U nekim zemljama više nezaposlenih muškaraca nego žena

06/08/2012

Statistički podaci pokazuju da se jaz između stope nezaposlenosti žena i muškaraca u Bugarskoj, nakon početka krize krajem 2008, povećao u korist žena.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 6.8.2012.

photo

Tekstilna radnica zašiva šavove u fabrici u albanskom gradu Korči. Nedavno objavljeni statistički podaci pokazuju da u više zemalja jugoistočne Evrope stopa nezaposlenih muškaraca premašuje stopu nezaposlenih žena. [Rojters]

U junu je broj nezaposlenih muškaraca u Bugarskoj, na Kipru, u Rumuniji i osam drugih zemalja članica EU premašio broj nezaposlenih žena, pokazuju najnoviji periodični podaci Evrostata, statističke kancelarije Unije, objavljeni 31. jula.

Stopa nezaposlenosti žena od 6,4% u Rumuniji četvrta je najniža stopa u 27-članoj EU, nakon Austrije sa 4,2% i Nemačke i Holandije, u kojima iznosi po 5,1%.

U Bugarskoj je u poslednjih sedam od deset godina procenat nezaposlenih žena niži nego procenat nezaposlenih muškaraca. Prema saopštenju za medije iz Evrostata, stope nezaposlenosti žena i muškaraca u toj balkanskoj zemlji, koje se periodično ažuriraju, iznose 10,7% odnosno 13,9%. Ta razlika od 3,2% u korist žena jeste treća najveća razlika u EU, a ispred Bugarske su Irska (6,5%) i Litvanija (3,4%).

Pored toga, statistika takođe govori da se taj jaz u Bugarskoj povećava od početka krize krajem 2008. godine.

„Razlog je to što je kriza najgore pogodila neke sektore u kojima dominiraju muškarci, kao što su građevinska industrija i određene proizvodne sfere“, rekla je Dora Najdenova, glavni ekspert Odeljenja za tržište rada u Savezu nezavisnih sindikata Bugarske, u izjavi za SETimes. „U međuvremenu, turistička industrija, usluge i javni sektor, u kojima su većina zaposlenih žene, nisu pogođeni previranjima.“

Prema bugarskom Nacionalnom statističkom institutu, u zemlji je u prvom kvartalu ove godine bilo preko 252.000 nezaposlenih muškaraca iznad 15 godina starosti, a broj žena u istoj starosnoj grupi iznosio je 169.000.

Skoro 351.000 svih nezaposlenih Bugara ima radno iskustvo. Velika većina kaže da je izgubila svoje poslednje zaposlenje zato što je njihovo mesto ukinuto ili se radilo o sezonskom ili privremenom radu. Mali broj muškaraca i još manji broj žena rekao je da je bez posla jer nisu bili zadovoljni uslovima rada.

photo

Stopa nezaposlenosti šest zemalja u regionu nakon 2009. godine. [SETimes/Evrostat]

Prema rečima Reni Petrove, vlasnice sofijske agencije za zapošljavanje, muškarci starosti 45-55 godina najteže su pogođeni krizom, a posebno oni bez bilo kakvih sposobnosti za računarom.

„Bugarske žene su odgovornije i fleksibilnije [nego muškarci] i veća je verovatnoća da će pristati na kompromise zarad svog dobra ili dobra svoje porodice“, rekla je ona za SETimes.

U susednoj Rumuniji muškarci bez posla činili su 8,6% radne snage zemlje u junu ove godine.

Kipar, koji je postao peta zemlja evrozone koja je zatražila međunarodnu finansijsku pomoć ranije ovog leta, Evrostat je uvrstio među 19 zemalja EU u kojima je stopa nezaposlenosti porasla u poslednjih 12 meseci.

„Najveća povećanja zabeležena su u Grčkoj (sa 16,2% na 22,5%), Španiji (sa 21,2% na 24,8%) i Kipru (sa 7,6% na 10,5%)“, navela je statistička kancelarija EU.

Slični tekstovi

Loading

Brojke za Grčku odraz su promena između aprila 2011. i aprila 2012, dok su one za druge dve zemlje jugoistočne Evrope zasnovane na podacima za 12-mesečni period koji je okončan u junu ove godine.

Na Kipru je nezaposlenost žena dostigla 9,8%, dok je kod muškaraca zabeležila oštriji skok i iznosi 11,1%. Jaz između polova u korist žena stoga se proširio sa 0,4% u junu 2011. godine na 1,2% ove godine.

Situacija u Grčkoj je upravo suprotna. Stopa nezaposlenosti žena u toj zemlji, koja je u aprilu iznosila 26%, bila je 6% veća nego stopa nezaposlenosti muškaraca i najveća u EU.

Prema Evrostatovim godišnjim podacima o nezaposlenosti za 2011. godinu, procenat nezaposlenih žena u Turskoj, zemlji kandidatu za prijem u EU, bio je 10,1%, a muškaraca 8,8%. U Hrvatskoj, koja treba da postane 28. članica Unije u julu 2013. godine, postoji jaz od samo 0,6% između stope nezaposlenih muškaraca (13,8%) i žena (13,2%).

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam