Ban insistira na razumevanju između Kosova i Srbije

25/07/2012

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je Kosovo i Srbiju da preduzmu dodatne korake ka normalizaciji odnosa.

Linda Karadaku, Safet Kabašaj i Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Prištine i Beograda -- 25.7.2012.

photo

„Istakao sam svim liderima ključni značaj preduzimanja daljih koraka radi većeg razumevanja“, rekao je Ban Ki-Mun. [Rojters]

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je, prilikom sastanka sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu ove nedelje, Kosovo i Srbiju da krenu ka normalizaciji odnosa te dve susedne zemlje.

„Naglasio sam svim liderima ključni značaj preduzimanja daljih koraka radi većeg razumevanja“, rekao je Ban Ki Mun novinarima na aerodromu u Prištini, gde se u utorak (24. jula) sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Šef UN-a izrazio je zabrinutost u pogledu situacije na severnom Kosovu i eskalacije tenzija tokom protekle godine.

„Od suštinskog je značaja da … pitanja vezana za sever Kosova budu rešena kroz miroljubiv dijalog. Najvažniji su stavovi zajednica koje su najdirektnije pogođene tenzijama. Njihove osnovne potrebe i prava moraju da budu demokratski zastupljeni“, rekao je Ban.

Zvaničnici u Srbiji u međuvremenu su rekli Banu da žele da UN postanu deo tekućih razgovora između Beograda i Prištine. Dijalog je inicirala i u njemu posreduje EU.

„UN treba da igra aktivniju ulogu u borbi za principe međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih država, članica UN i za implementaciju Rezolucije 1244“, rekao je u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prema rečima portparola generalnog sekretara UN Martina Nesirkog, svetska organizacija će zadržati svoju ulogu u pružanju pomoći obema zemljama.

„Dok Evropska unija preduzima korake da vodi međunarodna nastojanja u regionu, to nasleđe treba da se očuva i svaki „nedovršeni posao“ mora da se rešava kroz dijalog i na miroljubiv način. UN će nastaviti da bude partner u pružanju pomoći svim zajednicama u oblikovanju njihove budućnosti“, rekao je Nesirki.

Tači je dodao da će biti nemoguće za UN da se pridruži tehničkom dijalogu, koji je pokrenut u martu 2011. godine.

Ban se u Beogradu sastao sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem. Šef UN je rekao da je uveren da će „Srbija dati pun doprinos radu UN, a posebno u narednoj godini, kada će Jeremić predsedavati Generalnom skupštinom UN“.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za međuetničke odnose, rekao je da je Ban uputio jasnu poruku .

„Generalna skupština se bavi globalnim pitanjima, a ne interesima Srbije“, rekao je Janjić za SETimes. Ako Jeremić pokuša da gura unutrašnja pitanja u svetskoj organizaciji, dodao je on, to će naneti veliku štetu Srbiji.

Na Kosovu je osnova Banove posete dovela do nekih pitanja.

Slični tekstovi

Loading

Beljulj Bećaj, univerzitetski profesor na Kosovu i politički analitičar, kaže da je poseta samo deo istorijske hronike. „Ona nema bilo kakav suštinski efekat -- objašnjenje da je njegov dolazak na Kosovo [vezan za Rezoluciju 1244], koja je pre dosta vremena postala deo istorije“, rekao je Bećaj za SETimes.

Ramadan Iljazi, koosnivač kosovskog pokreta Fol (Progovori), kaže da je poseta povezana sa okončanjem nadzirane nezavisnosti Kosova.

„[On] namerava da pronađe nove modalitete oko statusa i uloge UN na Kosovu. Kosovu je potrebna podrška UN i uloga te organizacije je nezamenljiva u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije…“, rekao je Iljazi za SETimes.

Tokom boravka na Kosovu Ban će posetiti pripadnike UNMIK-a, a obići će i srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani, koji je deo Svetske baštine UNESKO-a.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam