Prelazak sa analognog na digitalni signal obeležen odlaganjima

09/07/2012

U pokušaju da izađu na kraj sa mnogim izazovima sa kojima se zemlje suočavaju prilikom prelaska na digitalni signal, eksperti preporučuju regionalnu koordinaciju kako bi se ispoštovao krajni rok, koji ističe u junu 2015. godine.

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 9.7.2012.

photo

Prebacivanje sa analognog na digitalni signal zahteva pravnu i tehničku infrastrukturu i obično traje dve i po godine, kažu eksperti. [Rojters]

Prebacivanje sa analognog na digitalno emitovanje programa uveliko je u toku u regionu, ali zbog različitih praksi, vremena i problema, zemlje se bore da ispoštuju krajnji rok, koji ističe u junu 2015. godine, kada će početi isključivanje analognih signala u Evropi.

Stručnjaci kažu da je proces prelaska komplikovan i skup i da može da potraje nekoliko godina. On zahteva pravni okvir, strategiju, investiranje u tehnologiju i kampanju informisanja javnosti.

„Zakon od digitalnom emitovanju [u Crnoj Gori] izmenjen je u junu i konačno isključivanje analognog signala odloženo je do sredine juna 2015. godine“, izjavila je za SETimes Jadranka Vojvodić, zamenica direktora crnogorske Agencije za elektronske medije.

Vojvodić je objasnila da se proces opšte revizije pravnog okvira podudario sa nedostatkom interesоvanja i posvećenosti ključnih aktera, što je čest problem.

Proces na Kosovu je u zastoju zato što Savet nezavisne komisije za medije (NKM) nije kompletan, zbog čega ne može da usvoji strategiju digitalizacije.

„Osamnaest meseci NKM nije imao savet i uprkos posvećenosti izvršnog tela ispunjavanju obaveza predviđenih zakonom, mi ne možemo da finalizujemo strategiju“, izjavila je izvršna direktorka NKM Naile Krasnići Selimaj.

Selimaj je odlučna u tome da će Kosovo završiti prelazak u zadatom roku, uz spoljnu podršku. Međutim, činjenica da Kosovo nije član Međunarodne unije za telekomunikacije, sa sedištem u Ženevi, komplikuje ostvarivanje roka.

Bosna i Hercegovina (BiH) čeka odobrenje novog akcionog plana digitalizacije, izjavio je Siniša Petrović, pomoćnik direktora za radio frekvencije u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

„Realna procena je da se sa radom počne krajem 2014. ili početkom 2015. godine, ali nikako posle sredine juna 2015. godine, dana kada smo obavezni da završimo prelaz sa analognog na digitalni sistem, u skladu sa međunarodnim sporazumima“, rekao je Petrović.

Albanija tek treba da usvoji strategiju digitalizacije i zakon da bi počela taj proces.

U Makedoniji je proces prelaska u početnim fazama, a rezultati su obećavajući. Makedonija je prva u regionu počela sa digitalnim emitovanjem, ali u kablovskom sistemu, izjavio je Selver Ajdini iz Radiodifuznog saveta Makedonije.

„Na osnovu informacija koje imam, prekinućemo analogno emitovanje 30. juna 2013. godine“, rekao je Ajdini za SETimes

Turska, koja planira da završi proces do juna 2015. godine, treba da podigne brojne predajnike kako bi obuhvatila celokupno stanovništvo, ali se suočava sa značajnim troškovima.

„Troškovi instalacije za tako mnogo predajnika postaju vrlo visoki“, rekao je za SETimes Erdem Čakmak, stručnjak iz Visokog radiodifuznog saveta Turske.

Britanski ekspert za digitalizaciju Endrju Dambrek izjavio je za SETimes da je, s obzirom na izazove sa kojima se suočavaju zemlje regiona, saradnja među njima od ključnog značaja.

„Ima puno smisla za balkanske zemlje da sarađuju na razvoju plana prelaska [na digitalni signal], u smislu koordinacije frekvencija, vremena prelaska i specifikacija za emitovanje i prijemnike“, rekao je Dambrek.

Slični tekstovi

Loading

Damir Hajduk iz Hrvatskog medijskog saveta u Agenciji za elektronske medije slaže se sa tim.

„Optimlani vremenski okvir za završetak isključenja analognog signala je 2015. godina, ako sve zainteresovane strane postignu konsenzus o najvažnijim pitanjima u procesu“, rekao je Hajduk za SETimes.

Hrvatska je jedina regionalna zemlja koja ja završila prelazak na digitalno emitovanje.

„Važnije od datuma je pravljenje dobrog plana prelaska, sa jasnim ciljevima i datumima, te planiranje održivog sistema emitovanja TV programa, sa dobrim upravljanjem“, rekao je Dambrek.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam