Eksplozija dovela do eskalacija nemira u Mitrovici

10/04/2012

Posle bombaškog napada u kojem je poginuo jedan kosovski Albanac usledili su pozivi na uvođenje vanrednog stanja na severu Kosova.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 10.4.2012.

photo

U podeljenom gradu Mitrovici događa se etnički motivisano nasilje od 1999. godine. [Rojters]

Posle eksplozije u nedelju (8. aprila) ujutru u stambenom kompleksu u Mitrovici, u kojoj je poginuo jedan kosovski Albanac, a dvoje njegove dece je ranjeno, jedna politička stranka pozvala je predsednicu Kosova Atifete Jahjagu da proglasi vanredno stanje na severu zemlje.

Pokret Vetvendosje takođe je saopštio da će zatražiti od albanskog predsednika Bamira Topija da pozove na održavanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN i stalnih predstavnika NATO-a.

Stambeni kompleks Tri solitera, gde je bomba bila postavljena, naseljen je Albancima, u većinski srpskom delu tog podeljenog grada.

Vlada je osudila napad, nazivajući ga „kriminalnim i terorističkim činom“.

Sporadično nasilje između Albanaca i Srba u na žarišnom području severnog Kosova dešava se od 1999. godine.

Trenutno Srbija planira da održi lokalne izbore 6. maja u ovom podeljenom gradu, omogućavajući Srbima da izaberu gradonačelnike za lokalne vlasti. Kosovo je saopštilo da će sprečiti izbore, ako je potrebno i silom.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar pozvao je na mir.

„Bio sam šokiran kada sam čuo za bombaški napad u Mitorovici, u kojem je poginuo Selver Haradinaj… Nadam se da će istraga biti obavljena brzo i uspešno. U međuvremenu, apelujem na sve zajednice da ostanu smirene i prepuste slučaj policiji“, navodi se u Žbogarovom saopštenju.

„Dalji činovi nasilja ne mogu i ne smeju da se tolerišu. Takvi činovi samo mogu da ugroze mir i stabilnost na Kosovu“, rekao je on.

Portparol policije Besim Hoti izjavio je da vlasti nastavljaju istragu. On je rekao da policija, u saradnji sa drugim opštinskim vlastima, pokušava da pruži veću bezbednost građanima Mitrovice, kao i da smanji tenzije na tom području.

„Imamo izuzetno napetu situaciju, [i povećanu] zabrinutost stanovnika -- ne samo na severu, albanskih i srpskih stanovnika -- nego svih stanovnika u opštini i šire“, izjavio je Hoti za Radio Slobodnu Evropu u ponedeljak.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da se stiče utisak da su napad izveli profesionalci.

U ponedeljak je oko 200 Srba sprečilo policiju da postavi stražarske kućice oko stambenog kompleksa, prisiljavajući policajce da se povuku u južni deo grada.

Skender Deliju, izvršni direktor prištinskog Instituta za krivične studije i bezbednost, izjavio je za SETimes da očekuje povećanje tenzija narednih nedelja, uoči srpskih izbora 6. maja.

„Jasno je da ni Kosovska policija, ni KFOR ni EULEKS, nemaju kontrolu nad severom i da imaju ograničen pristup -- zbog čega je sprečavanje takvih činova nemoguće. Na meti će se naći multietnička naselja, jer su tenzije u tim oblastima uvek visoke“, rekao je Deliju za SETimes.

On kaže da je vladina ocena da je to „teroristički čin“ tačna, s obzirom na nivo incidenta.

„Bacanje eksploziva u stan u kojem su živeli bračni par i njihovo četvoro dece, samo zbog etničke pripadnosti ili bilo kojih drugih razlika, jeste teroristički čin -- to pokazuje da će vlada narednih meseci i nedelja koristiti oštru retoriku“, rekao je Deliju.

Škurte Sadiku iz Centra za istraživanje sukoba izjavila je za SETimes da su zajednice zabrinute da bi bezbednosna situacija mogla da eskalira.

„Znamo iz iskustva da takvi incidenti dovode do [dodatnih] tenzija i nemira u Mitrovici. Ljudi su zabrinuti da bi to ponovo moglo da se dogodi“, rekla je Sadiku.

Ona je dodala da policija i KFOR treba da pokažu svoje prisustvo i preduzmu mere.

„Tamo više ne postoji poverenje u policiju i KFOR, zato što osobe koje počine takve radnje retko budu uhapšene i izvedene pred lice pravde. Bezbednosne institucije gube poverenje građana, a nadamo se da neće izgubiti ograničenu kontrolu koju tamo imaju.“

Građani u Mitrovici takođe su osudili taj čin i plaše se posledica.

Slični tekstovi

Loading

„Plašim se da bi i mi na jugu mogli da budemo napadnuti. Nadam se da će takvi činovi biti sprečeni i da niko više neće biti povređen. Umorni smo od nasilja i sukoba“, izjavio je za SETimes 70-godišnji Rahman Krasnići iz Mitrovice.

„Brinem se za svoju decu i njihovu bezbednost. To može da se dogodi svakom, a niko ne nudi promene“, izjavila je za SETimes 29-godišnja Lejla Popović iz severne Mitrovice.

Nekoliko sati nakon eksplozije 66-godišnjeg kosovskog Srbina napala su i povredila tri etnička Albanca u naselju Suvi Do, izvestili su mediji.

Vladimir Denović pretrpeo je teške povrede glave i grudnog koša, saopštili su njegovi lekari.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam