Zemlje sarađuju na lokalizaciji regionalnih požara

03/08/2012

Zemlje regiona udružuju snage u borbi protiv požara nastalih zbog visokih temperatura.

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 3.8.2012.

photo

Vatrogasac se bori protiv požara u predgrađu Podgorice 17. jula. [Rojters]

Nekoliko zemalja regiona udružilo je snage na gašenju požara koji su izbili prošle nedelje zbog visokih temperatura i suše. U požarima u Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH) stradale su četiri osobe, a više od deset je povređeno. Vlasti su saopštile da vatra i dalje bukti, ali je pod kontrolom.

Tri osobe stradale su u požaru u Strumici, dok je 14 povređeno.

Vlada je sredinom jula usvojila odluku da Grčkoj obezbedi opremu, između ostalog i avione za gašenje požara. Ista pomoć dobavljena je Bugarskoj, u kojoj su helikopteri makedonske vojske pomagali bugarskim ekipama u gašenju velikog šumskog požara u oblasti Veliko Tarnovo, na severu zemlje.

„Angažovanje ljudi i opreme biće realizovano kada Bugarska, odnosno Grčka, budu uputile zahtev“, saopštila je vlada.

Makedonska vlada formirala je prošlog meseca komisiju koja će se baviti požarima, koja se sastoji od predstavnika Direkcije za zaštitu i spasavanje, Centra za upravljanje krizama, Makedonskih šuma -- javnog preduzeća koje poseduje šume i njima upravlja u toj zemlji -- nacionalne službe za zdravstvo i ministarstava životne sredine, unutrašnjih poslova i odbrane.

„To je nacionalno telo, ali će u koordinaciji sa Evropskom komisijom pružati pomoć drugim zemljama u regionu“, kaže zaSETimesministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Dimovski.

„Ove godine smo budniji nego ranije, znajući da su sve prethodne institucije prenele svoja ovlašćenja i aktivnosti vezane za zaštitu“, kaže zaSETimesVojo Gogovski, konsultant sektora za šumarstvo i lov ministarstva poljoprivrede.

Požari još uvek gore, ali su pod kontrolom u Strumici, Dolno Dupenom, Grupčinu i Nivicinu.

„Ove godine imali smo 344 požara koji su spržili 2166 hektara zemlje“, kaže Šaban Saljiu, direktor Direkcije za zaštitu i spasavanje zaSETimes.

Ruski helikopter očekuje se ove nedelje u Nišu, u Srbiji, gde bi trebalo da pomogne gašenje tamošnjih požara, dok će ruski vojni avion biti stacioniran na niškom aerodromu od 18. avgusta.

„Srpsko-ruski centar za brzu reakciju u slučaju požara, poplava i zemljotresa otvoren je za sve zemlje u regionu kojima je potrebna saradnja u borbi protiv vanrednih situacija“, kaže zaSETimesministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U Crnoj Gori požari su besneli duže od petnaest dana na severu zemlje, progutavši gotovo 500 hektara.

Srbija i Hrvatska ponudile su pomoć i poslale helikoptere i vojnike.

Prema rečima šefa Službe za vanredne situacije u srpskom ministarstvu unutrašnjih poslova Predraga Marića, ministarstvo i vojska imaju tri protivpožarna helikoptera. „Spremni smo da ih u svakom trenutku pošaljemo svim našim susedima u regionu, kao što smo to nedavno uradili kada je to bilo potrebno Crnoj Gori“, kaže on zaSETimes.

Slični tekstovi

Loading

Marić kaže da njegova služba dovršava plan za angažovanje ruskih helikoptera tipa „Kamov“ koji nose između pet i sedam tona vode.

Zahvaljujući dogovoru između BiH i Hrvatske o koordinaciji za vreme katastrofa, BiH je uspela da uz dobijenu pomoć lokalizuje požare.

U opštini Konjic, 25 pripadnika oružanih snaga BiH, jedan helikopter EUFOR-a i dva kanadera iz Hrvatske zajedno su se borili protiv vatrene stihije.

Sastavljanje ovog teksta pomogli su dopisnici SETimesa Biljana Pekušić iz Beograda, Bedrana Kaletović iz Sarajeva i Dražen Remiković iz Podgorice.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam