Srbija: Socijalisti dolaze, demokrate odlaze

29/06/2012

Mandat za sastav nove srpske vlade poveren je lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću -- čime je bivši predsednik Boris Tadić gurnut u opoziciju.

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 29.6.2012.

photo

Lider SPS Ivica Dačić preuzeo je mandat za formiranje nove vlade. [Rojters]

Osmog maja, kada su srpski socijalisti i demokrate potpisali koalicioni sporazum posle parlamentarnih izbora, činilo se da će dve stranke lako formirati novu vladu. Međutim, to se nikada nije ostvarilo.

Posle izbora, srpski predsednik Tomislav Nikolić dao je mandat svom rivalu, bivšem predsedniku Borisu Tadiću, ali razgovori sa socijalistima -- bez kojih vlada ne može lako da se formira -- odugovlačili su se više od 50 dana.

Kada je Srpska napredna stranka ponudila lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću mesto premijera, socijalisti su promenili stranu -- i u četvrtak (28. juna) Dačić je od Nikolića dobio mandat da formira novu vladu.

Nikolić je izjavio novinarima da nova vlada sada mora brzo da se formira.

„Vlada Srbije treba da bude mala po veličini, efikasna i odgovorna i sporazumno bi trebalo da odlučuje o pitanjima važnim za građane“, rekao je Nikolić posle sastanka sa Dačićem.

Dačić je rekao da će glavni ciljevi njegove vlade biti „izgradnja snažne države koja brine o svojim nacionalnim interesima, nastavak evropskih integracija, socijalna pravda i jednakost i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Novu vladu činiće Srpska napredna stranka, Socijalistička partija i Ujedinjeni regioni Srbije (URS). Socijalisti i URS bili su partneri sa demokrata u vladi u poslednje četiri godine.

Tadić je izjavio da je problem bio u tome što je on odbio da ustupi socijalistima mesto premijera.

„Nova vlada ima pravo na šansu, ali pitanje je -- da li ljudi koji vode Srbiju danas imaju dovoljno znanja i iskustva da reše sve ozbiljne probleme?“ rekao je Tadić novinarima nakon objavljivanja ove vesti.

Dejan Vuk Stanković, profesor Beogradskog univerziteta, izjavio je za SETimes da je prekretnica u razgovorima o formiranju vlade došla onog trenutka kada su socijalisti dobili „suviše dobru ponudu od Napredne stranke“.

„Činjenica je da ne postoje veće političke razlike između stranaka, pa je pravo pitanje ko ne može sa kim, a ne ko može sa kim“, rekao je Stanković.

Vladimir Radomirović iz Centra za strateške analize izjavio je za SETimes da Tadić nije dobro postupao posle poraza na predsedničkim izborima. „U istočnoj Evropi nije retkost da se predstavnici starog režima, koji je srušen u masovnim demonstracijama, vrate na vlast.“

„Neke vlade te vrste pokazale su se kao prilično dobre. Pored toga, čak ni EU nije imala ništa protiv ulaska Ivice Dačića u vladu sa Borisom Tadićem 2008. godine i ta vlada je u to vreme hvaljena na Zapadu kao proevropska“, rekao je Radomirović. Građani takođe imaju različita mišljenja.

„Demokrate su glavna proevropska snaga u zemlji; ne znam hoće li ove stranke imati kvalitetne kadrove koji bi vodili zemlju“, izjavio je za SETimes 26-godišnji Milorad Trifunović.

Međutim, Nikola Janković izjavio je za SETimes da će nova vlada biti uspešnija od prethodne. „Sa demokratama je zemlja pala u kandže korupcije i nalazimo se u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji. Ne znam kome može da nedostaje Demokratska stranka.“

Slični tekstovi

Loading

Na Kosovu je savez Nikolić-Dačić podsetio neke na sličnu kombinaciju na vlasti u Srbiji devedesetih godina.

Beljulj Bećaj, predsednik Evropskog pokreta na Kosovu, izjavio je da će ovaj savez razjasniti odnose između Srbije i Kosova i Albanaca i Srba.

„Sadašnji dvojac pokušaće da promeni situaciju na severu … kompromis će biti priznavanje [jedinstvene] realnosti, u kojoj funkcionišu dva sistema. Jedan na severu, uz pružanje prioriteta evropskim zakonima i Evropskoj povelji o lokalnoj upravi i … [jedan na ostatku Kosova.] Sever će biti više kontrolisan iz Srbije nego sa Kosova.“

Dopisnica SETimesa iz Prištine Linda Karadaku doprinela je ovom izveštaju.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam