Izveštaj pokazao da je malo inovacija u regionu

02/08/2012

Uprkos velikom potencijalu na polju inovativnog istraživanja i rada, zemlje u regionu imaju loš prosek.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Podgorice -- 2.8.2012.

photo

„Inovacije su od suštinskog značaja za modernu ekonomiju, s obzirom da otvaraju nova radna mesta i povećavaju produktivnost i rast u zemlji“, rekla je za SETimes Danijela Benavente iz Globalnog indeksa inovacija. [Rojters]

Izveštaj GIobalnog indeksa inovacija 2012, koji su objavile međunarodna poslovna škola INSEAD, sa sedištem u Francuskoj, i Svetska organizacija za intelektualnu imovinu, pokazuje da zemlje u regionu zaostaju u smislu inovacija, ali mnoge imaju bolji učinak od drugih zemlja u tom globalnom istraživanju.

Od 141 zemlje u izveštaju samo je 25 dobilo preko 50 poena na skali do 100. Slovenija je na 26. mestu, sa samo nešto manje od 50 poena, a slede je Hrvatska (42), Bugarska (43), Crna Gora (45) i Srbija (46). Još niže su Rumunija (52), Makedonija (62), Grčka (66), Bosna i Hercegovina (72), Turska (74) i Albanija (90).

Zemlje su rangirane na osnovu svojih mogućnosti za inovacije i na osnovu rezultata. Drugu godinu zaredom Švajcarska, Švedska i Singapur vode u ukupnim inovacijama. Jemen, Nigerija i Sudan su na dnu liste.

Izveštajem je obuhvaćeno 94,4% svetske populacije i BDP-a.

„Inovacije su suštinske za modernu ekonomiju, jer one otvaraju nova radna mesta i povećavaju produktivnost i rast u zemlji. Izveštaji pokazuju da su zemlje koje su investirale u istraživanja i inovacije bile jače u krizi i da brže izlaze iz nje“, objasnila je Danijela Benavente, glavni istraživač i menadžer projekata u Globalnom indeksu inovacija, u izjavi za SETimes.

Izveštaj, kojim su inovacije široko definisane, pre svega uključuje inovacije u poslovanju, zatim uvrštava inovacije na polju infrastrukture, obrazovanja i njihove rezultate -- znanje, uticaj stručnosti na produktivnost i korišćenje novih tehnologija u organizaciji rada.

Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije u Privrednoj komori Srbije, rekla je da je Srbija krenula uzlaznom putanjom na polju naučno-istraživačkog rada, ali da još puno toga treba uraditi na polju inovacija.

„Potrebno nam je još sistemskih regulativa i još novca, s obzirom da su naša sredstva za inovaciju na nacionalnom nivou ograničena -- iznose oko 0,35% BDP, što je znatno manje od proseka i evropskih planiranih 3%“, rekla je Mićanovićeva za SETimes.

Za sada Srbija investira u inovacije preko fondova Instrumenta EU za predprijemnu pomoć. Program podrške integrisanim inovacijama i Projekat podrške inovacijama u Srbiji, koje vodi Svetska banka, finansira EU, sa ciljem da se podrže konkurentnost i ekonomski rast u Srbiji, kroz jačanje inovacija u malim i srednjim preduzećima.

Slični tekstovi

Loading

U Crnoj Gori je Državna direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća počela vaučer program za inovacije, sa ciljem da se u kompanijama unaprede konkurentnost i inovacije, kroz bespovratan kredit.

U saradnji sa Evropskim investicionim fondom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj pokrenut je regionalni projekat za razvoj malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu.

Ova inicijativa dobiće 140 miliona evra preko Investicionog okvira zapadnog Balknana kako bi se obezbedila sredstva za inovativna mala i srednja preduzeća.

Link na članak je ovde.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam