Kosovski Srbi prinuđeni da biraju između plate iz Prištine ili Beograda

24/04/2012

Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović zatražio je od Srba koju primaju plate i od Prištine i od Beograda da se odreknu kosovske plate.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 24.4.2012.

photo

Srpska vlada saopštila je da će lokalni vladini službenici u podeljenom gradu Mitrovici, koji dobijaju plate i od Srbije i od kosovske vlade, uskoro dobijati samo jednu platu. [Laura Hasani/SETimes]

Desetine kosovskih Srba koji nastavljaju da primaju plate i od Prištine i od Beograda uskoro će, u roku od nekoliko nedelja, morati da se suoče sa izborom.

Srpski zvaničnici zatražili su od njih da se odreknu plate od kosovskih institucija ili će biti otpušteni i izgubiti svoje srpske plate. Upozorenje Gorana Bogdanovića, srpskog ministra za Kosovo, odnosi se na 60 od ukupno 109 lokalnih službenika u Severnoj Mitrovici koji primaju plate iz oba glavna grada.

Već je izražen otpor prema tom zahtevu. Vladin službenik Aleksandar M, koji je zatražio da mu se ne pominje prezime, zato što nije ovlašćen da daje javne izjave, rekao je da prima obe plate i da ne namerava da se odrekne bilo koje. „Ministar prvo treba da objasni gde su nestali milioni koje je srpska vlada dala za nas na Kosovu, jer nikada nismo videli te investicije“, rekao je Aleksandar za SETimes.

Dragan Popović, izvršni direktor Centra za politiku u Beogradu, kaže da Srbija troši oko 500 miliona evra godišnje na Kosovo. „Bilo je izjava srpskih političara da će ta suma biti manja u 2012. godini. Za sada nema smanjenja plata za kosovske Srbe. S obzirom da Srbija nema programsko budžetiranje, teško je reći koja je svrha te potrošnje“, rekao je Popović za SETimes.

Slični tekstovi

Loading

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine i priznalo ga je preko 80 država, uključujući mnoge zemlje članice EU. Međutim, Beograd tvrdi da je on odgovoran za Kosovo, a stanovništvo severa zemlje, gde većinu čine Srbi, više se identifikuje sa Srbijom nego sa Prištinom. Neobavezujući referendum održan ranije ove godine pokazao je da ogromna većina -- više od 99 odsto -- odbacuje vladine institucije iz Prištine u korist institucija Srbije.

Neša N, još jedan kosovski Srbin koji prima duplu platu, i iz Prištine i iz Beograda, smatra da taj zahtev predstavlja samo pozicioniranje uoči izbora 6. maja. „Ne vidim ništa loše što sam plaćen za posao koji obavljam. Dobijam oko 35.000 dinara i 200 evra, što znači da mi obe plate ukupno ne donose više od oko 500 evra mesečno. Bogdanović bi trebalo da dođe i živi u našim uslovima, pa tek onda da priča“, rekao je Neša za SETimes.

Odlukom suda iz 2010. godine smanjene su plate kosovskim Srbima. Ustavni sud Srbije odlučio je da oko 45.000 Srba zaposlenih na Kosovu, u institucijama koje finansira srpska vlada, ne dobija više takozvane „dodatne isplate“ za rad na Kosovu. Odluka se odrazila na lekare, nastavnike, sudije i zaposlene u administraciji.

„Naravno, za ljude koji rade u institucijama obe plate su najbolje rešenje, ali za srpske poreske obveznike to je ogroman problem koji treba rešiti što pre“, rekao je Popović.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam