Siromaštvo gura balkanske žene u trgovinu seksualnim uslugama

15/08/2012

Broj balkanskih žena koje učestvuju u lancu prostitucije kao žrtve trgovine ljudima drastično se povećao u Makedoniji.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15.8.2012.

photo

U Makedoniji je sve više žena iz balkanskog regiona koje su deo trgovine ljudima. [Arhivski snimak SETimes]

Balkanske žene žrtve trgovine ljudima u sve većem broju završavaju u Makedoniji, navodi policija. U proteklih sedam meseci privedene su 54 žene iz balkanskih zemalja koje su bile deo lanaca trgovine ljudima.

„U poređenju sa prethodnim godinama, kada su obično devojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja završavale u lancima trgovine ljudima u Makedoniji, sada su rute krijumčara u većoj meri lokalne“, kaže Vladimir Pivovarov, profesor skopskog Univerziteta FON i ekspert za seksualni kriminal u Makedoniji, u izjavi za SETimes.

Makedonska policija se prošlog meseca fokusirala na lance trgovine ljudima i otkrila 46 igračica i pratilja koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovo, Gostivar i Kumanovo.

Većina njih je iz balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 iz Bugarske, a četiri su državljanke Albanije, jedna je iz Crne Gore, jedna sa Kosova i jedna iz Italije. Drugih osam su Makedonke.

„Evidentan je trend porasta. To bi delimično mogao da bude rezultat veće policijske aktivnosti u borbi protiv ove vrste kriminala“, kaže Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova zadužen za odnose sa javnošću, u izjavi za SETimes.

Prema sociolozima, žene i devojke su primorane na trgovinu seksualnim uslugama uglavnom iz ekonomskih razlova. U prošlosti su nezaposlenost i siromaštvo gurali žene iz zemalja istočne Evrope u lance trgovine ljudima, a sada devojke sa Balkana idu istim putem.

Zbog loše ekonomske situacije i slabih perspektiva njihovih zemalja one su lak plen za trgovce ljudima.

„Ovaj fenomen je povezan sa siromaštvom i krizom sa kojom se suočavaju. Naravno, određeni uticaj ima i činjenica da porodica u tim zemljama više ne igra tradicionalnu ulogu koju je nekada igrala“, objašnjava u izjavi zaSETimesIlija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su devojke uhapšene prošlog meseca u Makedoniji zarađivale po 40 evra po večeri, deleći bakšiš sa vlasnicima barova. Tokom pretresa, u njihovim tašnama pronađene su skrivene hiljade evra u gotovini.

Slični tekstovi

Loading

Prema nezvaničnim procenama, trgovina ljudima u Makedoniji organizatorima te trgovine donosi godišnji profit od 50 do 60 miliona evra.

Eksperti kažu da je teško oceniti koliko se novca zaradi kroz tu vrstu kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je reč o vrlo profitabilnom ilegalnom biznisu i da bezbednosne snage u regionu moraju revnosno da rade i sarađuju kako bi ga sprečile.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra, što bi omogućilo bezbednosnim snagama iz zemalja regiona da intenziviraju saradnju i razmenu kako bi se sprečila trgovina ljudima.

„Opasnost koja dolazi od ovog kriminala je evidentna. Saradnja između krijumčara i trgovaca ljudima u regionu i šire je intenzivna, pa naš odgovor mora da bude adekvatan“, rekao je on za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam