Bugarska i Moldavija se trude da unaprede ekonomske veze

16/05/2012

Postoji potencijal za jačanje bugarsko-moldavske trgovinske i ekonomske saradnje, kažu zvaničnici u Sofiji i Kišinjevu.

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 16.5.2012.

photo

Bugarski premijer Bojko Borisov (desno) dočekuje moldavskog kolegu Vladimira Filata 19. aprila u Sofiji. [Rojters]

Trgovinski odnosi između Bugarske i Moldavije znatno su se proširili u poslednjih 20 godina, ali i dalje ima mesta za napredak, kažu obe strane.

Ukupna trgovinska razmena između dve zemlje 2010. godine zabeležila je porast na godišnjem nivou u iznosu 28,7%, dostigavši 66 miliona evra, navodi bugarsko ministarstvo ekonomije. Prošle godine je premašila 77,6 miliona evra, rekao je moldavski premijer Vladimir Filat tokom posete Sofiji proteklog meseca.

Skoro 56.700 građana te bivše sovjetske republike putovalo je u Bugarsku prošle godine, nešto više u poređenju sa 46.600 tokom 2010, a čine manje od 1% od ukupnog broja stranih turista koji su posetili tu balkansku zemlju, pokazuju zvanični podaci. U međuvremenu, među ukupnim brojem stranih turista koji su posetili Moldaviju 2011. godine bilo je 2,7% Bugara.

Od ove godine moldavski građani koji imaju šengenske vize mogu nesmetano da putuju u Bugarsku.

„Postoje mogućnosti za dalji razvoj bilateralnih ekonomskih odnosa“, rekao je za SETimes Milen Ljubenov, zamenik ambasadora bugarske ambasade u Kišinjevu, uoči FIlatove aprilske posete.

Među nekim specifičnim mogućnostima koje je naveo nalaze se slobodne ekonomske zone u Moldaviji, kao i industrijski parkovi koji se tamo prave. Pored toga, kao članica Zajednice nezavisnih država, Moldavija uživa pravo na bescarinski uvoz iz drugih deset zemalja članica, u kojima su bugarski proizvodi bili prilično popularni u vreme komunizma.

To, kaže ovaj diplomata, pruža dobru poslovnu priliku bugarskim kompanijama.

„Pored toga, Moldavija je počela razgovore o Širokoj i sveobuhvatnoj slobodnoj trgovinskoj zoni sa EU u martu i planira da završi taj proces 2013, čime će se dodatno unaprediti investicioni uslovi u zemlji“, kaže Ljubenov.

Tokom posete Bugarskoj, Filat je izrazio nadu da će biti novih bugarskih investicija u Moldaviji.

„Delimo istu evropsku prošlost i želimo zajedničku evropsku budućnost. Imamo puno toga zajedničkog i nadam se da ćemo u najskorijoj budućnosti povećati broj bugarskih investitora koji su spremni da počnu da posluju u Moldaviji“, rekao je on na ekonomskom forumu u Sofiji.

Prema Ljubenovu, postoje mogućnosti za saradnju na polju energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, proizvodnje vina, industrije hrane i tekstila, kao infrastrukturnih projekata.

Filat i bugarski premijer Bojko Borisov u Sofiji su razmotrili načine za povećanje bilateralne ekonomske saradnje, uključujući energetski sektor.

„Izgradnja gasnog interkonektora sa Rumunijom počeće u maju“, rekao je Borisov posle razgovora. „Tehnički će nas gasna veza koja se gradi između Moldavije i Rumunije spojiti u jedan sistem.“

Ponavljajući podršku Sofije nastojanjima Kišinjeva za pridruživanje EU, bugarski lideri ponudili su pomoć svoje zemlje Moldaviji na njenom putu ka integraciji u EU.

„Moldavija je posebno zainteresovana za razmenu informacija o usvajanju zakona koji će nas približiti EU, jer je evropska integracija naš glavni cilj“, rekao je Filat predsednici bugarskog parlamenta Cecki Cačevoj. „Svaki doprinos zemalja članica EU vrlo nam je važan.“

Krajem prošle godine Bugarska je bila među osam zemalja članica EU koje su potpisale pismo podrške evropskom putu Moldavije.

Slični tekstovi

Loading

Tokom Filatove aprilske posete dve zemlje su potpisale međuvladin sporazum o saradnji u slučajevima katastrofa.

„Sporazumom se definiše generalni okvir saradnje na polju sprečavanja katastrofa, pripravnosti i reagovanja, kao i uslova i procedura za pružanje dobrovoljne pomoći u slučaju katastrofe na teritoriji bilo koje zemlje“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske prosleđenom SETimesu.

Predviđene aktivnosti uključuju obezbeđivanje spasilačke opreme, održavanje zajedničkih ekspertskih sastanaka, konferencija i vežbi, kao i razmenu informacija i obuke.

Prema Ambasadi Moldavije u Sofiji, Kišinjev je dokumenta o vanrednim situacijama potpisao i sa Belorusijom, Rumunijom, Rusijom i Ukrajinom.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam