Odložena privatizacija kosovskog rudnika Trepča

06/08/2012

Dug koji se procenjuje na oko 206 miliona evra, uglavnom prema srpskim kompanijama, kao i 41 milion evra obaveza prema inostranim kompanijama, koče privatizaciju Trepče.  

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 6.8.2012.

photo

Veliki dugovi kosovskog rudnika Trepča koče njegov proces privatizacije. [Rojters]

Privatizacija Trepče, velikog industrijsko-rudarskog kompleksa na Kosovu, stavljena je na čekanje da bi zvaničnici prvo završili reviziju i napravili precizan spisak svojih poverilaca.

„Nerešeni finansijski problemi ometaju privatizaciju Trepče, uglavnom zbog dugova nastalih posle 1990. godine. Ona ne može da se proda ili privatizuje dok se jasno ne utvrde njena dugovanja i ne identifikuju dužnici“, rekao je zaSETimes Ibrahim Redžepi, izvršni direktor Kosovskog centra za strateška i društvena istraživanja.

Smatra se da Trepča duguje oko 206 miliona evra, uglavnom srpskim kompanijama, kao i 41 milion evra grčkim, francuskim i bugarskim kompanijama. Ona takođe duguje oko 100 miliona evra kosovskoj vladi za investicije nakon 1999. godine.

Pored toga, Srbija se protivi nastojanjima za privatizaciju Trepče, koja ima vredne rezerve olova, cinka, srebra, zlata, indijuma i retkih metala. Ekonomistje u januaru 2011. godine izvestio da su strukture Trepče, sa bogatim rudnikom i njenim brojnim prerađivačkim objektima, „činile 70 odsto procesa vađenja ruda u [bivšoj] Jugoslaviji“.

Goran Bogdanović, bivši srpski ministar za Kosovo, izjavio je da je privatizacija „nelegalna i u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“.

„Mi se tome protivimo i ne vidim kako bi privatizacija mogla da bude sprovedena. Učinićemo sve da sprečimo da do toga dođe, zato što je najveći deo rudnika na severnom Kosovu“, izjavio je Bogdanović novinarima u Srbiji.

Slični tekstovi

Loading

Nastojanja za privatizaciju počela su krajem prošle godine, u skladu sa kosovskim zakonom o reorganizaciji i likvidaciji određenih preduzeća i njihove imovine, rekao je za SETimes Ilji Kaloši, portparol Kosovske agencije za privatizaciju.

Kaloši je takođe rekao da će agencija omogućiti 90 dana za zahteve i žalbe potencijalnih poverilaca Trepče, ali taj proces još nije počeo.   

Komisija će takođe uključivati predstavnike Trepče i drugih državnih institucija. „To će biti prvi put da se poverioci Trepče precizno identifikuju“, rekao je Kaloši.

Profesor Kosovskog univerziteta za poslovanje i tehnologiju Musa Limani izjavio je za SETimesda pravni status Trepče još nije rešen, ali da se ona posmatra kao javno preduzeće. Limani je dodao da kosovska vlada ne priznaje bilo kakve ugovore o Trepči bez saglasnosti rudnika. 

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam