Dekriminalizacija klevete jača slobodu medija

14/03/2012

Makedonija radi na izmeni zakona o kleveti i razmatra iskustva svojih suseda u potrazi sa smernicama.

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 14.3.2012.

photo

Sloboda medija i sloboda govora u Makedoniji dobili su novi podsticaj. [Rojters]

Makedonska vlada i Udruženje novinara Makedonije (ZNM) saglasili su se da kleveta i slične uvrede neće biti krivična dela, nego prekršaji.

Pregovori o detaljima su u toku, ali svi njihovi učesnici hvale ta nastojanja, ocenjujući ih kao doprinos napredovanju slobode medija i slobode govora.

„Dijalog se sprovodi u konstruktivnoj atmosferi, odvija se u pravom smeru, ali razgovori su i dalje potrebni da bi se formalizovalo rešenje“, kaže za SETimes Gordana Jankulovska, članica koordinacionog tela vlade koje pregovara sa ZNM.

Predsednik ZNM Naser Selmani rekao je da će uskoro biti određen niz kazni, ali je istakao da je važno da kleveta više nije deo krivičnog zakona.

„Zauzeli smo generalni stav da kazna treba da bude ograničena, ali pitanje je dogovora koji će biti njen obim. Niko ne gubi ovim rešenjem i ono će znatno unaprediti slobodu medija u Makedoniji“ rekao je Selmani.

Potpredsednica vlade za integraciju u EU Teuta Arifi kaže da je dijalog usmeren na unapređivanje slobode govora.

„Proces je počeo u septembru i donosi rezultate. Dopunjuje se i u skladu je sa okvirom i uslovima EU“, rekla je Arifi.

Dekriminalizacija klevete i slične uvrede trebalo bi da se odvijaju paralelno sa većim profesionalizmom i većim osećajem novinarske odgovornosti, kaže premijer Nikola Gruevski.

„Mnogi novinari imaju taj osećaj odgovornosti i profesionalizma, ali je očigledno da je bilo slabosti na tom polju u prošlosti“, rekao je Gruevski.

Neki novinari ukazuju da je ovaj korak vlade dobar, ali da ne menja fundamentalno stvari, s obzirom da svejedno niko ne ide u zatvor zbog klevete.

„U budućnosti će kazne biti manje, što će pružiti mogućnost onima sa dovoljno novca da svesno klevetaju i plate za to“, kaže urednik Kanala 5 Goran Momiroski u izjavi za SETimes.

Kleveta treba da bude uvrštena u građanski zakon koji se bavi prekršajima, a ne parnicama, rekao je predsednik stranke TMRO Vančo Šehtanski za SETimes.

„Ovo novo rešenje mora da sadrži odredbe o zakonskim rokovima u kojima slučajevi treba da se izuzmu iz krivičnog prava, jer neki koji su registrovani tri ili četiri godine prelaze u parnice i trajaće dodatno vreme. Troškovi će onda biti još veći nego da se radi o kazni za krivično delo“, rekao je Šehtanski.

Stručnjaci navode da se problemi javljaju kada se odrede visoke novčane kazne, jer se ne sprovode standardi EU. Sudije treba da primenjuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, pored makeodnskog zakona, ali da bi to činile potrebno im je odgovarajuće usavršavanje.

„Kleveta će biti dekriminalizovana i obrađivana kroz krivični zakonik, ali će se novinari suočiti sa visokim finansijskim kaznama. To je problem sa kojim se suočavaju srpski novinari. Oni su uradili ono što mi sada radimo u Makedoniji“, kaže za SETimes Slađana Dimiskova, novinarka dnevnika Nova Makedonija.

Slično tome, novinari u Bosni i Hercegovini navode da je dekriminalizacija klevete pre jedne decenije -- dva entiteta zemlje tada su usvojila skoro identične zakone o kleveti -- izneverila njihove nade da će biti manje tužbi za klevetu.

Oni kažu da je ta promena podstakla slobodu medija i slobodu izražavanja, ali političari nastavljaju da tuže novinare u pravosudnom sistemu u kojem imaju ogroman uticaj.

„Novinari ne veruju pravosuđu oko donošenja pravednih presuda u situaciji u kojoj političar tuži novinara za klevetu. Presude se donose u zavisnosti od toga ko utiče na sudove, a na njih se očigledno vrši uticaj“, kaže novinar BiH TV Vladimir Šušak za SETimes.

Šušak objašnjava da se presudama poziva na novčanu nadoknadu zbog navodne psihološke boli i narušavanja ugleda, što ozbiljno može da se odrazi na ekonomski i društveni status novinara.

Slični tekstovi

Loading

Evropska komisija je nedavno podržala mere srpske vlade da izbriše klevetu i uvrede iz krivičnog zakona zemlje.

„Posle usvajanja i amandmana na krivični zakon, Srbija je postala jedna od modernih zemalja u kojima klevete i uvrede ne postoje kao krivična dela“, izjavio je državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

Momirovski je objasnio da dekriminalizacija klevete ima kumulativan efekat na slobodu medija, ali koraci koji se sprovode u Makedoniji neće direktno uticati na medijsku situaciju u regionu.

„Položaj novinara u odnosu na vlast vrlo je sličan u regionu. Ako EU izvrši pritisak da se ispune određeni uslovi, to će se desiti“, rekao je Momirovski.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam