Raspuštanje crnogorskog parlamenta izazvalo pomešane reakcije

31/07/2012

Vladajuća koalicija kaže da želi da izbegne poteškoće na putu zemlje ka EU, ali opozicija tvrdi da oni koji su na vlasti samo utiru put novim problemima.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 31.7.2012.

photo

Crnogorski parlament raspušten je prošle nedelje. [Rojters]

U sklopu, kako se to opisuje, napora za nastavak puta ka evropskoj integraciji, vladajuća crnogorska koalicija raspustila je prošle nedelje parlament, što je preduslov za sazivanje vanrednih izbora koji se očekuju u oktobru.

Očekuje se da će na njima pobediti vodeća stranka vladajuće koalicije Demokratska partija socijalista (DPS), uprkos tome što je optužuju za nepotizam i korupciju. Ali, DPS i njen koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SDP), mogli bi da se suoče sa poteškoćama u dokazivanju EU da su popravili stvari. Mogle bi da prođu godine pre nego što se Crna Gora zaista pridruži Uniji.

Raspuštanjem parlamenta, koje je izglasano sa 47-27 glasova, u skupštini koja ima 81 poslanika, predsedniku Filipu Vujanoviću omogućava se da raspiše parlamentarne izbore šest meseci pre predviđenog vremena.

„Želimo da vlada i parlament budu u punom kapacitetu kako bi pregovori sa EU koji su počeli prošlog meseca bili uzeti ozbiljno“, rekao je Miodrag Vuković, potpredsednik DPS, u izjavi za SETimes. „Ne možemo tražiti od Evrope da nas čeka dok ne održimo izbore i onda krenemo sa reformama.“

DPS će učestvovati na izborima u partnerstvu sa SDP, s obzirom da dve stranke već 14 godina imaju koalicioni sporazum.

Međutim, opozicija smatra da vladajuća koalicija samo želi još četiri godine vlasti.

Neven Gosović, potpredsednik Socijalističke narodne partije (SNP), najveće opozicione stranke, kaže da je vladajuća koalicija jedina grupa koja će imati koristi od vanrednih izbora.

„Ozbiljno razmišljamo o bojkotu izbora i razmotrićemo tu opciju tokom razgovora o predstojećim izborima sa drugim opozicionim strankama“, rekao je Gosović za SETimes.

Druge dve opozicione stranke Nova srpska demokratija i Pokret za promene osnovali su „Demokratski front“, koji je udružio snage za izbore. Pozitivna Crna Gora, stranka koja je osnovana u maju, saopštila je da će nezavisno učestvovati na izborima.

Milan Popović, profesor podgoričkog Fakulteta političkih nauka, rekao je da nezadovoljstvo građana vladom, koje se videlo tokom protesta koji su trajali od 21. januara do 21. juna, pokazuje da je vladajuća koalicija u žurbi da se dočepa novog mandata.

„Opozicija i dalje nije sigurna kada je u pitanju zajednički front za predstojeće izbore, ali verujem da će oni uspeti da konsoliduju svoje redove“, kaže Popović za SETimes. „Vlada se plaši još jedne zime koja će biti ekonomski teška, pa zato želi da pobedi na izborima što pre.“

Prema nedavno urađenim anketama, DPS ima podršku 44% birača. Centar za demokratiju i ljudska prava, nevladina organizacija koja se bavi izbornim rezultatima, kaže da SNP ima 16,6% podrške birača, a NOVA 8,5%. Slede PzP i Pozitivna Crna Gora sa 7,9% i 7,5%.

Slični tekstovi

Loading

Davor Čupić, 26, iz Podgorice, kaže da će glasati na jesenjim izborima.

„Sada mogu da kažem da ću glasati protiv trenutne vlade, jer tražim posao više od tri godine i nisam našao ništa. U svetu politike pojavljuju se neka nova lica, videćemo šta ona mogu da urade“, rekao je Čupić zaSETimes.

Miko Ralić, 46, iz Podgorice, podržavao je vladajuću stranku od njenog osnivanja.

„To je stranka koja nas je dovela na prag Evrope, vratila nam našu nezavisnost i povećala životni standard. Naravno da i dalje ima problema, ali oni ne mogu da se reše preko noći“, rekao je Ralić za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam