Regionalna borba protiv organizovanog kriminala pokazuje uspeh

25/06/2012

Od 2001. godine borba protiv organizovanog kriminala jača saradnju između zemalja u regionu.

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 25.6.2012.

photo

Osam carinika nedavno je uhapšeno u Subotici, na osnovu sumnje za finansijski kriminal. [Rojters]

Srpska policija kaže da poslednje četiri godine postiže napredak u borbi protiv organizovanog kriminala. Od 2001. godine slomila je deset grupa finansijskog organizovanog kriminala i 35 narko bandi.

Policija je takođe stala na kraj mafiji u farmaceutskoj industriji, koja je godinama profitirala od nelegalne prodaje lekova protiv raka. Pored toga, lanac kriminala u rudarskoj industriji, preko najvećeg rudnika uglja u zemlji, Kolubari, oštetio je državu za 10 miliona evra.

„Organizovani kriminal u Srbiji skoro je uništen“, rekao je Slobodan Homen, državni sekretar ministarstva pravde u izjavi za SETimes. Od početka implementacije Zakona o zapleni imovine stečene kriminalom 2009. godine, zaplenjena je imovina u vrednosti vežoj od 350 miliona evra, dodao je on.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu, međutim, kaže da država ne sprovodi konzistentnu i suštinsku akciju protiv organizovanog kriminala.

„Sistemska korupcija, monopoli i moć koju ima nekolicina stranaka glavne su poluge organizovanog kriminala u Srbiji, ali hapšenja u tim visokim krugovima nije bilo“, rekao je Dragišić za SETimes.

Od 2001. godine borba protiv organizovanog kriminala jačala je saradnju između zemalja u regionu.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je neophodna operativna saradnja regionalnih policija.

Na sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) Ivanom Brajovićem i Sadikom Ahmedovićem u aprilu, Dačić je rekao da je saradnja između ministarstava unutrašnjih poslova u regionu puno bolja od političke saradnje.

„Promovišemo regionalnu saradnju i za nas su ključni odnosi sa BiH, Crnom Gorom i, naravno, Hrvatskom“, rekao je Dačić.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, BiH i Crne Gore potom su potpisali zajedničko saopštenje o jačanju saradnje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u Srbiji nedavno je uhapsila osam carinika u Subotici i 14 vlasnika kompanija iz nekoliko drugih gradova u Srbiji, na osnovu sumnje da su počinili finansijska krivična dela, kojima je budžet države oštećen za preko 10 miliona evra.

Milorad Veljović, šef srpske policije, rekao je da je ta kriminalna grupa osumnjičena za spuštanje cena dobara uvezenih iz EU i Turske.

„Uhapšeni carinici su u saradnji sa vlasnicima trgovačkih kompanija izdavali lažna dokumenta, smanjivali cenu robe, čime su smanjene carinske dažbine i takse“, rekao je Veljović za SETimes.

Srpska carinska mafija funkcioniše na granici prema Mađarskoj od 2009. godine. Cena tekstilne robe iz Mađarske i Turske često se umanjuje.

Slični tekstovi

Loading

Tužilaštvo je pokrenulo proceduru protiv osoba osumnjičenih za podmićivanje, pranje novca, zloupotrebu položaja i utaju poreza.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala obavila je hapšenja u saradnji sa tužiocem. Operacija je uključivala preko 200 policajaca, a hapšenja su izvršena na preko 40 lokacija. Zaplenjeni su oružje, automobili i velike sume novca.

Srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je ta kriminalna grupa nezakonito zaradila novac koji je ubačen u legalnu finansijsku cirkulaciju, uspostavljanjem novih kompanija, kupovinom luksuznih automobila i nekretnina.

Krajem prošle godine policijske snage u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, BiH i Albaniji su, u poslednjem velikom prepadu, uhapsile 56 dilera droge i zaplenile 367 kg narkotika.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam