Pogođena prodaja stanova u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori

13/03/2012

Kupci se za sada drže potpuno po strani, zbog pooštrenih kredita i osipanja ušteđevine.

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 13.3.2012.

photo

Da bi pomogla građevinarima, Srbija je počela da nudi bolje uslove za prodaju subvencioniranih stanova, uključujući manje kamatne stope i stambene kredite na 30 godina. [Nikola Barbutov/SETimes]

Za većinu građana Srbije kupovina stana je nedostižan cilj. Sa prosečnom platom od 400 evra kupci teško da leže budni noću odlučujući koji kredit da odaberu. Češće pitanje je koji će kreditor uopšte hteti da razmotri njihov zahtev.

„Stambeni krediti nisu skupi zbog visokih kamatnih stopa; [nego] zbog sramotnih cena kvadratnog metra“, izjavio je za SETimes Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prosečna cena kvadratnog metra stana u Beogradu je 2.000 evra. Za stan od 70 kvadratnih metara, na 20-godišnji kredit, rata bez kamate iznosi preko 500 evra mesečno.

„Treba nam stan, ali se supruga i ja ne usuđujemo da uzmemo kredit zato što je evro skuplji u Srbiji“, izjavio je za SETimes Darko Lakitić iz Beograda. On je mladi doktor, sa mesečnom platom do 550 evra.

Kamatne stope za stambene kredite u evrima kreću se između 4 i 8 odsto godišnje, a banke tvrde da ne postoje uslovi za njihovo smanjenje. Kredite u lokalnoj valuti odobrava banka Sosijet ženeral, ali je kamatna stopa 17,63 odsto.

Srbiji nedostaje 20.000 do 30.000 novih stanova godišnje, ali se gradi manje od 10.000. Ministar prostornog planiranja, životne sredine i rudarstva Oliver Dulić opisao je situaciju kao katastrofalnu za građevinare i industriju građevinskog materijala. On za nedostatak stambene gradnje krivi Narodnu banku Srbije, koja je pooštrila pozajmljivanje, prisiljavajući kupce da kao učešće daju 20 odsto gotovine od ukupne vrednosti kredita, umesto 10 odsto, koliko je to bilo ranije.

„Prodaja stanova smanjila se skoro 30 odsto“, rekao je Dulić za SETimes.

Od sredine prošle godine broj odobrenih komercijalnih hipotekarnih kredita pao je 15,3 odsto. Pre ove kreditne krize u malim gradovima je prodavano oko 1.000 stanova godišnje. Nasuprot time, u celoj Srbiji je prošle godine bilo samo oko 2.000 ugovora.

Da bi pomogla građevinskoj industriji vlada je usvojila uredbu o olakšanju kupovine subvencionisanih stanova, nudeći niže kamatne stope svima, uključujući parove starosti preko 45 godina. Ranije su na raspolaganju bili samo hipotektarni krediti na 20 godina. Sada se nude krediti i na 30 godina.

„Dok su u svetu cene nekretnina pale više od 50 odsto zbog krize, u Srbiji, uprkos padu prodaje, prodavci ne žele da odustanu od profita“, izjavila je za SETimes ekonomska analitičarka Radojka Nikolić.

Poređanja pokazuju da u Zagrebu i Ljubljani prosečna plata zahteva da potencijalni vlasnik radi deset godina da bi kupio stan od 60 kvadratnih metara. U Srbiji je istoj osobi potrebno 20 godina.

Prodaja stanova u Hrvatskoj takođe je u padu, ali iz drugog razloga -- prezasićenosti tržišta raspoloživim stanovima. Postoji skoro 50.000 izgrađenih stanova za koje nema kupaca. Hrvatska je doživela građevinski bum proteklih godina, ali je ekonomska kriza uticala na ušteđevinu kupaca. Zato su u poslednje tri godine cene skliznule više od 15 odsto, a procenjuje se da će nastaviti da padaju u narednih pet godina. U Zagrebu je cena kvadratnog metra pala sa 2.050 evra na 1.750 evra.

Slični tekstovi

Loading

Članstvo u EU 2013. godine moglo bi da privuče neke kupce, ali ne dovoljno. „Biće zainteresovanih stranaca, ali oni sigurno neće da kupe sve stanove koji su sada prazni i gube vrednost“, izjavio je za SETimes Vjekoslav Dolac, vlasnik građevinske kompanije iz Dubrovnika.

U Crnoj Gori je prodaja stanova praktično ravna. Cene su niže do 30 odsto u poređenju sa „zlatnom“ 2007. godinom, kada je nagrnuo talas ruskih kupaca. Pet godina kasnije stranih kupaca više nema, a lokalnom stanovništvu su cene previsoke.

Vlada je pokrenula kampanju „1.000 plus“ da bi rešila stambene probleme mladih ljudi, ali je interesovanje slabo. Broj novih stanova koji su prodati pao je za više od 60 odsto. Kupci jednostavno nemaju novca, čak ni za prosečnu cenu od 1.200 evra po kvadratnom metru.

„Prodajemo stan od 68 kvadratnih metara za 70.000 evra, ali nismo imali zainteresovanih kupaca devet meseci“, kaže stanovnica Podgorice Smiljana Dedić za SETimes. Njena porodica je kupila stan pre četiri godine za 83.000 evra, ali mora da ga proda jer je Dedićeva ostala bez posla.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam