BiH obeležava nezavisnost, ali je ne proslavljaju svi

03/03/2012

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nije proslavljen u celoj zemlji.

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 3.3.2012.

photo

Građani u centru Tuzle uživaju u slobodnom danu u četvrtak (1. marta), kada se obeležava Dan nezavisnosti FBiH. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Uprkos tome što je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) zvanično proslavljala Dan nezavisnosti u četvrtak (1. marta), Republika Srpska (RS) je taj dan tretirala kao i svaki drugi, a isto su postupili i Hrvati u FBiH.

„U BiH svi imaju pravo da proslavljaju šta hoće, zato što smo takva vrsta zemlje“, izjavio je lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani BiH glasali su za odvajanje od tadašnje jugoslovenske federacije i u korist suverene i nezavisne države. Šestog aprila 1992. godine Evropska zajednica priznala je nezavisnost BiH.

Čović je objasnio da su se na taj državni praznik, zakonski definisan kao neradni dan, neki u FBiH odlučili da rade, signalizirajući kakvo značenje taj praznik ima za njih.

Predsednik RS Milorad Dodik u potpunosti je podržao Čovićevo negiranje Dana nezavisnosti BiH.

„Ovo je praznik bošnjačkog naroda i mi to ne osporavamo, ali to nije praznik koji se proslavlja u RS“, rekao je on.

photo

Političari odaju poštu osobama koje su poginule u sukobu u BiH devedesetih godina, nakon proglašenja nezavisnosti 1992. godine. [Bedrana Kaletović/SETimes]

Članovi tročlanog Predsedništva BiH održali su svečanu konferenciju posvećenu tom danu. Konferenciji je prisustvovalo preko 200 zvaničnika međunarodne zajednice i predstavnika BiH. Srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović nije učestvovao.

„BiH je nezavisna država, bez obzira da li neko proslavlja ovaj praznik“, rekao je predsedavajući Predsedništva Željko Komšić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da bi, zbog rezultata referenduma 1992. godine, koji je finansirala Evropska zajednica, taj dan trebalo poštovati.

Slični tekstovi

Loading

„Otvorilo se novo poglavlje u politici, optimizam se vraća, kao i nada. Mnogi projekti se vraćaju, a građani sarađuju bolje nego pre 20 godina“, rekao je Incko.

Međutim, građani BiH kažu da još uvek žive u zemlji koja je opterećena prošlošću i uslovima ekonomske krize. Oni se nadaju boljim danima.

„Svake godine se nadam da će moja Bosna i Hercegovina proslaviti svoj rođendan u boljem društvenom okruženju“, izjavila je za SETimes stanovnica Sarajeva Merima Hadžić.

„Sa referendumom smo pokazali interesovanje da živimo u zemlji koja ima 1000-godišnju tradiciju i zato je ovaj praznik moj praznik“, izjavio je za SETimes Miralem Abazović iz Bihaća.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam