Suočeno sa izazovima, Kosovo traži investitore za energetski sektor

27/03/2012

Kosovo traži investicije kako bi izašlo na kraj sa hroničnim nestašicama struje i neadekvatnom proizvodnjom i distributivnim mrežama. Eksperti kažu da se zemlja suočava sa teškom bitkom.

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 27.3.2012.

photo

Kosovska termoelektrana na ugalj Kosovo A u blizini Prištine jedan je od dva glavna proizvođača energije, ali je i među vodećim zagađivačima. [Rojters]

Četiri konzorcijuma nadmeće se za veliki energetski ugovor na Kosovu, koji bi omogućio pobedniku da vodi jednu od dve glavne elektrane u zemlji, otvori rudnik uglja i izgradi novu elektranu za koju se zvaničnici nadaju da će vrlo pozitivno uticati na rešavanje energetskih problema zemlje.

Pobednik tendera gradiće prvu privatnu elektranu za proizvodnju čiste energije na Kosovu, između južnih kosovskih opština Klina i Istok. Elektrana, koja će imati imati kapacitet oko 300 megavata, opsluživaće region Prištine i moći će da izvozi struju u Crnu Goru i Albaniju. Izgradnja će početi već 2013. godine.

Pobednička grupa takođe će preuzeti jednu od dve termoelektrane na ugalj na Kosovu – Kosovo B – i upravljaće novim rudnikom, kako bi iskoristila prednosti velikih rezervi lignita, koje se procenjuju na 14 milijardi tona.

Ugovor se opisuje kao najveća investiciona prilika Kosova. Vlada je zaključila prvu fazu tendera za novu elektranu 6. marta, a sada se nada da će do kraja godine imati investitora.

„Ako uspemo da saopštimo preferiranog ponuđača, krenućemo dalje sa zaključivanjem [sporazuma]“, rekao je ministar za ekonomski razvoj Besim Bećaj.

Među kompanijama koje se nadmeću za ugovor su Adani Pauer/PT Adani Global, konzorcijum iz Indije i Indonezije; AES Elektrik Ltd/Demir Eksport A, tursko-američki konzorcijum; Park Holding iz Turske; i PPC/KonturGlobal LLP, konzorcijum grčkih, britanskih i američkih kompanija.

Svetska banka će biti kooinvestitor, a vlada se nada da će imati deo deonica u Kosovu B.

Kosovo već dugo muče nestašice struje i česti prekidi u snabdevanju. Proizvodnja energije u lokalnim elektranama ometena je hroničnim tehničkim problemima, uključujući neke izazvane višestrukim udarima groma koji su unazadili proizvodnju.

Kosovska elektrana Kosovo A ne radi punim kapacitetom i zvaničnici planiraju da je zatvore kada se izgradi nova elektrana. Te dve elektrane takođe se nalaze među najgorim zagađivačima na Kosovu.

Kultura neplaćanja računa za struju Kosovskoj elektroenergetskoj korporaciji (KEK) – neprikupljen dug dostigao je preko 400 miliona evra – kao i rasprostranjena krađa energije, pogoršavaju situaciju.

Kritičari vladinog plana da se otvori nova privatna elektrana i da se privatizuje Kosovo B kažu da se ona suočava sa znatnim izazovima.

„Nivo korupcije je vrlo visok i ima je negativan uticaj na percepcije investitora“, rekla je šefica kosovskog Centra za upravljanje i javnu politiku Arjeta Demiri u izjavi za SETimes.

Istraživačica na polju energetike Florentina Krasnići tvrdi da bi vlada umesto toga trebalo da promoviše investicione mogućnosti za obnovljive izvore energije, kako bi se ispunili standardi EU.

Slični tekstovi

Loading

„Kosovo ne treba samo da bude usmereno na lignit, nego i da ispuni kriterijum EU koji se odnosi na 20 odsto zavisnosti energetskog sektora od obnovljive energije. To bi trebalo da bude važan prioritet – koji bi lako privukao investitore“, rekao je Krasnići za SETimes.

Ona je pomenula da je najatraktivniji projekat koji Kosovo može da ponudi investitorima povezivanje sistema grejanja sa elektranama. „Time će se ponuditi vrlo praktično rešenje za grejanje u Prištini“, rekla je ona.

Ekspert iz Privredne komore Kosova Besnik Cecilija izjavio je za SETimes da su trenutni napori izazvali određeno interesovanje.

„Vidimo povećanje interesovanja investitora za energetsko polje vodenih izvora i takođe interesovanje za energiju nastalu od urbanog otpada“, rekao je Cecilija.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam