Pogled na olimpijske timove jugoistočne Evrope

26/07/2012

Sažeti opis kontingenta jugoistočne Evrope u Londonu.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 26.7.2012.

photo

Hrvatske igračice proslavljaju pobedu nad Kanadom tokom FIBA Kvalifikacija za Olimpijadu 2012. za žene, 29. juna u Ankari. Hrvatska je pobedila u utakmici i kvalifikovala se za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. [Rojters]

Skoro 700 sportista iz jugoistočne Evrope takmičiće se na Olimpijadi u Londonu 2012. Na čelu sa srpskom teniskom zvezdom Novakom Đokovićem, bugarskom rvačicom Stankom Zlatevom, te grčkim atletičarem Dimitrisom Hondrokukisom, region se nada da će ostaviti jak utisak na međunarodnoj sceni.

Ovo je pregled olimpijskih delegacija iz regiona:

Albanija: Stanovništvo: 2,8 miliona; Sportista u Londonu: 11

Najveće nade za medalju: Romela Begaj takmiči se u dizanju tegova za žene, a osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova 2012; Majlinda Keljmendi, koja se takmiči u ženskom džudou, bila je sedma na svetu u kategoriji ispod 52 kg Međunarodne džudo federacije. Ona je sa Kosova, ali nastupa pod zastavom Albanije.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Imer Pampuri je bio prvi Albanac koji je oborio olimpijski rekord u dizanju tegova u Minhenu 1972. godine. Romela Begaj je bila šesta u kategoriji 58 kg u dizanju tegova za žene na igrama u Pekingu 2008. godine. Albanija tek treba da odnese svoju prvu olimpijsku medalju.

Bosna i Hercegovina (BiH): Stanovništvo: 3,8 miliona; Sportista u Londonu: 6

Najveće nade za medalju: Amel Mekić, džudista, 28. je na svetu u kategoriji ispod 100 kg i dobitnik zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u džudou 2011; Lucija Kimani, atletičarka, bila je 42. u ženskom maratonu u Pekingu 2008. i drži četiri nacionalna rekorda u BiH.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Sarajevo je bilo domaćin Zimske olimpijade 1984, kada je BiH još bila deo bivše Jugoslavije. Svoj olimpijski debi kao nezavisna država imala je u Barseloni 1992. i nakon toga je učestvovala na svim letnjim olimpijskim igrama, ali još nije osvojila svoju prvu medalju.

Bugarska: Stanovništvo: 7,3 miliona; Sportista u Londonu: 63

Najveće nade za medalju: Stanka Zlateva, takmiči se u rvanju, a u Pekingu je 2008. osvojila srebrnu medalju i petostruki je svetski šampion; Marija Grozdeva se takmiči u streljaštvu, a drži svetski rekord u pucanju iz pištolja s 25 metara, i ima dve zlatne i tri bronzane medalje sa prethodnih olimpijada; Ivet Lalova, atletičarka, pobedila je u trci na 100 metara na Evropskom prvenstvu u atletici 2012; Silvija Miteva, gimnastičarka, odnela je dve srebrne medalje na Svetskom kupu u maju.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Bugarska je bila među 14 zemalja koje su se pojavile na prvoj olimpijadi u Atini 1896. Nakon toga je učestvovala na većini letnjih igara, osvojivši 212 medalja. Najuspešniji nastup Bugarske bio je onaj na Letnjoj olimpijadi u Moskvi 1980, kada je osvojila 41 medalju.

Hrvatska: Stanovništvo: 4,3 miliona; Sportista u Londonu: 110

Najveće nade za medalju: Sandra Perković, bacačica diska, zabeležila je u maju treći najbolji rezultat na svetu, 68,24 metra, i osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u atletici; Snežana Pejčić, koja se takmiči u streljaštvu, osvojila je bronzu u gađanju vazdušnom puškom sa 10 m u Pekingu 2008. godine. Hrvatska ima dve olimpijske zlatne medalje u muškoj odbojci.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Hrvatska je imala svoj olimpijski debi kao nezavisna država 1992. godine u Barseloni, gde je osvojila tri medalje.

Kipar: Stanovništvo: 1,1 milion; Sportista u Londonu: 4

Najveće nade za medalju: Jorgos Ahilios, prvi je na svetu u u streljačkoj disciplini skit; Kirijakos Joanu, atletičar, drži nacionalni rekord Kipra u skoku u vis, sa 2,35 m, a osvajao je bronzane i srebrne medalje na ranijim svetskim prvenstvima.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Kipar je debitovao na letnjim igrama u Moskvi 1980, nekoliko meseci nakon svog prvog nastupa na Zimskoj olimpijadi u Lejk Plasidu. Zemlja tek treba da osvoji svoju prvu medalju.

photo

Vasiliki Vogiuka iz Grčke učestvuje na treningu u ženskom mačevanju, u disciplini sablje, u dvorani ExCel, pre početka igara u Londonu. [Rojters]

Grčka: Stanovništvo: 10,9 miliona; Sportista u Londonu: 105

Najveće nade za medalju: Dimitris Hondrokukis, skakač u vis, osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu u dvorani 2012; Piros Dimas, dizač tegova, trostruki je olimpijski šampion u periodu između 1992. i 2000, koji je takođe osvojio bronzu u Atini 2004; Aleksandros Nikolaidis, koji se takmiči u tekvodnou, osvojio je srebro u Pekingu i bio treći 2011. na Svetskom kvalifikacionom turniru u tekvondou za Olimpijadu; džudista Ilijas Ilijadis prvi je na listi Međunarodne olimpijske džudo federacije u kategoriji ispod 90 kg.

Najsvetliji olimpijski trenuci:Olimpijske igre nastale su u Grčkoj 776. godine pre nove ere, a zemlja je bila domaćin modernih olimpijada 1896. i 2004. godine. Grčka je osvojila ukupno 108 olimpijskih medalja.

Makedonija: Stanovništvo: 2 miliona; Sportista u Londonu: 4

Najveće nade za medalju: Marko Blaževski i Simona Marinova, koji se takmiče u plivanju, najbolja su dva plivača u zemlji.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Prva i jedina medalja Makedonije bila je bronza, koju je osvojio rvač Magomed Ibragimov u Sidneju 2000. godine.

Moldavija: Stanovništvo: 3,6 miliona; Sportista u Londonu: 21

Najveće nade za medalju: Kristina Iovu, rvačica, osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova 2012. godine.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Svoj olimpijski debi kao nezavisna država imala je na zimskim igrama 1994. u Lilehameru, a osvojila je prve dve medalje na igrama u Atlanti 1996. godine. Srebrnu su dobili Nikolae Juravši i Viktor Renejski u kanu dvojcu na 500 m, a bronzanu rvač Sergej Mureiko u superteškoj kategoriji rvanja grčko-romskim stilom.

Crna Gora: Stanovništvo: 620.000; Sportista u Londonu: 33

Najveće nade za medalju: Muški vaterpolo tim, koji je bio četvrti u Pekingu 2008; Srđan Mrvaljević, džudista, trenutni svetski vicešampion u kategoriji ispod 81 kg.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Crna Gora je prvi put nastupila kao nezavisna država na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. Njen muški vaterpolo tim došao je do utakmice za bronzu, ali je izgubio od Srbije. Crna Gora tek treba da osvoji svoju prvu olimpijsku medalju.

Rumunija: Stanovništvo: 19 miliona; Sportista u Londonu: 104

Najveće nade za medalju: Rumunski ženski gimnastičarski tim pobedio je na Evropskom prvenstvu, te odneo medalje u Atini 2004; Gimnastičar Flavius Kozi bio je prvi u skoku motkom za muškarce na Evropskom prvenstvu; Viorika Suzanu i Georgeta Andrunače, veslačice, pokušaće da uzmu svoju četvrtu uzastopnu zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Rumunija je prvi put nastupila na Olimpijadi u Parizu 1900. godine i od tada je osvojila 292 medalje na letnjim olimpijadama. Prvu pobedu odneo je rumunski strelac Josif Sirbu, u muškoj disciplini gađanja puškom sa 50 m ležeći, 1952. godine. Iz Los Anđelesa 1984. godine rumunski atletičari vratili su se kući sa 53 medalje i zauzeli ekipno drugo mesto. Rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči bila je prva gimnastičarka ikada koja je ostvarila perfektnu ocenu 10 u Montrealu 1976, gde je osvojila tri zlatne medalje.

Srbija: Stanovništvo: 7,1 milion; Sportista u Londonu: 115

Najveće nade za medalju: Novak Đoković, teniser, trenutno je drugi na svetskoj ATP listi, a u Pekingu je osvojio bronzu; muški vaterpolo tim osvojio je bronzanu medalju u Pekingu 2008, pobedio na Evropskom prvenstvu, a onda i u kvalifikacijama za Olimpijadu XXIV Trofeo Internacional de Waterpolo; Jasna Šekarić, koja se takmiči u streljaštvu, odnela je zlatnu medalju u gađanju vazdušnim pištoljem sa 10 m i bronzanu medalju u gađanju sa 25 m pištoljem u Seulu 1988, te srebrne medalje na igrama 2000. i 2004. godine.

Slični tekstovi

Loading

Najsvetliji olimpijski trenuci: Srbija je olimpijski debi imala 1912, ali zbog raznih političkih transformacija nakon 1920. nije učestvovala u igrama kao nezavisna država sve do Pekinga 2008, kada je osvojila tri medalje -- jednu srebrnu i dve bronzane.

Turska: Stanovništvo: 74,7 miliona; Sportista u Londonu: 114

Najveće nade za medalju: Ramazan Sahin, rvač, osvojio je jedinu zlatnu medalju Turske u rvanju slobodnim stilom u kategoriji 66 kg u Pekingu 2008; atletičar Polat Kemboi Arikan osvojio je zlato na 10.000 m i bronzu na 5.000 m na Evropskom prvenstvu u atletici.

Najsvetliji olimpijski trenuci: Na igrama u Berlinu 1936. Jašar Erkan postao je prvi turski sportista koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam