Stranke i građani protive se odlaganju izbora u BiH

10/04/2012

Stranački lideri, analitičari i građani kažu da odlaganje lokalnih izbora nije ništa drugo nego mera za smanjenje troškova.

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 10.4.2012.

photo

Mnogi birači tvrde da odlaganje lokalnih izbora BiH neće doneti znatne promene, nego produžiti mandat vladajućih stranaka za još dve godine. [Rojters]

Predlog dve najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) da se predstojeći lokalni izbori odlože dve godine suočava se sa protivljenjem i drugih stranaka i nekih birača.

Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije kažu da bi njihov predlog o usklađivanju lokalnih izbora sa opštim izborima 2014. godine pojednostavio skupi izborni proces BiH.

Međutim, mnogi stranački lideri u BiH kažu da je da je svrha predloga da se produže mandati te dve stranke, prožeti ekonomskim poteškoćama. Pripreme za jesenje izbore već su počele, a precizan datum oktobarskih izbora trebalo bi da bude saopšten sledećeg meseca.

„To nije pokušaj da se poboljša izborni proces, nego da se produži njihova dugogodišnja vladavina koja je dovela zemlju u katastrofalnu situaciju“, kaže za SETimes Zoran Đerić, potpredsednik Partije demokratskog progresa.

„Glasanje je ustavno pravo svih građana BiH i naša stranka definitivno neće podržati inicijativu“, rekao je Đerić.

Predlozi o spajanju izbora zabeleženi su i ranije na Balkanu. Srbija održava lokalne, parlamentarne i predsedničke izbore 6. maja. Makedonija je smanjenje troškova navela kao razlog za svoju odluku da održi lokalne i predsedničke izbore istog dana 2009. godine.

Dok su manje stranke u BiH kategorično odbijale predlog, Socijaldemokratska partija, koja je nedavno imala veliki publicitet, nakon što je potpredsednik Željko Komšić podneo, a potom povukao ostavku, još nije zauzela stav.

Neki smatraju da je ovaj predlog pokušaj dve najveće stranke u BiH da skrenu pažnju birača sa rasprave između Komšića i Socijaldemokratske partije.

„To je jedan u nizu poreza kojima se skreće pažnja sa važnih stvari“, rekla je Lela Šehović, 41-godišnja pravnica iz Tuzle, u izjavi za SETimes.

Uprkos tome, neki poslanici, kao što je Mato Franjičević iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, kaže da su spremni da razmotre predlog. „Međutim, bez uverljivih argumenata o tome zašto je taj potez racionalan i opravdan, ja neću podržati tu ideju“, rekao je Franjičević za SETimes.

Sarajevski inženjer Bojan Bakić, 28, izjavio je za SETimes da bi odlaganjem izbora moglo da se uštedi nešto malo, ali ni izbliza dovoljno da bi se to odrazilo na budžet.

Slični tekstovi

Loading

„Postoji hiljadu načina da štede, ali političari jednostavno ne slušaju stručna mišljenja“, rekao je Bakić.

„Dve stranke su godinama iracionalno trošile novac poreskih obveznika“, ukazuje Tanja Topić, politička analitičarka Fondacije Fridrih Ebert, u izjavi za SETimes.

Topić tvrdi da je inicijativu praktično nemoguće sprovesti; ona prvo zahteva promenu izbornog zakona i ustava.

„Ako žele da uštede, mogu da pomere opšte izbore da budu održani ove godine, pa da se svi izbori održe ove godine“, rekla je Topić.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam