Uzgajanje marihuane je sve veći regionalni problem

07/08/2012

Pojedinci i organizovani kriminal nadmeću se u uzgoju kanabisa za unosno evropsko tržište.

Aleksandar Pavelevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 7.8.2012.

photo

Albanska policija uništava stabljike kanabisa u blizini Valone, 180 km južno od Tirane. [Rojters]

Uzgoj stabljika kanabisa radi proizvodnje marihuane, hašiša i ulja kanabisa sve je rasprostranjenija praksa širom Balkana, a eksperti kažu da bi vlade u regionu trebalo da učine više da iskorene tu biljku.

„Kanabis je najčešći, povoljan i lako dostupan izvor prirodnih narkotika na regionalnom i evropskim tržištima“, rekla je profesorka bezbednosnih studija na Univerzitetu Sveti Ćirilo i Metodije u Skoplju Frosina Remenski u izjavi za SETimes.

„Albanija i Holandija su najveći proizvođači kanabisa u Evropi. Profit od nelegalne prodaje proizvoda od kanabisa u Holandiji iznosi 10 milijardi evra godišnje“, rekao je Remenski.

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika saopštio je da su Albanija, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija izvori kanabisa koji se koristi na drugim mestima u Evropi.

Jedna ruta iz Albanije uključuje krijumčarenje narkotika u Makedoniju na konjima, zatim brodovima ili teretnim vozilima, a sakriveni su među drugom legalnom robom, kaže policija.

Dok manji deo ostaje u Makedoniji za domaće tržište narkotika -- postoji 9.000 registrovanih korisnika -- ostatak se prevozi za Grčku, Italiju i Tursku.

„Policija je pronašla tragove koji nagoveštavaju da se na Kosovu i u Crnoj Gori odvija trgovina, kao i razmena marihuane za heroin i druge droge“, rekao je Remenski.

Ove godine je Italijanska mornarica zaplenila pet tona marihuane iz Albanije. U najnovijoj operaciji italijanske policije otkriveno je 250 kg kanabisa -- sa tržišnom vrednošću od 2 miliona evra -- koje su pojedinci pokušali da prošvercuju brodom preko Otrantskog moreuza u Jadranu.

Slični tekstovi

Loading

Nova, jača vrsta marihuane iz Holandije uzgaja se u Lazaratu, selu u južnoj Albaniji poznatom kao prestonici kanabisa te zemlje.

Jedinice specijalne albanske policije ušle su u selo 11. jula u trenutku pucnjave koja je dolazila od stanovnika i uništile preko 6.000 stabljika i uhapsile dve osobe.

Marihuana se sada uzgaja na severozapadu Makedonije, u blizini granice sa Kosovom i Albanijom, rekao je Remenski. U više policijskih akcija otkrivene su zasađene parcele zamaskirane drugim usevima u Tetovu, Gostivaru, Strugi, Kumanovu, Skoplju i okolini tih gradova.

Makedonske vlasti su u protekloj deceniji zaplenile preko 2,6 tona marihuane, čija ulična vrednost iznosi do 2 miliona evra.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region poduzima korake protiv korupcije u fudbaluRegion poduzima korake protiv korupcije u fudbalu

Posle godina punih skandala, zvaničnici su krenuli u obračun sa korupcijom i kriminalom u fudbalu.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Američki brod i posada vrše poslednje pripreme kako bi neutralizovali najopasniji deo sirijskog hemijskog arsenala. Koliko je po vašem mišljenju ova operacija važna za zaštitu civilnog stanovništva od hemijskog oružja?

Vrlo je važna
Nije mnogo važna
Nije uopšte važna
Ne znam