Eksperti predlažu zajedničku aviokompaniju za zapadni Balkan

12/04/2012

Pristalice kažu da bi to značilo manje cene karata i direktne letove.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 12.4.2012.

photo

Sve je više letova za opsluživanje srpskog, hrvatskog i kosovskog tržišta. [Rojters]

Andrea Dimitrov, putnik iz Bugarske, ubija vreme na aerodromu u Tirani. Njegov vezani let, kojim treba da stigne kući, odvija se preko Beča, što za njega predstavlja skretanje sa puta od skoro 800 km.

„Let je preko Beča, jer nema direktnog leta i karta je enormno skupa. Platio sam 370 evra; mogao bih da dobijem jeftiniju iz Sofije za London“, rekao je Dimitrov.

Ukupno gledano, globalna finansijska kriza značila je lošija vremena za aviokompanije, a pokazalo se da ni zapadni Balkan nije izuzetak. Dok neke zemlje, kao što je Srbija, imaju avioprevoznike koji su u vlasništvu države, Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska u potpunosti su privatizovale svoje ili su zadržale udeo u aviokompanijama, poput Kroejšan erlajnsa i Adria ervejza. Relativno malo tržište i broj aviokompanija naveli su neke eksperte da pozovu na uspostavljanje zajedničkog avioprevoznika, koji bi mogao da opslužuje celokupan region.

„Ako se nacionalne aviokompanije spoje u jednu regionalnu, to bi donelo stabilnost na tržištu, pale bi cene karata i [podstakla bi se] poštena konkurencija prema većim evropskim aviokompanijama prisutnim na tržištu“, rekao je za SETimes Dritan Keliju, profesor ekonomije i šef Balkanskog centra za ekonomiju i trgovinu.

Jedina aviokompanija koja trenutno funkcioniše u Albaniji je privatna kompanija BelEr. U novembru 2011. godine albanska Agencija za civilnu avijaciju oduzela je dozvolu Albanian erlajnsu kako bi sprečila da bude dodat na listu aviokompanija koje je zabranila EU. Aviokompanija je privatizovana nešto više od dve godine pre toga.

U Srbiji je vlada više puta pokušala da privatizuje nacionalnog avioprevoznika JAT ervejz, ali bez uspeha. Najveći regionalni avioprevoznik i dalje je Turkiš erlajns, koji povećava svoje usluge na zapadnom Balkanu.

Ali Genc, potpredsednik Turkiš erlajnsa za odnose sa medijima, rekao je za SETimes da je aviokompanija uvela dva leta dnevno za Beograd, deset letova nedeljno za Prištinu, Skoplje, Tiranu i Sarajevo, a planira da doda još jedan let za Podgoricu tokom letnje sezone.

„Mi sarađujemo sa puno partnera u balkanskom regionu“, rekao je Genc. „Uvek smo spremni da sarađujemo sa bilo kojim partnerom koji može da prati kvalitet naših usluga.“

„[Trenutno] letimo u sve prestonice na Balkanu. Mi smo kompanija koja brzo raste i širimo svoje poslovanje u celom svetu, uključujući balkanski region. Postigli smo veliki napredak u regionu, što se može videti po ciframa“, dodao je Genc.

On kaže da je balkansko tržište vrlo nezgodno. „Nema dubine tržišta i tržište je vrlo osetljivo na cene. Pozitivna činjenica u pogledu regiona je da postoji konstantan rast na tržištu. Skoro 80 odsto tržišta usmereno je ka zapadu. Sa našim novim modelom mreže nameravamo da imamo veći udeo na tom tržištu i mi vidimo određeni napredak“, rekao je Genc.

Slični tekstovi

Loading

Keliju navodi da srpsko, hrvatsko i kosovsko tržište vide povećanje broja letova.

„Hrvatska je turistička destinacija, a i Kosovo i Srbija -- zbog velike dijaspore u inostranstvu -- vide veliko povećanje letova. Prištinski aerodrom je za mnoge sada način za odlazak u Makedoniju ili Albaniju, zbog blizine tih zemalja.“

Kosovo je jedina zemlja u regionu koja nema privatnog avioprevoznika ili avioprevoznika u vlasništvu vlade, što omogućava različitim kompanijama koje lete za Prištinu da kontrolišu cene.

Bljerim Meta, doktor koji živi u Nemačkoj, rekao je za SETimes da bi izabrao kosovsku aviokompaniju kada bi to bila opcija. „Ona bi kontrolisala cene i kosovska dijaspora bi slala novac za karte direktno na Kosovo, a ne na neko drugo mesto.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam