Sumnje oko jednog od najistaknutijih slučajeva korupcije Kosovu

28/04/2012

Javnost je kritična prema istrazi velikog slučaja korupcije u ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija, koju vode EULEKS i kosovske vlasti.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 28.4.2012.

photo

Fatmir Limaj, u sredini, blizak saradnik premijera Hašima Tačija, našao se na meti istrage EULEKS-a protiv korupcije. [Rojters]

Dve godine nakon pretresa kosovskog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija nema informacija o mogućoj korupciji ili zloupotrebi službenog položaja u ministarstvu i izvan njega, što podstiče sumnje javnosti u spremnost EULEKS-a i kosovskih vlasti da se uhvate u koštac sa krivičnim delima visokog profila.

Na meti istrage našli su se bivši ministar Fatmir Limaj -- blizak politički saradnik premijera Hašima Tačija -- i šef nabavki u ministarstvu Nedžat Krasnići. Mediji su to nazvali najvećim postupkom protiv korupcije na Kosovu.

„Proces se odvijao veoma sporo i u nekom trenutku je skoro zaboravljen“, izjavio je Seb Bitići, izvršni direktor prištinskog Instituta za balkansku politiku.

Krajnji rok od 24 meseca istekao je 23. aprila, nakon čega Specijalno tužilaštvo nije u mogućnosti sa preduzima dalje istražne aktivnosti.

„Nismo videli nijednu optužnicu. Kosovskom javnom mnjenju nije jasno zašto su preduzimane akcije pretresa i hapšenja“, izjavio je za SETimes Petrit Zogaj, izvršni direktor Pokreta FOL, prištinske nevladine organizacije za borbu protiv korupcije.

„U to vreme, šef EULEKS-a je izjavio da su pretresi izvršeni na osnovu sumnje da je zloupotrebljeno 80 miliona evra i da oni imaju dokaze za 2 miliona evra. Izgleda da to nije bilo tako“, rekao je Zogaj.

Međutim, portparol EULEKS-a Blerim Krasnići objasnio je da se analize informacija prikupljenih u poslednje dve godine nastavljaju i posle krajnjeg roka, radi davanja konačne procene u kasnijoj fazi.

„Prema Krivičnom zakonu Kosova, istražne aktivnosti vezane za moguće dodatne optužbe i optužene mogu da se nastave“, rekao je Krasnići za SETimes.

Kritičari takođe tvrde da je tužilaštvo odugovlačilo i ponovo pozvalo Limaja nakon njegovog hapšenja samo tri dana pre isteka krajnjeg roka.

„Prošle su dve godine i EULEKS je čekao do poslednjeg trenutka da donese odluku o slučaju. To pokazuje njihovu ozbiljnost u pogledu borbe protiv korupcije“, rekao je Bitići.

„Kosovskoj javnosti nije jasno zašto je EULEKS-u trebalo toliko vremena kada je tužilac rekao medijima da postoje jasni dokazi“, rekao je Zogaj.

Tužilac je predstavio dokaze koji idu u korist Limaju, izjavio je njegov advokat Tahir Recaj, a prenosi KosovaPres.

„Uveren sam da neće biti optužnice protiv Limaja i nadam se da će tužilaštvo u tom slučaju obustaviti svaku istragu protiv njega“, rekao je Recaj.

Bitići kaže da EULEKS treba da radi na popravljanju svog imidža, ali, pre svega treba da preduzme korake.

„EULEKS bi trebalo sa unapredi izvršenje svojih dužnosti jer do sada nije postigao bilo kakve rezultate vredne pomena, ali je povećavao očekivanja svojim pompeznim izjavama. Akcija u ministarstvu doživljena je kao spektakl, a ne kao ozbiljan pokušaj, a nepostojanje rezultata učvrstilo je to uverenje“, rekao je Bitići.

Slični tekstovi

Loading

Pored toga, tvrdi Zogaj, od kada je EULEKS došao na Kosovo 2008. godine korupcija i organizovani kriminal se nisu smanjili. Osnovni problem Kosova je da ne preovlađuje vladavina zakona, rekao je on.

„Ne mogu reći da je vizija EULEKS-a za budućnost naše zemlje optimistična, kao što ne postoji optimistična vizija ni za kosovske institucije i vladavinu zakona“.

Krasnići je, međutim, rekao da EULEKS nastavlja da radi punom parom, te da trenutno obavlja preko 59 istraga protiv korupcije, a izrekao je 31 presudu.

„EULEKS se bori protiv korupcije u mešovitim istražnim timovima, zajedno sa kosovskim tužiocima i kosovskom policijom. EULEKS će takođe pojačati svoje inicijative za povećanje javne svesti o korupciji i borbi protiv korupcije“, rekao je Krasnići.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam