Iran prekida izvoz nafte Grčkoj uoči krajnjeg roka za sankcije EU

17/04/2012

Grčka se bori sa odlukom Irana da zaustavi protok sirove nafte.

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 17.4.2012.

photo

Na proizvodnju u rafineriji sirove nafte u blizini grada Korinta mogao bi da se odrazi prekid snabdevanja iranskom naftom. [Rojters]

Dve glavne grčke rafinerije Helenik petroleum (EL.PE) i grupa Motor Oil, saopštile su 10. aprila da su prestale da dobijaju iransku sirovu naftu, potvrđujući slične izjave iranskih zvaničnika date nekoliko sati ranije.

Svetske novinske agencije takođe su istog dana prenele izveštaje o obustavljanju iranskih isporuka nafte Španiji i planiranju sličnih postupaka protiv Nemačke i Italije, u svetlu odluke EU u januaru da uvede sankcije Iranu zbog spornog nuklearnog programa, koje stupaju na snagu 1. jula.

Mada iranska strana nije precizirala da su sankcije uzrok odluke, Teheran je već prekinuo isporuku nafte Britaniji i Francuskoj.

U izveštajima medija u toj zemlji od prošle nedelje, kao što je internet strana Pres TV, zabrana prodaje dvoma grčkim petrohemijskim gigantima opravdava se tvrdnjama da nisu otplaćivali svoj dug.

U utorak su zvaničnici EL.PE rekli da ta grupa traži nove snabdevače sirovom naftom, kako bi popunila prazninu nastalu odlukom Irana, mada su planovi za nepredviđene situacije počeli da se sprovode odmah nakon odluke EU protiv Irana u januaru.

EL.PE je takođe vlasnik rafinerije OK.TA AD u okolini Skoplja. U izveštajima lokalnih medija tvrdi se da EL.PE okreće severnoafričkim snabdevačima i Rusiji kako bi popunila prazninu.

Direktor kompanije Angelos Stranis izjavio je za SETimes da je EL.PE uvezla oko 25% svoje sirove nafte iz Irana 2011. godine, u odnosu na 7% u 2010. godini. On je rekao da potrebe njegove kompanije iznose otprilike 325.000 barela dnevno.

On, međutim, nije želeo da iznosi detalje strategije te grupe.

Slični tekstovi

Loading

„Naš stav je da ne komentarišemo javno svoju trgovinsku politiku“, rekao je Stranis, dodajući da zastoj u uvozu iranske nafte neće uticati na cene na pumpama.

U međuvremenu, finansijski direktor Motor Oil-a Petros Canetakis rekao je u izjavi novinarima da su transakcije njegove kompanije sa Iranom obustavljene „već izvesno vreme“.

Bez obzira da li se postupak Irana posmatra kao „kontrasankcije“, novinar Janis Kanupakis, koji prati energetski sektor, rekao je za SETimes da bankovne transakcije sa iranskim naftnim sektorom u poslednje vreme već postaju sve teže.

Ataše za medije u Ambasadi Irana u Atini Mahmud Baladi jednostavno je ponovio da njegova vlada nije dala zvaničan razlog za prestanak isporuka nafte za Grčku i druge zemlje EU. Dan kasnije, iranski ministar za naftu Rostam Kasemi rekao je da je Teheran zaista prestao da izvozi sirovu naftu dvema grčkim rafinerijama, ne ulazeći u detalje.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam