Mađarska će ponovo otvoriti gornji vazdušni prostor Kosova za civilni saobraćaj

02/07/2012

U sklopu jedinstvenog koraka, Mađarska, koja nije sused Kosova, upravljaće gornjim vazdušnim prostorom zemlje, što bi trebalo da znači kraće letove.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 30.6.2012.

photo

Očekuje se da će odluka potencijalno uticati na milione avionskih putnika. [Rojters]

NATO je izabrao Mađarsku da ponovo otvori gornji vazdušni prostor Kosova za međunarodni saobraćaj od jeseni 2013. godine, pod uslovom da se ispune svi uslovi. Gornji vazdušni prostor je zona iznad 9.600 metara nadmorske visine i njegovo ponovno otvaranje za civilni saobraćaj skratiće vazdušne puteve, smanjiti potrošnju goriva i emisiju gasova. Usluge vazdušne navigacije u niskom vazdušnom prostoru pruža kosovska kontrola vazdušnog saobraćaja.

Dritan Đonbalaj, generalni direktor Civilnog vazduhoplovstva Kosova, izjavio je za SETimes: „Ovo je bio dug proces, vrlo pažljivo vođen od strane NATO-a i zahtevao je konsenzusnu odluku svih zemalja članica NATO-a. Mađarska, kao prijatelj Republike Kosovo i članica NATO-a i EU, partner je sa kojim ćemo mi sarađivati i pružanju bezbednih i efikasnih usluga u našem gornjem vazdušnom prostoru“.

Taj posao obavljaće mađarski kontrolor vazdušnog saobraćaja HungaroKontrol. Njegov generalni direktor Kornel Sepesi, izjavio je medijima da će kompanija imati 40 to 50 kontrolora letenja, koji će navoditi 400 do 500 aviona, koji svakodnevno preleću vazdušni prostor Kosova. Prema izveštajima mađarskih medija, HungaroKontrol vršiće kontrolu letenja tri do pet godina, ali je Đonbalaj rekao da Savet NATO-a nije definisao vremensku odrednicu.

Agron Demi, izvršni direktor Kosovskog instituta za napredne studije (GAP), izjavio je za SETimes da je NATO zatražio u decembru od zemalja članica da podnesu zahtev za kontrolu gornjeg dela vazdušnog prostora Kosova. „Prvi problem koji se pojavio bio je ... kako pronaći državu koja je teritorijalno blizu Kosova i ima tehničke mogućnosti da obavlja efikasnu kontrolu. Najbolje rešenje bila je Mađarska.“

Normalizacija vazdušnog prostora Balkana, sa posebnim naglaskom na otvaranje kosovskog gornjeg vazdušnog prostora, rešava se od 2003. godine u jednom određenom forumu, u okviru Sastanka o normalizaciji vazdušnog prostora Balkana, koji predvodi NATO. Cilj je bio da se pronađe privremeno rešenje, koje bi tehnički, praktično i politički bilo odgovarajuće i za vlasti Kosova i za zemlje članice NATO-a, rekao je Đonbalaj.

On je izjavio za Financial Times da će neke usluge biti kupljene od domaćeg davaoca usluga, Vazdušne navigacije, što znači da će Kosovo dobiti neke prihode. Zemlja će takođe investirati u upravljanje vazdušnim prostorom kako bi mogla da preuzme kontrolu vazdušnog saobraćaja kada dođe vreme za to.

Slični tekstovi

Loading

GAP je objasnio da trenutno, umesto direktne rute preko bivše Jugoslavije, let iz Beča za Prištinu podrazumeva putovanje preko Mađarske, Rumunije, Bugarske i Makedonije, pre ulaska sa juga na Kosovo. „ Let je 30 minuta duži, skuplji i veće je zagađenje“, navodi institut.

Pre devedesetih godina, Kosovo je bilo deo dva važna koridora letenja, koji su uključivali više od 400 letova dnevno. Prema Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine između NATO-a i bivše Jugoslavije, KFOR kontroliše i koordinira upotrebom vazdušnog prostora i uspostavljenom Bezbednom zonom letenja. Vazdušni saobraćaj za Prištinu ili iz nje mora da ulazi ili izlazi sa Kosova sa juga, preko Skoplja.

Kosovo neće biti jedinstveno u regionu u pogledu korišćenja strane kompanije za kontrolu svog gornjeg vazdušnog prostora. Gornji vazdušni prostor Crne Gore kontroliše se iz Beograda; gornji vazdušni prostor Bosne i Hercegovine kontrolišu dva davaoca usluga: jedan iz Hrvatske koji kontroliše zapadnu BiH i jedan iz Srbije koji kontroliše istok zemlje.

„Razlozi za prekogranično pružanje usluga vazdušne kontrole su različiti: povrh svega da bi se optimizovao rad i povećala efikasnost protoka vazdušnog prometa. U nekim slučajevima takođe postoje politički i ekonomski elementi koji dovode do pružanja usluga od strane operatera iz druge države“, objasnio je Đonbalaj.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam