Ponta zatražio od parlamenta da reši spor sa Baseskuom

30/05/2012

Zakonodavci su pozvani da reše argument između predsednika i premijera oko predstavljanja zemlje u inostranstvu.

Pol Ćokoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 30.5.2012.

photo

Premijer Viktor Ponta (levo) i predsednik Trajan Basesku ne slažu se oko toga ko treba da predstavlja zemlju na samitu krajem sledećeg meseca. [Rojters]

Premijer Viktor Ponta zatražio je od parlamenta da se sastane 12. juna i donese odluku o tome ko bi trebalo da predstavlja zemlju u Evropskom savetu 28. juna. On je uputio taj poziv nakon višenedeljnih prepirki sa predsednikom Trajanom Baseskuom oko toga ko od njih ima pravo da predstavlja Rumuniju na takvim samitima.

„Moramo jasno da odlučimo: ko god ode tamo mora da ima mandat da predstavlja Rumuniju“, rekao je Ponta, objašnjavajući zašto je tražio od zakonodavaca da reše spor. On tvrdi da bi šef vlade trebalo da prisustvuje samitu, s obzirom da je posvećen merama čiji je cilj stimulisanje ekonomskog rasta u EU.

„Basesku [kao šef države] nema ni nadležnost za ekonomske probleme ili politiku, niti podršku vlade ili parlamentarne većine“, dodao je Ponta

Basesku je prošle nedelje predstavljao Rumuniju na neformalnom samitu EU, ali se o njegovom prisustvu u Briselu raspravljalo do poslednjeg trenutka. Zbog sve većih političkih tenzija između dvojice lidera, predstavnik Evropskog saveta upozorio je da je za Rumuniju rezervisano samo jedno mesto.

Ponta vodi trostranačku koalicionu vladu, koja je došla na vlast početkom maja, nakon što je prethodna vlada, na čelu sa Mihajem Razvanom Ungureanuom srušena 27. aprila prilikom glasanja o poverenju. Nova vlada ima veliku većinu u parlamentu, posle rekonfiguracije mandata do koje je došlo uglavnom zbog brojnih napuštanja demokratsko-liberalne stranke, koja je sada vodeća opoziciona stranka.

Kada je u pitanju ovaj novi spor, „Ovo protokolarno pitanje pokazuje koliko je labava i površna osnova velikog dela političkih aktivnosti u Rumuniji“, kaže za SETimes Tom Galager, profesor istočnoevropske politike na Univerzitetu Bradford u severnoj Engleskoj.

„Iznenađujuće je da se nova vlada, pod neoprobanim premijerom, bavi proceduralnim pitanjima tako brzo. To ne uliva puno poverenja u njenu spremnost da se uhvati u koštac sa ozbiljnim, dugoročnim problemima koji su se nadvili nad Rumunijom. Takođe sam iznenađen da je gospodin Ponta pretvorio to pitanje u takvu melodramu. Očigledno je da se nada da će poniziti predsednika podrivanjem njegovih ovlašćenja“, dodao je Galager.

Ustavom nije precizno obrađeno pitanje predstavljanja na samitima. Uprkos tome, Augustin Zegrean, predsednik Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji, kaže da bi Basesku trebalo da predstavlja zemlju 28. juna. Ponta je reagovao tražeći od parlamenta da donese odluku.

Slični tekstovi

Loading

Ali, zakonodavci takođe nemaju nadležnost. „Iako sistem nije jasno definisan, ovaj spor nema sudiju, bilo da se radi o parlamentu ili Ustavnom sudu. Trebalo bi da se reši razumom“, kaže za SETimes direktor rumunskog Centra za evropsku politiku Kristijan Ginea. „Parlament nema ulogu u ovom slučaju, jer predsednika ne biraju zakonodavci, a Ustavni sud je pozvan da daje svoje mišljenje samo o zakonima“, dodaje Ginea, podvlačeći da ga Ponta koristi samo da bi izvršio pritisak na Baseskua.

Spor preti da ugrozi imidž zemlje, upozorava Galager. „Najnovije varnice samo su još jedan primer kako parlamentarci beže od svoje prirodne uloge da usvajaju zakone čiji je cilj unaprediti zemlju, te da budu forum za ozbiljnu debatu o trenutno aktuelnim nacionalnim pitanjima“, rekao je on.

„Ovim će se verovatno potvrditi da rumunsku političku elitu čini gomila primadona koje brinu status i protokol i kako da manipulišu zakonima i konvencijama zemlje u svrhu ostvarivanja kratkoročnih uskogrudih ciljeva. Ovo će pokazati nekim diplomatama i stranim investitorima da su oni koji se nadaju da će odvesti Rumuniju u budućnost potpuno neozbiljni ljudi“, zaključio je Galager.

Običnim građanima ovaj spor izgleda besmisleno. „[To je] još jedna obična politička prepirka sa nešto ličnog konflikta. Ali, ipak je izborna godina. Svaka pobeda, u svakoj situaciji, preteže u korist jednog od dva rivala“, kaže Danijel Jordače, 45-godišnji direktor marketinga, u izjavi za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam