I pored priznanja na domak ruke, Kosovo se suočava sa novim teškoćama

27/02/2012

Barikade na granici Kosova i Srbije su uklonjene, ali situacija preti da se pogorša zbog hapšenja četvorice srpskih policajaca.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 27.2.2012.

photo

Vojnici KFOR-a iz Nemačke uklanjaju barikadu sa puta u selu Jagnjenica u decembru 2011. [Rojters]

Samo nekoliko dana posle postignutog sporazuma sa Srbijom o regionalnoj predstavljenosti, hapšenje četvorice pripadnika MUP-a Srbije u blizini Gnjilana u subotu (25. februara) preti da zakomplikuje odnose Beograda i Prištine.

Prema izveštajima medija, četvorica srpskih policajaca uhapšeni su zajedno sa još dva lica od strane specijalne kosovske policije, pod optužbom da su „ugrozili pravni poredak Kosova i ometali policajce u vršenju njihove dužnosti“. Petorica su osuđena na mesec dana pritvora na zatvorenom saslušanju koje je završeno rano u ponedeljak, javlja srpska novinska agencija Tanjug.

Hapšenje je razljutilo srpskog ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića, koji je izjavio za medije da bi Srbija na Kosovu trebalo da ima sopstvenu policiju.

„Žao mi je što Srbija nema policiju na Kosovu, jer da ima, ono što Albanci rade Srbima ne bi se dešavalo, baš kao ni ono što Srbi rade jedni drugima“, rekao je Dačić za B92.

Hapšenja su se desila nedugo posle dramatičnog sleda dešavanja na Kosovu, od kojih je najvažnije dogovor o regionalnoj predstavljenosti sa Beogradom.

EULEKS je postigao sporazum sa lokalnim vlastima na severnom Kosovu da se dozvoli sloboda kretanja, pravo koje je međunarodnoj misiji više meseci bilo uskraćeno.

Dogovor omogućava EULEKS-u da se kreće kopnenim putevima prema administrativnim prelazima Brnjak u Zubinom potoku i Jarinje u Leposaviću, pod uslovim da vozila EULEKS-a ne prevoze albanske carinike i policajce.

Dvadeset i trećeg februara uveče uklonjene su barikade koje su postavili lokalni Srbi u blizini graničnih prelaza sa Srbijom. Zamenik šefa KFOR-a za javne poslove, major Mark Štimler rekao je za SETimes da su „poslednje barikade bile na kosovskoj teritoriji, veoma blizu administrativne granične linije“.

„U bliskoj saradnji sa srpskim vlastima, razjašnjeno je sa koje su strane te barikade bile. KFOR je morao da ukloni bar sto metara debelog snega sa ulice tik do administrativne linije. Srpske vlasti su sa svoje strane isto morale da počiste sneg. Sada su kapije otvorene i saobraćaj funkcioniše“, rekao je Štimler.

Uklonjeni su i letos je postavljena barikada i šator u neutralnoj zoni između Kosova i Srbije na putu Raška-Leposavić, ispred graničnog prelaza Jarinje.

Barikade su uklonjene posle dogovora Kosova i Srbije o regionalnoj predstavljenosti Kosova, koje će biti priznato kao Kosovo, sa fusnotom da to znači „Ta odredba nema uticaj na stavove o statusu i u skladu je sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Mišljenju MSP-a o proglašenju kosovske nezavisnosti.“

Dogovor omogućava da Kosovo govori u svoje ime i otvara put Srbiji, koja ne priznaje Kosovo, da ostvari svoju težnju da dobije status kandidata EU.

„To je važno jer Kosovo postaje punopravni učesnik na regionalnim sastancima i događajima, što će omogućiti dalji napredak prema ugovornim odnosima sa Unijom“, rekla je visoki predstavnik i potpredsednik EU Ketrin Ešton.

Analitičar Ramadan Ilazi, bivši šef nevladine organizacije Fol (Govori) kaže da je taj kompromis bolan za Kosovo.

„Ne verujem da će to opstruirati funkcionisanje Kosova kao države unutar sopstvene teritorije i moglo bi da ima pozitivan efekat na uklanjanje paralelnih struktura. Fusnota će Kosovu dati novi status u regionalnim odnosima i to je dobrodošla stvar, ali to ne rešava problem između Kosova i Srbije kako je to EU želela. To ga samo odlaže i dodatno komplikuje odnose dveju zemalja“, kaže on za SETimes.

Opozicioni pokret Vetevendosje planirao je protest protiv sporazuma za ponedeljak u Prištini. Gradonačelnik Prištine i član Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa takođe se protivi sporazumu i kaže da bi Kosovo u regionu trebalo da bude predstavljeno pod sopstvenim ustavnim imenom, kao suverena i nezavisna država.

Kosovski analitičar i univerzitetski profesor Beljuj Bećaj kaže da je zabrinjavajuće to što se u sporazumu pominje rezolucija 1244. „To pitanje je poprimilo lični karakter, pošto nema koordinacije sa opozicijom, parlamentom, predsednikom...“

Slični tekstovi

Loading

Bećaj je pesimista i kada je reč o garancijama EU. „Kakve su garancije da će Kosovo zasnovati ugovorne odnose sa EU, kakve su garancije da posle ovog kompromisa nećemo morati da sklopimo još neki, što bi moglo da znači zvaničan gubitak kontrole nad severnim Kosovom“, kaže on za SETimes.

„Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je trebalo da odavno bude zamenjena, trebalo je da se uskladi sa stvarnošću ... barem kada je reč o vokabularu, pošto se u toj konkretnoj rezoluciji još uvek pominje Savezna republika Jugoslavija“, kaže za SETimes Arbana Vidišći, šef dopisništva Radija Slobodna Evropa na Kosovu.

Pristajanje na regionalnu predstavljenost Kosova, kao i uklanjanje barikada, stvorilo je preduslove da Srbija dobije status kandidata na narednom sastanku Saveta Evrope, kaže Filip Ejdus, član upravnog odbora Beogradskog Centra za bezbednosnu politiku.

„Važno je da srpska vlada sada radi sve što je u njenoj moći da bi, zajedno sa svim međunarodnim akterima, predupredila sve pokušaje i omogućila primenu postignutog dogovora“, kaže Ejdus za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Region i Turska optimisti u pogledu novih lidera EURegion i Turska optimisti u pogledu novih lidera EU

Zvaničnici u regionu kažu da će nedavne kadrovske promene u EU pozitivno uticati na odnose njihovih zemalja sa Briselom.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Da li Grčka treba da promeni način postupanja prema ilegalnim imigrantima?

Da
Ne
Ne znam