Gušeći se u izduvnim gasovima, Srbija traga za prevozom boljim za životnu sredinu

16/04/2012

Vlada, preduzeća i organizacije civilnog društva pokrenuli su programe za hvatanje u koštac sa problemom zagađenosti.

Katica Đurović za Southeast European Times iz Beograda -- 16.4.2012.

photo

Ulice za bicikle, projekat koji promoviše biciklističku kulturu i ekološki svestan prevoz, dobija na popularnosti u Srbiji. [Katica Đurović/SETimes]

Ozbiljnost zagađenosti od izduvnih gasova u Srbiji navodi lokalne i međunarodne projekte da podstiču korišćenje energetski efikasne tehnologije, biogoriva i bicikala, uz primetne rezultate -- ali svi koji u njima učestvuju kažu da je potrebno učiniti još toga.

Srbija je peti najveći proizvođač ugljen-dioksida u Evropi, iza Albanije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Međunarodni centar za kvalitet goriva svrstao je Srbiju na 93. mesto među 100 zemalja po emisijama CO2, zbog visoke koncentracije sumpora u gorivu, koji zagađuje više od drugih derivata.

„Uvođenje energetski efikasnih tehnologija radi smanjenja korišćenja goriva bar za polovinu po pređenom kilometru hitno je neophodno“, rekla je za SETimes Jovanka Arsić-Karišić iz nevladine organizacije Centralnoevropski forum za razvoj.

Arsić-Karišić je rekla da Srbija mora početi da radi brže na razvoju energetski efikasnog prevoza i zbog uslova za pridruživanje EU.

Prema energetskoj politici EU, vozila treba da prepolove emisije izduvnih gasova i udvostruče uštedu energije.

„Procenjuje se da će potrošnja goriva za nove automobile biti smanjena za 50 odsto u 2030, u poređenju sa 2005“, rekao je Bojan Kovačević, zamenik direktora srpske Agencije za energetsku efikasnost, u izjavi za SETimes.

Javni prevoz u Srbiji preduzima neke male korake ka većoj efikasnosti. U upotrebi su, kako su popularno nazvani, „ekološki“ autobusi, koji koriste prirodni gas. Beograd ih ima deset, a Novi Sad šest.

Ti autobusi se proizvode lokalno, u fabrici Vulović u Kragujevcu, a proizvođač je osigurao ugovor za 32 autobusa. Vlada će subvencionirati proizvođača, u pokušaju da se uskladi sa politikom EU da do 2020. godine 20 odsto vozila bude na prirodni gas.

Beograd planira da kupi još 280 duplih autobusa po dužini i 120 regularne dužine, koji rade na prirodni gas, čime će se prepoloviti potrošnja goriva u sistemu javnog prevoza, kaže Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda.

„Ovo je naš doprinos projektu čišćenja Srbije. Želimo da ostavimo čistiji Beograd sledećoj generaciji i zato kupujemo ekološka vozila i sadimo drveće“, rekao je Antić.

Drugi način da se smanje emisije, kažu eksperti, jeste korišćenje biogoriva, a posebno biodizela. Viktorija grupa je jedini proizvođač biodizela u Srbiji, ali ne može da prodaje svoj proizvod.

„Cena biodizela nije regulisana, ali ako budemo oslobođeni akciznog poreza kao u drugim zemljama regiona i u EU, biodizel može da se stavi na raspolaganje“, kaže Jelena Mitrović, menadžerka na projektima Viktorija grupe, u izjavi za SETimes.

Srbija ima potencijal da proizvodi 200.000 tona biodizela, a eksperti kažu da to u budućnosti može da bude glavni izvozni proizvod, jer je potražnja širom Evrope velika. Slovenija je pokazala interesovanje za kupovinu srpskog biodizela.

Uslovi za proizvodnju biodizela -- koji se pravi od uljane repice, sojinog i suncokretovog ulja -- u Srbiji su ogromni, s obzirom da tih useva ima u izobilju i da postoji velika naftna industrija.

Srpski zakon o akcizama ne primenjuje se za tečna goriva koja se u potpunosti proizvode od biljnih sirovih materijala, ali se primenjuje na derivate koji sadrže mali procenat biogoriva.

Proizvođači, međutim, plaćaju akcizu, jer biogorivo nikada nije čisto -- pomešano je sa benzinom i dizelom -- s obzirom da se dobija preradom sirove nafte, za koju je već naplaćena akciza.

„Projekcija je da će do 2020. godine udeo biogoriva dobijenih preradom uljarica, zrna soje, šećera i druge biomase na srpskom tržištu dostići 2 miliona tona“, rekao je Kovačević.

Tri fabrike u Hrvatskoj i jedna u Bosni i Hercegovini takođe proizvode biodizel, ali je proizvodnja relativno mala. U Hrvatskoj ona iznosi 40.000 tona. Sa druge strane, Rumunija proizvodi 3 miliona tona.

Pored čiste tehnologije i biogoriva, civilno društvo i međunarodne organizacije podstiču alternativne vidove transporta.

UNDP Srbija pokrenuo je je 2010. godine projekat podsticanja održivog prevoza u Beogradu, koji dobija na popularnosti.

Slični tekstovi

Loading

„Cilj celokupnog projekta je da se smanji gradska emisija izduvnih gasova u Beogradu povećanjem učešća biciklista u saobraćaju i pružanjem programskog okvira za razvoj održivog javnog transporta u Beogradu“, rekla je za SETimes Nataša Martins, portfelj menadžerka UNDP-a.

Istraživanje UNDP iz 2010. pokazalo je da samo jedan procenat građana koristi bicikle kao prevozno sredstvo.

Aktivistička grupa Ulice za bicikle prihvatila se izazova. Biciklisti, kojima se sve više pridružuju njihovi prijatelji i entuzijasti, voze ulicama Beograda svakog poslednjeg petka u mesecu, promovišući potrebu ekološki svesnog transporta.

„Biciklizam je zdrav i ne izaziva bilo kakvo zagađenje ili buku, pa je stoga najefikasnije i najodrživije prevozno sredstvo u gradovima“, ističe Milan Borić, aktivista Ulica za bicikle, u izjavi za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam