Civilno društvo angažuje građane oko transparentnosti kosovskih zvaničnika

18/09/2012

Zakonima protiv korupcije potrebna je pomoć javnosti, ali neki sumnjaju da će najnovija inicijativa doneti korist.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 18.9.2012.

photo

Petrit Zogaj, izvršni direktor pokreta FOL (Speak up), izjavio je za SETimes da je platforma neophodno pomoćno sredstvo za osiguravanje transparentnosti. [Laura Hasani/SETimes]

U pokušaju da zaustavi rasprostranjenu korupciju, kosovska vlada je usvojila zakon koji zahteva od javnih službenika da podnose kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije godišnje izjave o imovinskom stanju, u kojima treba da navedu svu svoju imovinu, ali neki odavno sumnjaju da mnogi zvaničnici daju netačne podatke.

Da bi se uhvatio u koštac sa takvom situacijom, pokret FOL, nevladina organizacija koja se zalaže za transparentnu i odgovornu vladu, pokrenuo je inicijativu koja se najčešće naziva „platforma“, a koja omogućava građanima da uporede godišnje izjave zvaničnika o imovini i pruže komentare i informacije ako nisu izneti tačni podaci.

„Mislili smo da je najbolje otvoriti javnu debatu o poređenju imovine zvaničnika i aktivno uključiti građane kroz komentare, informacije i činjenice o sumnjivim izjavama“, rekao je Petrit Zogaj, izvršni direktor pokreta FOL, za SETimes.

Zogaj objašnjava da platforma obuhvata 224 visoka javna zvaničnika. On je pokretanje platforme opisao kao neophodno pomoćno sredstvo za osiguravanje transparentnosti, koje služi za kontrolu konstantne korupcije.

„Komentari dati u sklopu platforme biće upućeni agenciji za borbu protiv korupcije i državnom tužilaštvu, kako bi se pokrenula istraga tvrdnji o nepreciznostima ili velikim raskoracima koji idu iz godine u godinu bez bilo kakvog razumnog objašnjenja“, kaže Zogaj.

Direktor agencije za borbu protiv korupcije Hasan Preteni kritikovao je pogram.

„Iz ranijeg iskustva mogu da kažem da je borba protiv korupcije zapravo pokriće za traženje sredstava. Preduslov prilikom zahtevanja transparentnosti [drugih] jeste reflektovanje transparentnosti, načina dobijanja i ... uključujući sve plate, odakle se finansije dobijaju i još mnogo drugih pitanja“, kaže Preteni.

Mada smatra da su inicijative pokreta FOL realne i kooperativne, Preteni postavlja pitanje bilo kakve stvane koristi od platforme transparentnosti.

„Transparentno saopštavanje imovinskog stanja nije nov izum. Građani na internet strani agencije mogu da vide ko je i šta prijavio. Takođe, kada su u pitanju odgovori koje dobijamo od njih preko ove platforme, ja ne vidim korist [od njih]“, navodi Preteni.

Zogaj, međutim, kaže da će pokret FOL nastaviti da radi i da vodi kampanju za promenu Zakona o imovinskim izjavama, jer je slab kod odredbi o iniciranju istraga i o tome kako se imovina saopštava.

„On stvara mogućnost da se u periodu u kojem se podnose izjave pribegne pranju novca kod [imovine] stečene na razne korupcionaške načine“, rekao je Zogaj.

Novim krivičnim zakonom Kosova, koji će stupiti na snagu 2013, predviđene su kazne za podnošenje lažnih imovinskih izjava i za zakasnelu predaju izjava.

Slični tekstovi

Loading

Građani kao što je Ćendrim Šaćiri, student prava iz Prištine, kažu da je korupcija pitanje kojem je teško suprotstaviti se.

„Ne znam kako možemo da poverujemo čak i onima koji kritikuju zvaničnike za korupciju, jer, kako se navodi u izveštajima, korupcija je postala deo celokupnog društva, a oni nisu anđeli koji su isključeni iz toga“, kaže Šaćiri za SETimes.

Međutim, nekima je drago da se neko bori protiv korupcije u zemlji.

"Zbog korupcije se nalazimo [Kosovo] u socijalnoj situaciji u kojoj je polovina stanovništva nezaposlena. Pronalaženjem onih koji su korumpirani i sakrivanjem njihove imovine koju su stekli preko noći, činimo dobro našoj zemlji", rekao je za SETimes Muharem Gaši, stanovnik Prištine.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam