Srednja škola za Rome izazvala konfuziju u Rumuniji

30/03/2012

Inicijativa za otvaranje srednje škole za mlade Rome izaziva kontroverzu unutar zajednice.

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 30.3.2012.

photo

Škola će se nalaziti u bivšoj vojnoj bazi u bukureštanskom Okrugu 5, u kojem živi znatan broj Roma. [Gabrijel Petresku/SETimes]

Romske nevladine organizacije u Rumuniji žestoko kritikuju predlog o otvaranju srednje škole za mlade iz te zajednice u Bukureštu, jer je projekat od samog početka poremećen nizom zbunjujućih izjava.

Sve je počelo 13. marta, kada je premijer Mihaj Razvan Ungureanu najavio finansiranje prve srednje škole u zemlji sa nastavom na romskom jeziku, na osnovu projekta koji je manjinska poslanička grupa podnela parlamentu pre nekoliko godina.

Cilj škole, koja će se nalaziti u napuštenoj vojnoj kasarni, koju je dalo na korišćenje ministarstvo odbrane, jeste zaustavljanje vrlo visoke stope prekida školovanja među romskom decom.

Međutim, Varujan Pambučijan, jedan od inicijatora i lider manjinske poslaničke grupe u Predstavničkom domu, donjem domu parlamenta, naglasio je da će se časovi održavati rumunskom, a romska deca imaće pristup časovima romskog jezika i civilizacije samo u srednjoj školi. Pambučijan je ovu zbrku povezao sa Ungureanuovim lapsusom.

Romski lideri žestoko reaguju na ovu konfuziju. „Ovo pokazuje da ne znaju šta hoće“, kaže za SETimes Magdalena Mataše, izvršna direktorka Romani krisa, vodeće nevladine organizacije romske zajednice.

„Oni su samo bacili ideju, bez prethodne javne debate ili bilo kakvog konkretnog dokumenta kojim bi se podržao ovaj projekat. To je haotična i improvizovana inicijativa. Romski narod ne može više da se koristi kao instrument za političke manevre“, dodala je ona.

„U trenutnom obliku, inicijativa je i neka vrsta segregacije i diskriminacije: etničkim odvajanjem romskih studenata od ostalih tako što su primorani da pohađaju časove romskog jezika i civilizacije. Zakonom su predviđene samo integrisane škole sa nastavom na romskom ili dvojezične škole“, dodaje ona.

Mataše navodi da sistem nastave na romskom ne može da se napravi preko noći. „Ne postoje školski udžbenici na romskom jeziku, niti nastavnici srednjih škola koji bi držali nastavu na romskom. Potrebna je bar decenija da se stvore ti resursi, kako bi se počelo sa ozbiljnim nastavnim sistemom na romskom.“

Ova inicijativa je samo skretanje pažnje, kaže ona. Projekat je javno predstavljen kako bi se skrenula pažnja javnosti sa žestoke debate u vladajućoj tročlanoj koaliciji o osnivanju medicinske škole na mađarskom jeziku u Targu Murešu, što je dovelo koaliciju na ivicu raspada.

Pambučijan je branio svoju inicijativu. „Pre svega, cilj mog projekta nije da se rešava etnički problem, nego socijalni“, rekao je on za SETimes.

Slični tekstovi

Loading

„Želimo da napravimo srednju školu za siromašne zajednice i da mladima tamo damo posao, da ih pretvorimo u poreske obveznike, a ne u kriminalce. Časovi će biti na rumunskom jer mi treba da pripremimo te mlade ljude za društvo u koje će se integrisati. Sa druge strane, budimo iskreni: mnogi mladi Romi i ne govore romski jezik“, rekao je on.

„Romska zajednica se suočava sa ogromnim problemima i ako se ne pozabavimo njima na pravi način, ako ne shvatimo odakle potiču, onda ne možemo da ih rešimo. Ako se vlasti ne umešaju, oni nemaju nikakvu šansu, jer ih i unutar i izvan zajednice drže u mraku i neznanju“, dodao je Pambučijan. On je rekao da priprema tri „koherentna programa“ za romsku zajednicu, kojima su obuhvaćene tri oblasti: obrazovanje, zdravstvo i rad.

Florea Stanku, 43-godišnji Rom koji je vlasnik cvećare u Bukureštu, rekao je za SETimes: „Smešno je da se, sa jedne strane, zalažu za obrazovanje kao za način da se romska zajednica izvuče iz bede, ali, sa druge strane,ne preduzimaju konkretne korake u tom smeru ili, ako ih preduzimaju, ispostavi se da se radi o običnim oklevanjima“.

„Obrazovanje je ono što će izvesti ovu zajednicu iz tame. Nesumnjivo je da nema drugog načina. Ali, to ne može da se učini sve dok nas iskorišćavaju i upotrebljavaju samo kao izborno sredstvo. Mislim da iskra mora da se pokrene iznutra.“

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam