Kazna medijskom mogulu obnovila debatu u Makedoniji

21/03/2012

Neki tvrde da je presuda Veliji Ramkovskom napad na slobodu medija, ali drugi tvrde da dokazi o njegovim krivičnim delima govore suprotno.

Klaudija Lutovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 21.3.2012.

photo

Medijski mogul Velija Ramkovski osuđen je na 13 godina zatvora zbog utaje poreza i pranja novca. [Tomislav Georgijev/SETimes]

Krivična presuda i zatvorska kazna medijskom mogulu Veliji Ramkovskom, koji je često kritikovao makedonsku vladu, mogla bi da zaplaši medije, kažu novinari u toj maloj balkanskoj državi.

Ramkovski, bivši vlasnik televizijske stanice A1, četiri novine i drugih preduzeća, osuđen je u krivičnom sudu u Skoplju 14. marta na 13 godina zatvora, zbog pranja novca, kriminalne zavere, zloupotrebe položaja i utaje poreza; 19 saučesnika dobilo je zatvorske kazne u trajanju dve do sedam godina.

A1 TV i četiri novine zatvoreni su zato što nisu plaćali porez, niti ispunjavali obaveze prema kreditorima.

„Utisak je da su koraci preduzeti prema medijima, za koje su izrečene presude, selektivni, te da institucije ne koriste iste metode u sprovođenju zakona prema svim medijima“, rekla direktorka Medijskog instituta Makedonije Biljana Petkovska za SETimes.

Neki novinari, a posebno bivši zaposleni u A1 TV, tvrde da taj slučaj, pod nazivom „Paukova mreža“, predstavlja borbu između vlade i tada najmoćnije TV stanice u Makedoniji, koja je kritikovala njenu politiku i podržavala opoziciju.

„Trenutni politički establišment staviće pod potpunu kontrolu svaku slobodnu misao i svako mišljenje koje je protiv njega. Njegov cilj, a danas se to i pokazalo, bio je da ućutka A1 TV i Veliju Ramkovskog, kao nosioce borbe protiv diktature [premijera] Nikole Gruevskog“, kaže bivši urednik A1 TV i poslanik opozicione Sandžačke lige Safet Biševac.

Zvaničnici su odgovorili da je A1 TV tretirana isto kao bilo koja druga organizacija, a Ramkovski je kriv za višegodišnje kriminalne aktivnosti.

„Ovo je beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, koji postoje u svim zemljama, ali čije sankcionisanje zavisi uglavnom od političke volje relevantnih faktora i sposobnosti institucija da nezavisno obavljaju svoj rad“, rekao je poslanik vladajuće VMRO Antonio Milososki za SETimes.

Tužioci su izveli 25 svedoka, koji su rekli da je Ramkovski izbegao da plati 4,5 miliona evra poreza i da je stekao 17,5 miliona evra kroz prevaru -- kao što je izdavanje računa sa lažnim sadržajem.

Ramkovski je delovao preko svojih 15 firmi -- koje takođe posluju u Turskoj i SAD -- čije je sedište naveo na adresi A1 TV.

Prema rečima predsednice makedonskog ogranka Transparensi Internešnala Slađane Taseve, više brine to što je vlada zamrzla i zaplenila sredstva A1 TV.

Slični tekstovi

Loading

Taseva kaže da je Transparensi podneo zahtev Ustavnom sudu Makedonije da preispita zakonitost zaplene.

„Uverena sam da će Paukova mreža imati svoj epilog na međunarodnim sudovima“, rekla je Taseva.

Drugi, kao što je novinarska veteranka Mirka Velinovska, tvrde da ne postoje argumenti koji potkrepljuju pritužbe vezane za slobodu medija.

„Da li želite da se zakon poštuje ili ne? Sloboda govora u Makedoniji je živa i zdrava, a novinari sa A1 TV koji su ostali bez posla sada ponovo rade u svojoj profesiji. Neki ... su dobili novčanu podršku iz inostranstva i otvorili sopstvene medije; drugi su zaposleni u domaćim medijima. Kako je tu onda potisnuta sloboda medija?“ rekla je Velinovska za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam