BiH odlaže izbore u 'podeljenom gradu'

16/07/2012

Dve trećine građana Mostara želi da se njihov grad ujedini, ali političari su usporili proces.

Anes Alić za Southeast European Times iz Mostara -- 16.7.2012.

photo

Etničke podele u Mostaru će, kako se očekuje, dovesti do institucionalne krize do kraja godine. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odložila je oktobarske izbore u Mostaru dok vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica ne reformišu izborni zakon kako bi se osigurala proporcijalna zastupljenost.

Ustavni sud BiH zaključio je prošlog juna da je izbor po tri delegata iz šest izbornih okruga u tom gradu neustavan.

Prema statutu koji je na snazi, isti broj delegata može da se izabere iz oblasti sa 30.000 stanovnika i onih sa 7.000 stanovnika. Sud je objasnio da broj odbornika iz okruga nije proporcijalan broju birača i naložio je izborne promene u narednih šest meseci.

U Mostaru je 12.000 više hrvatskih birača u odnosu na bošnjačke. Sedamnaest godina nakon okončanja rata 1992-95, grad je etnički podeljen na zapadni deo, gde dominiraju Hrvati, i na istočni deo, u kojem dominiraju Bošnjaci.

Mostar ima dve elektroenergetske kompanije, dve telefonske mreže, dve poštanske službe, dve plinare i dva univerziteta. Hrvatski i bošnjački đaci imaju odvojenu nastavu, uče iz različitih udžbenika i često učestvuju u nasilju na sportskim događajima.

Etničke podele pretvorile su se u institucionalnu podelu, što je dovelo do političkog ćorsokaka u kojem nijedna od dve vladajuće stranke nije spremna na kompromis, jer bi rizikovale da izgube glasove koje dobijaju na osnovu nacionalizma.

Tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun je 2004. godine ukinuo mostarskih šest opština i zamenio ih izbornim okruzima. Taj korak je doveo do stvaranja jedne administracije, ali ne i do etničke koegzistencije ili premošćavanja institucionalnih podela.

Marinko Gilja, hrvatski predsednik gradskog veća, kaže da je Mostar jedini veliki grad u BiH u kojem Hrvati čine većinu, ali ne mogu to da upotrebe u svoju korist.

„[Političari] su došli do mrtve tačke. Verujem da ovaj problem mora da rešava međunarodna zajednica, koja je, zapravo, napravila statut“, rekao je Gilja za SETimes.

Od 2004. godine međunarodna zajednica je igrala savetodavnu ulogu u razgovorima o statutu Mostara i do sada nije davala nagoveštaje da će ponovo nametnuti rešenje. Strane diplomate su rekle da Mostar ove jeseni verovatno neće imati lokalnu vladu dok u novembru ne isteknu mandati trenutnog gradonačelnika i gradskih odbornika.

Međutim, odlazeći odbornici neće imati ovlašćenja da usvajaju budžet za fiskalnu 2013. godinu -- u iznosu od skoro 30 miliona evra -- lišavajući time gradske institucije sredstava koja su im neophodna za rad.

Umerena Socijaldemokratska partija (SDP) rekla je da se, mada sudska odluka mora da se sprovodi, protivi novom statutu kojim bi se ponovo uspostavile etnički čiste opštine.

Slični tekstovi

Loading

Predstavnik SDP Mostara Aner Zuljević rekao je da će njegova stranka predložiti drugačiju verziju statuta, kojom će se održati postojeće izborne jedinice, ali će se omogućiti da iz svake etničke grupe bude izabran po jedan član gradskog veća.

„Ako ostanemo u trenutnom političkom ćorsokaku ili vratimo etničke opštine, sav napredak postignut nakon okončanja rata biće poništen“, rekao je Zuljević.

Ankete pokazuju da se dve trećine građana slaže i da žele da se njihov grad ujedini. Mnogi kažu da je Mostar talac dve političke stranke koje su uspele da vode grad konstantno dve decenije i da ubiru korist od izdašnosti dvostruke administracije.

„Ja sam u mešovitom braku i ne mogu da se izolujem od žene i dece“, kaže za SETimes Jozo Tadić, koji živi u zapadnom delu Mostara. „Mi [Bošnjaci i Hrvati] smo živeli zajedno decenijama i ako političari ne žele da žive zajedno, ne moraju, ali za građane nema opravdanja.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam