Smanjenje slobode medija u Bugarskoj izaziva zabrinutost

24/08/2012

Potpredsednica Evropske komisije Neli Kros kaže da će u septembru sa zvaničnicima u Sofiji razmotriti stanje slobode medija u Bugarskoj.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 24.8.2012.

photo

Izveštači oko bugarskog premijera Bojka Borisova. Dva izveštaja o nasilju nad novinarima izazivaju zabrinutost u međunarodnoj zajednici. [Rojters]

Sloboda medija je u padu u Bugarskoj u proteklih nekoliko godina, ukazale su u poslednjih nekoliko meseci razne organizacije za medije i demokratiju. Situacija je izazvala zabrinutost kod međunarodnih posmatrača i zvaničnika, uključujući Evropsku komisiju (EK), koja je obećala da će pažljivo pratiti kretanja u toj balkanskoj zemlji.

Potpredsednica EK Neli Kros, komesarka za digitalni razvoj i šefica medijske politike i propisa u Komisiji, treba da prisustvuje konferenciji o širokopojansom internetu koja se održava u septembru u Sofiji. Takođe se očekuje da će imati razgovore sa bugarskim zvaničnicima i predstavnicima medijskog sektora zemlje.

Holandska komesarka planira na tom sastanku da postavi pitanje nasilja i pretnji smrću usmerenih ka novinarima, potrvdila je njena kancelarija za SETimes putem elektronske pošte u četvrtak (23. avgusta).

Pretnje bugarskim novinarima navele su Medijsku organizaciju jugoistočne Evrope (SEEMO) u Beču, koja je ogranak Međunarodnog novinarskog instituta, da izrazi zabrinutost dva puta za manje od dve nedelje.

Jednom je to učinila 3. avgusta, nakon neuspešne istrage požara koji je uništio automobil novinarke Lidije Pavlove, koja je istraživala dvojicu najzloglasnijih mafijaša u Bugarskoj Plamena Galeva i Angela Hristova, poznatih kao „braća Galevi“.

„Do sada su pretnje Pavlovoj prolazile nekažnjeno“, navela je ta organizacija u svom saopštenju. Takođe je citirala generalnog sekretara SEEMO Olivera Vujovića, koji je izrazio nadu da će bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov "u saradnji a ministarstvom pravde, ponovo otvoriti istragu i da će svi počinioci raznih napada na Pavlovu biti pronađeni i privedeni pravdi.“

Samo 10 dana kasnije ta bečka organizacija za slobodu medija uputila je novi poziv vlastima u Sofiji da ispitaju pretnje protiv Spasa Spasova, dopisnika internet dnevnika Dnevnik iz Varne i nacionalnog nedeljnika Kapital.

Spasov, koji istražuje kontroverzni razvojni projekat u crnomorskom odmaralištu Varni, dobio je 31. jula paket sa primerkom "Umeća ratovanja" i posvetom koju je potpisao Marin Mitev, suvlasnik TIM Holdinga, moćne ekonomske grupe koja je povezana sa projektom.

„Ako ne možete da steknete prijatelje ili ih pridobijete, onda je bolje da ih ostavite na miru“, navodi se u posveti, a u post skriptumu se dodaje da je „svet mali i ne može da se vodi iz Singapura“.

Prvi deo je protumačen kao očigledna pretnja samom Spasovu, a drugi se odnosi na izdavače Dnevnika i Kapitala.

„Pozivam bugarske vlasti da ozbiljno shvate ove pretnje i ispitaju njihovo poreklo. Novinari moraju da budu zaštićeni i da rade u bezbednoj sredini“, izjavio je Vujović 14. avgusta. „U demokratiji kritičko pisanje mora da se prihvati, a novinarima i njihovim porodicama ne sme da se preti.“

Pretnje su upućene u trenutku sve većih tenzija između Saveza bugarskih izdavača i Nove bugarske medijske grupe -- dva najveća igrača u bugarskom medijskom sektoru .

Slični tekstovi

Loading

Savez, koji predstavljaju vlasnik i generalni direktor najveće bugarske farmaceutske kompanije Sofarma Ognjan Donev i bivši bankar Ljubomir Pavlov, ušao je na scenu 2010, kada su kupili dnevnike Trud i 24 časa od nemačke Medijske grupe VAZ.

Novu bugarsku medijsku grupu, koja je kupila bar šest listova, kao i sofijske televizijske stanice TV7 i BBT, vodi bivša direktorka državne lutrije Irena Krasteva. Njen sin Delijan Peevski član je poslaničkog kluba Pokreta za prava i slobode.

Sukob se produbio nedavno, kada su izdanja Saveza imala problema sa distribucijom, pa su dve strane počele da razmenjuju optužbe. Mediji Krasteve objavili su niz izveštaja o visokim cenama lekova Sofarme, a njeni protivnici su je zauzvrat optužili za nepošteno postupanje.

Pavlov i Donev su potom optuženi za pranje novca u vezi sa dogovorom sa Medijskom grupom VAZ. Oni su kasnije optuženi i za druga finansijska krivična dela.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam