BiH obeležava nezavisnost, ali je ne proslavljaju svi

03/03/2012

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nije proslavljen u celoj zemlji.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 3.3.2012.

photo

Građani u centru Tuzle uživaju u slobodnom danu u četvrtak (1. marta), kada se obeležava Dan nezavisnosti FBiH. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Uprkos tome što je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) zvanično proslavljala Dan nezavisnosti u četvrtak (1. marta), Republika Srpska (RS) je taj dan tretirala kao i svaki drugi, a isto su postupili i Hrvati u FBiH.

„U BiH svi imaju pravo da proslavljaju šta hoće, zato što smo takva vrsta zemlje“, izjavio je lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani BiH glasali su za odvajanje od tadašnje jugoslovenske federacije i u korist suverene i nezavisne države. Šestog aprila 1992. godine Evropska zajednica priznala je nezavisnost BiH.

Čović je objasnio da su se na taj državni praznik, zakonski definisan kao neradni dan, neki u FBiH odlučili da rade, signalizirajući kakvo značenje taj praznik ima za njih.

Predsednik RS Milorad Dodik u potpunosti je podržao Čovićevo negiranje Dana nezavisnosti BiH.

„Ovo je praznik bošnjačkog naroda i mi to ne osporavamo, ali to nije praznik koji se proslavlja u RS“, rekao je on.

photo

Političari odaju poštu osobama koje su poginule u sukobu u BiH devedesetih godina, nakon proglašenja nezavisnosti 1992. godine. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Članovi tročlanog Predsedništva BiH održali su svečanu konferenciju posvećenu tom danu. Konferenciji je prisustvovalo preko 200 zvaničnika međunarodne zajednice i predstavnika BiH. Srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović nije učestvovao.

„BiH je nezavisna država, bez obzira da li neko proslavlja ovaj praznik“, rekao je predsedavajući Predsedništva Željko Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da bi, zbog rezultata referenduma 1992. godine, koji je finansirala Evropska zajednica, taj dan trebalo poštovati.

Slični tekstovi

Loading

„Otvorilo se novo poglavlje u politici, optimizam se vraća, kao i nada. Mnogi projekti se vraćaju, a građani sarađuju bolje nego pre 20 godina“, rekao je Incko.

Međutim, građani BiH kažu da još uvek žive u zemlji koja je opterećena prošlošću i uslovima ekonomske krize. Oni se nadaju boljim danima.

„Svake godine se nadam da će moja Bosna i Hercegovina proslaviti svoj rođendan u boljem društvenom okruženju“, izjavila je za SETimes stanovnica Sarajeva Merima Hadžić.

„Sa referendumom smo pokazali interesovanje da živimo u zemlji koja ima 1000-godišnju tradiciju i zato je ovaj praznik moj praznik“, izjavio je za SETimes Miralem Abazović iz Bihaća.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam