Veća ovlašćenja za predsednika Kosova

28/03/2012

Predloženi amandmani na ustav predviđaju izbor predsednika direktnim glasanjem na izborima i veća ovlašćenja za šefa države.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 28.3.2012.

photo

Ako se usvoje predložene promene, Kosovo će, baš kao i neke susedne zemlje, birati predsednika na direktnim predsedničkim izborima. [Rojters]

Predsednik Kosova biraće se direktnim glasanjem građana i dobiće široka ovlašćenja, pa bi ta funkcija mogla da postane jedna od najmoćnijih u regionu, ako se usvoje predlozi koje je prošle nedelje usvojila kosovska parlamentarna komisija.

Prema predloženim amandmanima, predsednik Kosova bi ujedno bio i šef Kosovske bezbednosne agencije (KSC), važnog političkog tela koje odgovara predsedniku vlade. Amandmani bi predsedniku dodelili i ovlašćenje da postavlja sudije, tužioce, ombudsmana i ambasadore.

Predložene promene razmatraće ustavni sud i parlament. Ako budu usvojene, predsednički izbori biće održani šest meseci po stupanju na snagu amandmana.

U još nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope -- Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj -- predsednik se bira na izborima. Međutim, dodatna ovlašćenja predložena za šefa države na Kosovu tu funkciju bi učinila jednako moćnom, ako ne i moćnijom od predsednika u susednim državama.

Kosovskog predsednika trenutno bira parlament. Predsednica Atifete Jahaga, bivša policajka, izabrana je prošlog proleća kao kompromisni kandidat, do usvajanja ustavnih promena.

Čak i u postojećem obliku, šef države je moćna figura u odnosu na svoje kolege u regionu, kaže za SETimes predsednik parlamentarne komisije Asim Bajrami.

„Komisija se trudila da se zadrži u parlamentarnim okvirima jer je premijer i dalje glavni vršilac izvršne vlasti koji se bira iz parlamentarne većine“, kaže Bajrami.

Neki stručnjaci, kao što je profesor Prištinskog univerziteta Beljuju Bećaj, kažu za SETimes da će novi predsednik Kosova imati „slična ovlašćenja kao predsednici Srbije i Albanije u domenu bezbednosti“.

Šefovi tih država nalaze se na čelu njihovih saveta za bezbednost, pored toga što su i vrhovni komandanti oružanih snaga. Predsednik Srbije ima ovlašćenje da proglasi vanredno stanje uz saglasnost vlade i može da usvoji mere radi uspostavljanja reda i održavanja mira.

Predsednik Albanije, koga ne biraju na izborima, takođe je šef visokog saveta pravosuđa preko kog postavlja sudije, daje pomilovanja, dodeljuje državljanstvo i imenuje i smenjuje diplomatske predstavnike.

Međutim, situacija na Kosovu je jedinstvena, zbog prisustva međunarodnih snaga na teritoriji zemlje. „To menja situaciju na Kosovu, ne u smislu datih ovlašćenja, već u pogledu korišćenja tih ovlašćenja“, kaže Bećaj. On dodaje da je prisustvo NATO-a u zemlji još uvek veoma važno, uprkos eventualnim novim ovlašćenjima predsednika ili nekog drugog zvaničnika.

„Potencijalne opasnosti za regionalnu bezbednost ne zavise od normativnih ovlašćenja ili ustavnih ovlašćenja, već od faktičkih ovlašćenja na terenu i faktičkih mogućnosti. U ovom trenutku ne postoji osoba koja bi predstavljala takvu pretnju“, kaže Bećaj.

Drugi predlozi da se predsedniku daju još veća ovlašćenja, kao, na primer, da imenuje i smenjuje šefa obaveštajne agencije i guvernera centralne banke, nisu prošli. Njihovi protivnici tvrdili su da bi na taj način predsednik potpuno dominirao kosovskim sistemom.

Slični tekstovi

Loading

„Ako se uzme u obzir šta se dešavalo u prošlosti, kao i našu političku kulturu, snažan predsednički sistem bi mogao da teži diktaturi ili totalitarnoj vladavini. Kosovo ne bi trebalo da odstupa od evropskog karaktera i tradicije parlamentarnih republika“, kaže za SETimes Ramadan Ilazi, osnivač nevladine organizacije Fol.

Ilazi takođe tvrdi da način na koji se bira šef države ne bi trebalo da određuje kakva će biti predsednička ovlašćenja. „Makedonija je primer zemlje u kojoj se predsednik bira direktno na izborima, ali su mu ovlašćenja više ceremonijalne prirode“, kaže Ilazi.

Prištevac Ljuan Ibraj kaže da su amandmani dobrodošli jer će razgraničiti ovlašćenja raznih grana vlasti, ali i da bi direktno biranje predsednika na izborima uticati na političku stabilnost Kosova.

„Političke stranke neće imati uticaj na predsednika; samim tim, to neće biti parlamentarni, već narodni predsednik“, kaže Ibraj.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam