Ban insistira na razumevanju između Kosova i Srbije

25/07/2012

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je Kosovo i Srbiju da preduzmu dodatne korake ka normalizaciji odnosa.

Linda Karadaku, Safet Kabašaj i Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 25.7.2012.

photo

„Istakao sam svim liderima ključni značaj preduzimanja daljih koraka radi većeg razumevanja“, rekao je Ban Ki-Mun. [Rojters]

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je, prilikom sastanka sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu ove nedelje, Kosovo i Srbiju da krenu ka normalizaciji odnosa te dve susedne zemlje.

„Naglasio sam svim liderima ključni značaj preduzimanja daljih koraka radi većeg razumevanja“, rekao je Ban Ki Mun novinarima na aerodromu u Prištini, gde se u utorak (24. jula) sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Šef UN-a izrazio je zabrinutost u pogledu situacije na severnom Kosovu i eskalacije tenzija tokom protekle godine.

„Od suštinskog je značaja da … pitanja vezana za sever Kosova budu rešena kroz miroljubiv dijalog. Najvažniji su stavovi zajednica koje su najdirektnije pogođene tenzijama. Njihove osnovne potrebe i prava moraju da budu demokratski zastupljeni“, rekao je Ban.

Zvaničnici u Srbiji u međuvremenu su rekli Banu da žele da UN postanu deo tekućih razgovora između Beograda i Prištine. Dijalog je inicirala i u njemu posreduje EU.

„UN treba da igra aktivniju ulogu u borbi za principe međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država, članica UN i za implementaciju Rezolucije 1244“, rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema rečima portparola generalnog sekretara UN Martina Nesirkog, svetska organizacija će zadržati svoju ulogu u pružanju pomoći obema zemljama.

„Dok Evropska unija preduzima korake da vodi međunarodna nastojanja u regionu, to nasleđe treba da se očuva i svaki „nedovršeni posao“ mora da se rešava kroz dijalog i na miroljubiv način. UN će nastaviti da bude partner u pružanju pomoći svim zajednicama u oblikovanju njihove budućnosti“, rekao je Nesirki.

Tači je dodao da će biti nemoguće za UN da se pridruži tehničkom dijalogu, koji je pokrenut u martu 2011. godine.

Ban se u Beogradu sastao sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem. Šef UN je rekao da je uveren da će „Srbija dati pun doprinos radu UN, a posebno u narednoj godini, kada će Jeremić predsedavati Generalnom skupštinom UN“.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za međuetničke odnose, rekao je da je Ban uputio jasnu poruku .

„Generalna skupština se bavi globalnim pitanjima, a ne interesima Srbije“, rekao je Janjić za SETimes. Ako Jeremić pokuša da gura unutrašnja pitanja u svetskoj organizaciji, dodao je on, to će naneti veliku štetu Srbiji.

Na Kosovu je osnova Banove posete dovela do nekih pitanja.

Slični tekstovi

Loading

Beljulj Bećaj, univerzitetski profesor na Kosovu i politički analitičar, kaže da je poseta samo deo istorijske hronike. „Ona nema bilo kakav suštinski efekat -- objašnjenje da je njegov dolazak na Kosovo [vezan za Rezoluciju 1244], koja je pre dosta vremena postala deo istorije“, rekao je Bećaj za SETimes.

Ramadan Iljazi, koosnivač kosovskog pokreta Fol (Progovori), kaže da je poseta povezana sa okončanjem nadzirane nezavisnosti Kosova.

„[On] namerava da pronađe nove modalitete oko statusa i uloge UN na Kosovu. Kosovu je potrebna podrška UN i uloga te organizacije je nezamenljiva u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije…“, rekao je Iljazi za SETimes.

Tokom boravka na Kosovu Ban će posetiti pripadnike UNMIK-a, a obići će i srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, koji je deo Svetske baštine UNESKO-a.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam