Kosovo proširuje borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

16/02/2012

Kosovo je u sredu pojačalo svoj napad na korupciju uspostavljanjem Saveta protiv organizovanog kriminala.

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 16.2.2012.

photo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (u sredini) svečano je otvorila Nacionalni savet protiv korupcije u sredu (15. februara) u Prištini. [Laura Hasani/SETimes]

U sklopu nastojanja za nastavak borbe protiv korupcije, predsednica Atifete Jahjaga u sredu (15. februara) je svečano otvorila kosovski Savet za borbu protiv kriminala. Cilj Saveta je da okupi sve zainteresovane strane na Kosovu, institucije, nezavisne agencije i predstavnike civilnog društva, kako bi koordinirali aktivnosti u borbi protiv korupcije, doprineli strategiji protiv korupcije i sproveli zakone protiv korupcije.

„Predsednica je u jedinstvenoj poziciji da vodi Savet, zbog njene konsenzusne i nestranačke uloge, podržane njenim ustavnim ovlašćenjem da garantuje ustavno funkcionisanje kosovskih institucija“, izjavila je za SETimes Arjana Ćosaj-Mustafa, pravna savetnica predsednice.

Jahjaga je istakla da Savet nije izvršno telo, ali koordinira i predlaže izmene zakona i drugih pravnih akata. „Dakle, organizujemo se i radimo bolje od onih koji [vrše] korupciju“, rekla je ona.

„Savet namerava [da podstakne] redovnu razmenu informacija između institucija, harmonizaciju i koordinaciju periodičnih izveštaja, kroz koje se mere naši rezultati u borbi protiv korupcije“, izjavila je Jahjaga.

Ćosaj-Mustafa je rekla da će Savet predlagati izmene zakona vezanih za korupciju i iznositi svoje mišljenje o implementaciji zakona, zakonodavnom programu i strateškom planiranju aktivnosti vezanih za borbu protiv korupcije.

Kosovski analitičar Ramadan Iljazi kaže da je formiranje Saveta važan uspeh.

„Iako Kosovo ima solidan zakonodavni okvir protiv korupcije i sve institucije potrebne za borbu protiv korupcije, koordinacija i komunikacija između njih je ograničena. To je bila jedna od ozbiljnih prepreka u borbi protiv korupcije“, rekao je Iljazi za SETimes.

Iljazi je dodao da je od suštinskog značaja da se Savet redovno sastaje da bi razmenjivao informacije i razgovarao o izazovima i poteškoćama sa kojima se suočavaju u radu jedni sa drugima.

Međutim, on ukazuje da predsednica ne može da proširi mandat Saveta dalje od uloge posrednika.

„Mada je uspostavljanje Saveta za olakšavanje borbe protiv korupcije važno, stvarni izazov … ostaje nepostojanje dovoljne političke volje da se zaista očiste od korupcije javne institucije i procesi donošenja odluka“, kaže Iljazi.

Kosovski premijer Hašim Tači pozdravio je osnivanje Saveta, rekavši svom kabinetu: „Potpunom inkluzivnošću uspećemo u borbi za vladavinu zakona“.

Kosovo se uspostavljanjem Saveta pridružuje nekim drugim zemljama u regionu.

Rumunija je osnovala Tužilaštvo za borbu protiv korupcije 2002. godine. Ono odgovara ministru pravde.

Srbija je uspostavila Savet za borbu protiv korupcije 2001, a njegov glavni zadatak je da pruža ekspertsku pomoć vladi u borbi protiv korupcije. Srbija takođe ima Komisiju za borbu protiv korupcije, koju čine premijer, ministri i šefovi drugih ključnih odeljenja, a odgovorna je za sveukupno koordinisanje borbe protiv korupcije.

Makedonija je uspostavila Državnu komisiju za borbu protiv korupcije 2002. godine. Komisija nema istražnih ovlašćenja i može samo da prosleđuje prikupljene informacije kompetentnim vlastima i da daje preporuke.

U Albaniji je vlada odlučila 2005. godine da uspostavi antikorupcijsku Radnu grupu, na čelu sa premijerom.

Livija Saplakan, portparolka rumunskog Odeljenja za borbu protiv korupcije (DNA), izjavila je za SETimes da je DNA naišlo na više prepreka u proteklih deset godina.

Slični tekstovi

Loading

„Napadi na korupciju na visokom nivou uključuju neke rizike koji moraju da se preuzmu od samog početka. Oni protiv kojih se vodi istraga za činove korupcije osećaju se ugroženo i zato neće izbegavati da koriste svoj politički, ekonomski ili medijski uticaj kako bi reagovali. Odeljenje je optuživano da radi po političkoj direktivi, da njegovi tužioci ne postupaju ispravno, da uništavaju karijere, da prave predstavu za medije -- to su neosnovane optužbe.“

Saplakan dodaje da nemanje izvršnih ovlašćenja nekada donosi poteškoće.

„Obaveza tužilaca da traže od parlamenta zeleno svetlo za istrage vezane za ministre ili bivše ministre zakočila je neke od tih istraga. To su takozvani 'predmeti velikih riba', u kojima su suđenja trajala godinama, što ostavlja utisak da optuženi imaju koristi od nekažnjivosti.“

*SETimes correspondent Paul Ciocoiu from Bucharest contributed to this report.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.
Loading
Glasanje
 
 

Pozdravljamo vaše komentare o tekstovima na SETimes-u.

Nadamo se da ćete koristiti ovaj forum da kontaktirate sa drugim čitaocima širom jugoistočne Evrope. Da bi vam to iskustvo bilo zanimljivo, zamolićemo vas da pratite pravila izložena u smernicama vezanim za komentare. Podnoseći komentare vi pristajete na ta pravila. Mada SETimes.com podstiče diskusiju o svim temama, uključujući i one osetljive, postavljeni komentari predstavljaju isključivo stavove osoba koje ih šalju. SETimes.com ne mora da odobrava ili se slaže sa idejama, viđenjima ili mišljenjima izraženim u tim komentarima. SETimes.com pozdravlja konstruktivnu diskusiju, ali ne ohrabruje korišćenje materijala copy-paste metodom, linkova bez propratnog sadržaja i slogana u jednoj rečenici". Ovo je forum koji ima moderaciju. Komentari koji se ocene kao pogrdni, uvredljivi, ili oni koji sadrže psovke, možda neće biti objavljeni.

Smernice za komentare na SETimes-u

Reportaža

Zemlje regiona preduzimaju korake protiv džihadistaZemlje regiona preduzimaju korake protiv džihadista

Mere vlade protiv učešća domaćih državljana u aktivnostima IDIL-a su od ključne važnosti kako bi se realizovala regionalna borba protiv terorizma, smatraju stručnjaci.

Najpopularniji

Loading
Loading
Loading

Anketa

Neke balkanske zemlje sarađuju u reagovanju na ilegalne aktivnosti poput sajber kriminala. Da li biste voleli da vidite povećanje te saradnje?

Da
Ne
Ne znam