Borba za prevlast u srpskim medijima

30/07/2012

Nedovoljna transparentnost vlasništva nad medijima i dalje je izvor kontroverze.

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 30.7.2012.

photo

Većina medijskih kuća ne objavljuje javno imena svojih vlasnika, podstičući time sumnje u javnosti da političari drže i kontrolišu medije. [Rojters]

Entitet poznat kao „East Media Group“ kupio je 50% udela u najstarijoj i najetabliranijoj srpskoj medijskoj kući Politika novine i magaziniod nemačkog medijskog koncerna WAZ, ali je ta transakcija navela novu srpsku vladu da najavi da će ispitati slučaj.

Saopštavanje imena vlasnika nije propisano Zakonom o informisanju iz 2003, koji je usvojen tokom mandata sada odlazeće vlade Demokratske stranke. Ta praksa je konstantno izazivala špekulacije u javnosti oko toga da li su političari u stvari vlasnici medija.

„Ovaj slučaj govori da se praksa skrivanja vlasnika medija i kontrole medija nastavlja“, kaže Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, u izjavi za SETimes.

U izveštaju saveta, u kojem je analizirano 30 medijskih kuća, navodi se da imena vlasnika devet od 11 medijskih kuća koje funkcionišu širom zemlje nisu objavljena.

Vlasnici dodatnih 18 medija su ofšor kompanije, čiji vlasnici takođe nisu poznati.

Direktor grupe East Media Group, koja je uspostavljena u Moskvi ranije ove godine, jeste Uroš Stefanović, ali udruženje novinara Srbije tvrdi da je stvarni vlasnik Miroslav Bogićević, koji finansira Demokratsku stranku.

„Demokratska stranka pokušava da stavi sve medije u Srbiji pod svoju kontrolu. To čini godinama i kupovina Politikesada je najočigledniji primer“, rekao je Nebojša Stefanović, predsednik vladajuće Srpske napredne stranke, u izjavi za SETimes.

Bogićević je porekao da je na bilo koji način povezan sa kupovinom politikinihdeonica. „Ne znam odakle ideja da se podiže tolika prašina korišćenjem mog imena“, rekao je on.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da će vlasti odmah istražiti prodaju deonicaPolitike . „U ovoj zemlji kriminal neće biti tolerisan“, rekao je on.

„Privatizacija Politike treba da bude javno pitanje, kao što je bilo kada je WAZ postao njen suvlasnik“, rekao je Dragan Bujoševic, glavni i odgovorni urednik Politike.

Drugi poznati novinari Politike kao što je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, kažu da je prodaja sprovedena na način koji „smrdi na sumnjivu srpsku privatizaciju“.

Slični tekstovi

Loading

Iako je to privatan transfer koji vlada ne može da kontroliše, tvrdi Šuković, ona može da ga učini transparentnijim. „Takođe, Antimonopolska komisija treba da utvrdi da li se kupovinom remeti koncentracija vlasništva na tržištu i da li je to monopol“, rekao je on.

Analitičari smatraju da je ovaj slučaj prilika za novu vladu da ispuni svoje obećanje da će se boriti protiv korupcije i promeniti kontroverzni zakon o informisanju.

„Nova vlada takođe može brzo da usvoji Zakon o poreklu imovine, kojim bi se preciziralo da ništa ne može da se proda ako nije poznato ime vlasnika ili odakle mu novac“, izjavio je zaSETimesČedomir Čupić, profesor političkih nauka na Beogradskom univerzitetu.

Demokratska stranka, koju veći deo javnosti vidi kao odgovornu za netransparentnu transakciju, saopštila je da podržava ispitivanje promene vlasništva.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam