Direktor grčkog statističkog zavoda kaže da su cifre na njegovoj strani

02/03/2012

Pod opsadom zbog svog izveštaja koji je stvorio krizu u Grčkoj, šef statističkog zavoda Andreas Georgiju ostaje pri svojim podacima.

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 2.3.2012.

photo

Andreas Georgiju je optužen za iznošenje lažnih cifara. [Endi Dabilis/SETimes]

Drama grčke ekonomske krize, koja ugrožava evrozonu i pomera svetska tržišta, vrti se oko cifara -- ali uključuje i spletke i političke borbe.

Ovo poslednje odvija se u sklopu trenutne istrage protiv direktora statističkog zavoda zemlje, zato što je navodno manipulisao činjenicama kako bi došlo do zahteva za štednjom od strane međunarodnih kreditora.

Andreas Georgiju, bivši zamenik šefa odeljenja MMF-a za statistiku, imenovan je u avgustu 2010. godine da reorganizuje statistički zavod zemlje, koji je na lošem glasu i ima reputaciju mesta za političke postavljenike.

Uspostavljena je nova, nezavisna Helenska statistička služba (ELSTAT), ali stare nesuglasice su i dalje prisutne.

„Nije prijatno biti javno optužen za izdaju zemlje, ali se zaista ne oslanjam na ono što misle drugi ljudi“, rekao je Georgiju u ekskluzivnom intervjuu za SETimes.

Georgiju je napravio izveštaj u kojem se navodi da grčki deficit iznosi ogromnih 15,4 odsto, čime gotovo da je izazvao paniku u evrozoni i podstakao pomeranja na berzama od Pariza do Volstrita i Tokija.

Georgiju je počeo da se sukobljava sa bivšim potpredsednikom Upravnog odbora Nikosom Logetetisom i statističarkom Zoe Georgantom, koji su potom istisnuti. Georganta se osvetila u septembru, rekavši da je Georgiju falsifikovao ekonomsku statistiku Grčke. Ta tvrdnja je dovela do pokretanja istrage protiv Georgijua zbog navodne izdaje nacionalnih interesa.

Ako mu bude suđeno i ako bude proglašen krivim suočava se sa mogućom doživotnom kaznom.

„Krivično me gone zato što nisam nameštao podatke“, rekao je on, ponavljajući svoj prethodni stav da je žrtva pokušaja političkih snaga da ga spreče da iznese precizne cifre.

Parlament je glasao krajem prošlog meseca za osnivanje komisije koja će istražiti Georgijuovo upravljanje ELSTAT-om, te ispitati ulogu bivšeg premijera Jorgosa Papandreua i bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua.

„Politizacija statistike i optužbe koje iznose političari vrlo su štetni. Grčka je imala vrlo velik problem sa svojim kredibilitetom u prikupljanju statističkih podataka“, rekao je Georgiju. „Te optužbe su potpuno neosnovane.“

Kada je krenuo da spreči političko uplitanje u zavodu, kaže on, naišao je na otpor, a posebno od strane Logotetisa, kao i Georgante.

Georganta kaže da im Georgiju nije dopustio da imaju bilo kakvu ulogu u zavodu i da je „napumpao“ deficit kako bi on odgovarao tadašnjoj vladajućoj socijalističkoj administraciji PASOK-a i podržao potrebu da Grčku spasava Trojka EU-MMF-ECB.

„On nije statističar … on je uradio neverovatne stvari koje su nam pokazale da nije imao iskustva u vođenju odbora … izneo je te cifre nakon što nas je izbacio“, rekla je Georganta za SETimes.

Upravni odbor je želeo da glasa o statističkim podacima pre nego što su objavljeni, ali je Georgiju to odbio, rekavši da bi se time unela politika u zavod, rekla je ona.

Logetetis kaže da mu je namešteno.

„Kada sam postao radoznao u pogledu cifara, čitava stvar je postala čudna. Hteo sam da otkrijem kako su izračunate te cifre“, rekao je Logotetis za SETimes.

Dokazi o upadima u Georgijuovu elektronsku poštu pronađeni su na laptopu koji je često ostavljao u ELSTAT-u, ali ne i na njegovom kućnom kompjuteru.

„Ne znam da li je ovo nacionalna sapunica o slučaju izdaje. To se desilo sa razlogom: da se grčkom narodu uvedu mere štednje“, rekao je on za SETimes.

Slični tekstovi

Loading

Georgiju navodi da njegov izveštaj podržava Evrostat, statistička služba EU, i ukazuje da su cifre za koje ga vlada tereti bile osnova za dobijanje drugog paketa spasa od 130 milijardi evra prošlog meseca.

Georgiju kaže da nije imao razloga da preuveličava deficit. „Svako ko pokuša da manipuliše ciframa i ne predstavi pravu sliku … sledi vrlo kratkovid pristup“, rekao je on. „Praćenje zakona ne može da bude ilegalno. Mi smo pratili zakon i primenjivali ga u potpunosti.“

Dimitri Vajanos, direktor Centra Pol Vuli za Studije disfunkcionalnosti tržišta u Londonskoj školi ekonomije, kaže da je čitava saga „smešna“.

Mada je rekao da „tako nešto treba istražiti“, on je dodao u izjavi za SETimes da Georgiju „deluje kao vrlo ispravan čovek, a čini se da ga oni podrivaju“.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Trgovina ljudima i dalje problem na BalkanuTrgovina ljudima i dalje problem na Balkanu

Regionalna saradnja između nevladinih organizacija i policije može da zaustavi sve rasprostranjeniji fenomen, kažu eksperti.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li mislite da se čini dovoljno da bi se ljudi odvratili od pomaganja nasilnim ekstremističkim grupama?

Da
Ne
Ne znam