakodnevni problem“, rekao je Pejović za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam