Siromaštvo gura balkanske žene u trgovinu seksualnim uslugama

15/08/2012

Broj balkanskih žena koje učestvuju u lancu prostitucije kao žrtve trgovine ljudima drastično se povećao u Makedoniji.

Biljana Lajmanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 15.8.2012.

photo

U Makedoniji je sve više žena iz balkanskog regiona koje su deo trgovine ljudima. [Arhivski snimak SETimes]

Balkanske žene žrtve trgovine ljudima u sve većem broju završavaju u Makedoniji, navodi policija. U proteklih sedam meseci privedene su 54 žene iz balkanskih zemalja koje su bile deo lanaca trgovine ljudima.

„U poređenju sa prethodnim godinama, kada su obično devojke iz Ukrajine, Moldavije i drugih istočnih zemalja završavale u lancima trgovine ljudima u Makedoniji, sada su rute krijumčara u većoj meri lokalne“, kaže Vladimir Pivovarov, profesor skopskog Univerziteta FON i ekspert za seksualni kriminal u Makedoniji, u izjavi za SETimes.

Makedonska policija se prošlog meseca fokusirala na lance trgovine ljudima i otkrila 46 igračica i pratilja koje su ilegalno radile u barovima u makedonskim gradovima Tetovo, Gostivar i Kumanovo.

Većina njih je iz balkanskih zemalja -- 22 iz Srbije, 9 iz Bugarske, a četiri su državljanke Albanije, jedna je iz Crne Gore, jedna sa Kosova i jedna iz Italije. Drugih osam su Makedonke.

„Evidentan je trend porasta. To bi delimično mogao da bude rezultat veće policijske aktivnosti u borbi protiv ove vrste kriminala“, kaže Ivo Kotevski, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova zadužen za odnose sa javnošću, u izjavi za SETimes.

Prema sociolozima, žene i devojke su primorane na trgovinu seksualnim uslugama uglavnom iz ekonomskih razlova. U prošlosti su nezaposlenost i siromaštvo gurali žene iz zemalja istočne Evrope u lance trgovine ljudima, a sada devojke sa Balkana idu istim putem.

Zbog loše ekonomske situacije i slabih perspektiva njihovih zemalja one su lak plen za trgovce ljudima.

„Ovaj fenomen je povezan sa siromaštvom i krizom sa kojom se suočavaju. Naravno, određeni uticaj ima i činjenica da porodica u tim zemljama više ne igra tradicionalnu ulogu koju je nekada igrala“, objašnjava u izjavi zaSETimesIlija Acevski, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Istraga je pokazala da su devojke uhapšene prošlog meseca u Makedoniji zarađivale po 40 evra po večeri, deleći bakšiš sa vlasnicima barova. Tokom pretresa, u njihovim tašnama pronađene su skrivene hiljade evra u gotovini.

Slični tekstovi

Loading

Prema nezvaničnim procenama, trgovina ljudima u Makedoniji organizatorima te trgovine donosi godišnji profit od 50 do 60 miliona evra.

Eksperti kažu da je teško oceniti koliko se novca zaradi kroz tu vrstu kriminala u Makedoniji, ali se slažu da je reč o vrlo profitabilnom ilegalnom biznisu i da bezbednosne snage u regionu moraju revnosno da rade i sarađuju kako bi ga sprečile.

Pivovarov predlaže osnivanje regionalnog centra, što bi omogućilo bezbednosnim snagama iz zemalja regiona da intenziviraju saradnju i razmenu kako bi se sprečila trgovina ljudima.

„Opasnost koja dolazi od ovog kriminala je evidentna. Saradnja između krijumčara i trgovaca ljudima u regionu i šire je intenzivna, pa naš odgovor mora da bude adekvatan“, rekao je on za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam