Izveštaj pokazao da je malo inovacija u regionu

02/08/2012

Uprkos velikom potencijalu na polju inovativnog istraživanja i rada, zemlje u regionu imaju loš prosek.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Podgorice -- 2.8.2012.

photo

„Inovacije su od suštinskog značaja za modernu ekonomiju, s obzirom da otvaraju nova radna mesta i povećavaju produktivnost i rast u zemlji“, rekla je za SETimes Danijela Benavente iz Globalnog indeksa inovacija. [Rojters]

Izveštaj GIobalnog indeksa inovacija 2012, koji su objavile međunarodna poslovna škola INSEAD, sa sedištem u Francuskoj, i Svetska organizacija za intelektualnu imovinu, pokazuje da zemlje u regionu zaostaju u smislu inovacija, ali mnoge imaju bolji učinak od drugih zemlja u tom globalnom istraživanju.

Od 141 zemlje u izveštaju samo je 25 dobilo preko 50 poena na skali do 100. Slovenija je na 26. mestu, sa samo nešto manje od 50 poena, a slede je Hrvatska (42), Bugarska (43), Crna Gora (45) i Srbija (46). Još niže su Rumunija (52), Makedonija (62), Grčka (66), Bosna i Hercegovina (72), Turska (74) i Albanija (90).

Zemlje su rangirane na osnovu svojih mogućnosti za inovacije i na osnovu rezultata. Drugu godinu zaredom Švajcarska, Švedska i Singapur vode u ukupnim inovacijama. Jemen, Nigerija i Sudan su na dnu liste.

Izveštajem je obuhvaćeno 94,4% svetske populacije i BDP-a.

„Inovacije su suštinske za modernu ekonomiju, jer one otvaraju nova radna mesta i povećavaju produktivnost i rast u zemlji. Izveštaji pokazuju da su zemlje koje su investirale u istraživanja i inovacije bile jače u krizi i da brže izlaze iz nje“, objasnila je Danijela Benavente, glavni istraživač i menadžer projekata u Globalnom indeksu inovacija, u izjavi za SETimes.

Izveštaj, kojim su inovacije široko definisane, pre svega uključuje inovacije u poslovanju, zatim uvrštava inovacije na polju infrastrukture, obrazovanja i njihove rezultate -- znanje, uticaj stručnosti na produktivnost i korišćenje novih tehnologija u organizaciji rada.

Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije u Privrednoj komori Srbije, rekla je da je Srbija krenula uzlaznom putanjom na polju naučno-istraživačkog rada, ali da još puno toga treba uraditi na polju inovacija.

„Potrebno nam je još sistemskih regulativa i još novca, s obzirom da su naša sredstva za inovaciju na nacionalnom nivou ograničena -- iznose oko 0,35% BDP, što je znatno manje od proseka i evropskih planiranih 3%“, rekla je Mićanovićeva za SETimes.

Za sada Srbija investira u inovacije preko fondova Instrumenta EU za predprijemnu pomoć. Program podrške integrisanim inovacijama i Projekat podrške inovacijama u Srbiji, koje vodi Svetska banka, finansira EU, sa ciljem da se podrže konkurentnost i ekonomski rast u Srbiji, kroz jačanje inovacija u malim i srednjim preduzećima.

Slični tekstovi

Loading

U Crnoj Gori je Državna direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća počela vaučer program za inovacije, sa ciljem da se u kompanijama unaprede konkurentnost i inovacije, kroz bespovratan kredit.

U saradnji sa Evropskim investicionim fondom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokrenut je regionalni projekat za razvoj malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu.

Ova inicijativa dobiće 140 miliona evra preko Investicionog okvira zapadnog Balknana kako bi se obezbedila sredstva za inovativna mala i srednja preduzeća.

Link na članak je ovde.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam