Uzgajanje marihuane je sve veći regionalni problem

07/08/2012

Pojedinci i organizovani kriminal nadmeću se u uzgoju kanabisa za unosno evropsko tržište.

Aleksandar Pavelevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 7.8.2012.

photo

Albanska policija uništava stabljike kanabisa u blizini Valone, 180 km južno od Tirane. [Rojters]

Uzgoj stabljika kanabisa radi proizvodnje marihuane, hašiša i ulja kanabisa sve je rasprostranjenija praksa širom Balkana, a eksperti kažu da bi vlade u regionu trebalo da učine više da iskorene tu biljku.

„Kanabis je najčešći, povoljan i lako dostupan izvor prirodnih narkotika na regionalnom i evropskim tržištima“, rekla je profesorka bezbednosnih studija na Univerzitetu Sveti Ćirilo i Metodije u Skoplju Frosina Remenski u izjavi za SETimes.

„Albanija i Holandija su najveći proizvođači kanabisa u Evropi. Profit od nelegalne prodaje proizvoda od kanabisa u Holandiji iznosi 10 milijardi evra godišnje“, rekao je Remenski.

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika saopštio je da su Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija izvori kanabisa koji se koristi na drugim mestima u Evropi.

Jedna ruta iz Albanije uključuje krijumčarenje narkotika u Makedoniju na konjima, zatim brodovima ili teretnim vozilima, a sakriveni su među drugom legalnom robom, kaže policija.

Dok manji deo ostaje u Makedoniji za domaće tržište narkotika -- postoji 9.000 registrovanih korisnika -- ostatak se prevozi za Grčku, Italiju i Tursku.

„Policija je pronašla tragove koji nagoveštavaju da se na Kosovu i u Crnoj Gori odvija trgovina, kao i razmena marihuane za heroin i druge droge“, rekao je Remenski.

Ove godine je Italijanska mornarica zaplenila pet tona marihuane iz Albanije. U najnovijoj operaciji italijanske policije otkriveno je 250 kg kanabisa -- sa tržišnom vrednošću od 2 miliona evra -- koje su pojedinci pokušali da prošvercuju brodom preko Otrantskog moreuza u Jadranu.

Slični tekstovi

Loading

Nova, jača vrsta marihuane iz Holandije uzgaja se u Lazaratu, selu u južnoj Albaniji poznatom kao prestonici kanabisa te zemlje.

Jedinice specijalne albanske policije ušle su u selo 11. jula u trenutku pucnjave koja je dolazila od stanovnika i uništile preko 6.000 stabljika i uhapsile dve osobe.

Marihuana se sada uzgaja na severozapadu Makedonije, u blizini granice sa Kosovom i Albanijom, rekao je Remenski. U više policijskih akcija otkrivene su zasađene parcele zamaskirane drugim usevima u Tetovu, Gostivaru, Strugi, Kumanovu, Skoplju i okolini tih gradova.

Makedonske vlasti su u protekloj deceniji zaplenile preko 2,6 tona marihuane, čija ulična vrednost iznosi do 2 miliona evra.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam