Zakon o 'braniocima' uzdrmao makedonsku politiku

15/09/2012

VMRO-DPMNE je podnela parlamentu nacrt zakona o specijalnim pravima pripadnika bezbednosnih snaga zemlje, ali albanski koalicioni partner želi zakon kojim bi bila obuhvaćena i ONA.

Klaudia Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15.9.2012.

photo

Nacrtom zakona proširene su beneficije za makedonske snage bezbednosti koje su učestvovale u sukobu 2001. [Rojters]

Nacrt zakona kojim bi se regulisala specijalna i socijalna prava onih koji su branili suverenitet Makedonije tokom sukoba 2001. godine podnet je parlamentu u utorak (11. septembra).

Nacrt, koji je predložila vladajuća VMRO-DPMNE, podstakao je njenog koalicionog partnera albansku Demokratsku uniju za integraciju (DUI), da zapreti odlaskom iz vladajuće koalicije i vanrednim parlamentarnim izborima ako se ne povuče predloženi zakon.

Radi se naime o insistiranju DUI na tome da se zakonom daju nadoknada i specijalna prava drugim žrtvama sukoba iz 2001. godine, preciznije borcima iz Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Vojni sukob u Makedoniji 2001. godine počeo je kada je albanska paravojna formacija ONA napala snage bezbednosti u Makedoniji. Sukob je okončan potpisivanjem Ohridskog okvirnog sporazuma u avgustu iste godine.

Premijer Nikola Gruevski rekao je da VMRO-DPMNE neće dozvoliti da se dignitet makedonskog naroda pogazi u zamenu za mesto u vlasti.

„Ovim zakonom će se nadoknaditi dugogodišnja nepravda prema svima onima koji su dali život za Makedoniju 2001, prema onima koji kao posledicu imaju trajni invaliditet i prema onima koji su bili na braniku mira i suvereniteta naše otadžbine“, rekao je Kiro Kirov, koordinator organizacije branilaca Rampart.

„To je podela duž etničke linije. Vreme kada su se Albanci plašili Makedonaca je prošlo. Javnost će biti svedok duge, složene debate o zakonu koji nije usklađen sa Ohridskim okvirnim sporazumom. To je univerzalan princip i u ime zaštite tih univerzalnih principa glasaćemo protiv ovog nacrta zakona“, rekla je portparolka DUI Ermira Mehmeti u izjavi za SETimes.

Zakon o braniocima stupio je na snagu u januaru 2002. godine. Novim nacrtom zakona predviđeni su nadoknada za onesposobljene ratne veterane i porodice poginulih vojnika, besplatno osnovno zdravstveno osiguranje za branioce i porodice preminulih vojnika, kao i besplatno lečenje za one koji su bili ranjeni.

Prema nacrtu zakona, država će zaposliti jednog člana porodice preminulih pripadnika snaga bezbednosti, a svi branioci treba da imaju prednost u pronalaženju posla. Veterani snaga bezbednosti i njihove porodice imaju pravo na stambene kredite od kojih država plaća 50 odsto.

Slični tekstovi

Loading

„U zakonu o braniocima ne sme da bude mesta za pripadnike ONA. Oni su amnestirani zakonom o krivičnim delima iz 2002, a albanska manjina je dobila šira prava u sklopu Ohridskog okvirnog sporazuma. Međutim, ako, u bilo kakvim okolnostima, oni dobiju svoje mesto u zakonu“ to će biti kao nagrađivanje terorista, rekao je Predrag Petrusevski Bingo, predsednik udruženja branilaca Kumanovo 2001, u izjavi za SETimes.

Prema Udruženju veterana ratnih invalida, predložene izmene zakona „predstavljaju moralnu i političku pobedu branilaca, jer znači da dobijaju pomoć kao priznanje za njihove zasluge prema državi“.

Odnosi dva koaliciona partnera VMRO-DPMNE i DUI uzdrmani su još prošlog meseca, kada su ministar odbrane Fatmir Besimi i nekoliko vojnih oficira prisustvovali svečanosti u čast pripadnika ONA koji su poginuli tokom sukoba.

„Krhki međuetnički donosi kakve imamo vrlo brzo mogu da dosegnu neželjene konsekvence. Preporučio bih partnerima u vladi da se ne igraju sa međuetničkim odnosima“, rekao je generalni sekretar Centra za međuetničku toleranciju Vlado Dimovski u izjavi za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam