Kosovski sudovi zatrpani slučajevima izbornih prevara

21/04/2012

Izbori u decembru 2010. godine bili su poremećeni prevarama i manipulacijama. Oni koji su optuženi za te radnje sada izlaze pred sud.

Muhamet Brajšori i Safet Kabaši za Southeast European Times iz Prištine -- 21.4.2012.

photo

Punjenje glasačkih kutija i političke manipulacije bili su veoma rasprostranjeni tokom glasanja. [Rojters]

Tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 1.343 osobe zbog izbornih prevara -- zloupotrebljavanja prava na glasanje i uništavanja glasačkih dokumenata – na izborima u decembru 2010. godine, što je do sada najveći slučaj sa kojim se suočio kosovski pravosudni sistem. Procenjuje se da će protiv još 931 osobe biti podnete optužnice u Prištini i Prizrenu.

Laura Pula, koordinatorka tužilačkog tima koji radi na slučajevima izborne prevare, izjavila je za SETimes da opštinski tužioci rade na tome da se osobe koje su manipulisale glasovima privedu pravdi, dodajući da je to izazov.

„To je prvi krivični postupak te vrste koji se ozbiljno razmatra i morali smo da radimo brzo na slučajevima, koji uključuju proces sa toliko mnogo učesnika“, rekla je Pula.

Seb Bitići, izvršni direktor Instituta za balkansku politiku, izjavio je za SETimes da je kapacitet sudova na Kosovu ograničen u suočavanju sa tako velikim brojem predmeta.

„Kosovo ima najmanju proporciju sudija u Evropi -- 14 sudija na svakih 25.100 stanovnika -- i u toj situaciji kapacitet sudova je slab. Ali, to ne znači da sudovi to treba da koriste kao izgovor za nedostatak suđenja. O predmetima se mora strogo suditi i moraju se izricati oštre kazne da bi se sprečile prevare; ne samo simbolične kazne, kao što se dešavalo do sada“, rekao je Bitići.

Pula je rekla da je za tužilaštvo razjašnjenje izbornih prevara bio prioritet.

„To je stvorilo zabunu tokom opštih izbora u medijima i civilnom društvu. …Da bismo bili transparentni prema svima, objavljivali smo povremene izveštaje o napretku istrage i razjašnjenju manipulacija. Ne možemo samo da posmatramo kada uočimo takve slučajeve prevare i da nam oni ne postanu prioritet“, rekla je Pula.

Bitići se slaže. „Nije važno da li je ili nije postojao nivo naredbe -- manipulisanje izborima je krivično delo i svaki slučaj bi trebalo da bude kažnjen, bez obzira na kojem je nivou“, rekao je on.

„Stepen prevare bio je vrlo velik, a legitimitet institucija narušen … imamo frustraciju među građanima i demokratski proces koji je vrlo zabrinjavajući, posebno imajući u vidu da je Kosovo tek ušlo na put demokratizacije“, rekao je Bitići za SETimes.

Pula kaže da će onima koji budu osuđeni biti zabranjeno da rade u izbornom procesu četiri godine, pored izdržavanja kazne koja im bude izrečena.

„[Biće] i drugih mera koje će preduzeti Centralna izborna komisija i druge institucije, kao što je čišćenje kompletnih biračkih spiskova, organizovanje izbora tokom leta, kada su dani duži, i otvaranje centara za prebrojavanje glasova“, rekao je Bitići.

Pula je rekla da je važno da presude povećaju svest u budućnosti.

„Voleli bismo da odluke budu oštrije, s obzirom da većina presuda uključuje novčane ili uslovne kazne. To nas je podstaklo da uložimo žalbe na skoro sve sudske odluke do sada. Mogu da kažem da smo u preko 90 odsto tih predmeta uložili žalbe.“

Adrijan Bejtulahu iz Građanske demokratije akcije, lokalne nevladine organizacije iz Prištine, bio je posmatrač na izborima.

„Bilo je strašno za demokratiju videti šta se dešavalo u decembru 2010. godine -- predstavnici svih stranaka manipulisali su [glasovima] -- falsifikovali potpise, ovlašćenja i slično, samo da bi pobedili -- [ignorišući] uticaj koji je to imalo na demokratiju i na volju građana“ rekao je Bejtulahu za SETimes.

Slični tekstovi

Loading

Opštinski sud u Uroševcu osudio je u februaru na po šest meseci zatvora trojicu članova izborne komisije -- Naima Sahitija (PDK), Agrona Zećirija (Samoopredeljenje) i Agima Ramadanija (DSK). Njih trojica proglašeni su krivim za nezakonite radnje tokom izbornog procesa 2010. godine u selu Softaj.

Sudsko veće -- kojim je predsedavao Baškim Hiseni -- reklo je da su zvaničnici napunili izbornu kutiju sa 247 imena osoba koje podržavaju njihove kandidate i izvadili 171 glasački listić u korist svojih protivnika.

„Ovim presudama želimo jasno da stavimo do znanja svim članovima komisija koji su uključeni u izbore i onima koji [planiraju da budu] deo sledećih izbora da budu pažljivi i sprovode proces dostojanstveno“, rekao je Hiseni za SETimes. „Sud će nastaviti da izriče kazne svim onim osobama koje su zlopotrebile glasanje, čak i ako se radio o jednom listiću, zato što to ugrožava celokupan proces.“

Odgovarajući na žalbe tužilaštva da sud nije izrekao dovoljno oštre kazne, sudija je objasnio da je nivo umešanosti svakog optuženog različit i da u nekim slučajevima nisu dokazane sve optužbe. „Sud je doneo relativno oštre kazne -- osudili smo te ljude na zatvorske kazne“, rekao je Hiseni.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam